home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Újult lendülettel
Tóth Tibor
2010.06.09.
LXV. évf. 23. szám
Újult lendülettel

Andor a serlegeivelA szabadkai Spartacus teniszezőjével, Vass Andorral négy éve már készítettünk egy beszélgetést, a nemrégiben elért sikerek után azonban úgy gondoltuk, újra mikrofon elé ültetjük a kitűnő sportolót. Első látásra szinte alig ismertem meg a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó...

Andor a serlegeivel

A szabadkai Spartacus teniszezőjével, Vass Andorral négy éve már készítettünk egy beszélgetést, a nemrégiben elért sikerek után azonban úgy gondoltuk, újra mikrofon elé ültetjük a kitűnő sportolót. Első látásra szinte alig ismertem meg a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium első osztályos tanulóját, hiszen négy év alatt jócskán megerősödött, kamasszá lett, akitől bizony joggal retteghetnek a háló túloldalán állók. Tavaly az általános iskola befejezése és a felvételire való készülődés miatt kevesebbet játszott - ennek ellenére a tartományi bajnokságot így is megnyerte -, az idei évnek azonban új lendülettel vágott neki, s az első sikereket már le is arathatta. Eddig két nemzetközi versenyen vett részt, ahol többek között olasz, német, bolgár, osztrák, magyar, szlovák, tizenkilenc-húsz éves teniszezők között versenyzett. Pancsován 24 ország 128 versenyzője között sikerült bejutnia az első tizenhatba, úgy, hogy még selejteznie is kellett. A viadal során legyőzte a legjobb macedón játékost, majd Magyarország második számú teniszezőjét, Kétyi Andrást is. Az utóbbi találkozót megtekintette Baranyi Szabolcs, a magyar Davis Kupa-válogatott szövetségi kapitánya is, s játékát látva azonnal meghívta két budapesti tornára. Baranyi rendkívül kedvezően értékelte a szabadkai fiú teljesítményét, kiemelte életerejét és győzni akarását, ami saját versenyzőjéből hiányolt. A macedón fiú elleni találkozón Andor hihetetlen pszichikai állóképességről tett tanúbizonyságot: ellenfele már 5:2-re vezetett, innen 5:5-re egyenlített, majd a rövidítésben 0:4-nél hét pontot ért el, s a maga javára fordította a játszmát. Ekkor már nem lehetett megállítani, s a másodikban sima 6:2-vel eldöntötte a találkozót. A menetelésben az európai ranglistán a legjobb húszban levő ukrán teniszező állította meg, de itt feltétlenül meg kell említeni, hogy még a mérkőzés napján is esett az eső, ami lassítja a pályát, így a félnedves salak jobban megfelelt a védekező típusú kelet-európai játékosnak. Az újvidéki nemzetközi tornán a selejtező utolsó köréig jutott, ott azonban vereséget szenvedett egy mexikóitól.
- Újvidéki szereplésemről nem mondhatom, hogy elégedett vagyok. Igaz, a szél is nagyon fújt, de én sem játszottam túl jól. A mexikói fiú teljesen profi szinten űzi a teniszt, spanyolországi edzőtáborban készül, edzőjével járja Európát, hétről hétre más tornákon vesz részt. A selejtezőben rendkívül erős ellenfeleim voltak, legtöbbjüknek egy-két pont hiányzik ahhoz, hogy a főtáblán kezdhessék meg a küzdelmeket - tudom meg Andortól.
A nemzetközi tornák mellett két hazai megméretésen is ütőt ragadott, s mindkettőről a győztesnek járó serleggel tért haza. Az újvidéki első kategóriás versenyen - melyen a szerbiai ranglista első három helyezettje: Marjanović, Jandrić és Juhász Dániel is részt vett - selejtezőt kellett játszania, mivel tavaly az iskola befejezése és a felvételire való készülődés miatt kevés tornán indult, így a ranglista 40. helyére csúszott vissza. A selejtező akadályait követően az első körben a belgrádi Kuzmanovićot 6:2, 6:3-ra, az óbecsei Farkast 6:1, 7:5-re, a ranglista vezető Marjanovićot 3:6, 6:3, 6:3-ra, az elődöntőben Mrdakovićot 6:0, 4:6, 6:1-re, a fináléban pedig a fővárosi Pejovićot 6:4, 6:2-re verte a fergeteges formában játszó szabadkai teniszező. A Versecen megtartott vajdasági nyílt bajnokságon már a főtáblán kezdett, ahol először egy hazai versenyzőnél bizonyult jobbnak, majd a negyeddöntőben klubtársa, Juhász Dániel ellen nyert 6:4, 6:2-re. Az elődöntőben a régi ismerős, az óbecsei Farkas következett (6:4, 7:5), a döntőben pedig a verseci Blanuša (6:2, 6:3) sem tudta megállítani Andort, aki újra visszakerült a ranglista első tíz helyezettje közé. E két tornagyőzelem alkalmával zsinórban tizenöt mérkőzést nyert meg, gyakran olyan játékosok ellen, akik fél profi szinten művelik a teniszt, s már iskolába sem járnak. Andor az iskola mellett hét napból hatot edz, emellett egyórás edzőtermi foglalkozáson is részt vesz. Az említett versenyek miatt egy hónapig hiányzott az iskolából, amit természetesen pótolnia kell. Hangsúlyozta, hogy a tanárok és az igazgatónő is maximálisan tolerálják hiányzásait a versenyeken való részvétele miatt. Igaz, hogy az ötösért neki is, mint mindenki másnak, meg kell dolgoznia, de maximális odafigyeléssel viszonyulnak hozzá.
Fő fegyvere a tenyeres és az adogatás, első szervája gyakran eléri a 190 km/h sebességet is. Edzőjével, Demeter Lászlóval mindenben közös nevezőre tud jutni, emellett a mester kiváló pszichológusnak is bizonyul, ami nagyon fontos egy teniszező számára.
- Az utóbbi időben talán az összpontosítás terén fejlődtem a legtöbbet. Nem vagyok ideges típus, de mostanság sokkal nyugodtabbnak érzem magam, szinte elveszített meccseket fordítok meg, amire kevesen képesek. Állandóan a saját játékomat játszom, megpróbálom akaratomat az ellenfélre erőltetni - mondta Andor.
Az Adidas sportszergyártó cég évente több országban is rangos, korosztályos tenisztornát szervez, melynek győztese látogatóként valamely rangos felnőtt tenisztornán vehet részt. Az idei belgrádi versenyt az a Marjanović nyerte meg, akit a szabadkai fiú az újvidéki torna negyeddöntőjében három játszmában legyőzött, így ő mehet két hétre, a francia nyílt teniszbajnokságra, a Roland Garrosra. Andor ezen a versenyen nem lépett pályára, mivel az adott időben éppen a pancsovai nemzetközi tornán játszott.
Terveiről szólva elmondta, hogy először is az iskolát szeretné befejezni, egyelőre nem foglalkoztatja a távozás gondolata, úgy érzi, a Spartacusban is megfelelően fejlődhet. A klub sokat segít neki, amiben csak tudja, támogatja. Persze, mint a legtöbb teniszező, így ő is a középiskola befejezése után ki szeretne jutni az Egyesült Államok valamelyik teniszakadémiájára, ahonnan a legjobbak már valamelyest könnyebben bekerülhetnek a teniszvilág körforgásába. De addig még várják az itthoni és a környező országokban (Horvátország, Olaszország, Macedónia, Románia, Bulgária, Magyarország) megtartandó versenyek: a 18 évesek részére tartandó tartományi bajnokság, az országos bajnokság, a felnőtt csapatbajnokság.
Andor egyik legnagyobb erénye az erős akarat. Amit elképzel, azt véghez is viszi. Pályán, és azon kívül egyaránt. Így nem sok okunk van kételkedni abban, hogy a szabadkai teniszezőt pár év múlva Európa és a világ legnagyobb tornáin is láthatjuk majd.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..