home 2024. május 19., Ivó napja
Online előfizetés
Újranyomtatják a vizsolyi bibliát
(—)
2015.02.25.
LXX. évf. 8. szám
Újranyomtatják a vizsolyi bibliát

A reformáció közelgő 500. évfordulójára korhű nyomdagéppel újranyomtatják a vizsolyi bibliát. A Vizsolyi Biblianyomtató Műhely tervei szerint 2017-re 200 példányban fog elkészülni a korhű biblia.

A műhelyt abban a házban állították fel, ahol a XVI. század egyik legjelentősebb magyar nyomdásza, Mantskovits Bálint annak idején kinyomtatta a Károlyi Gáspár református lelkész által lefordított első teljes, magyar nyelvű bibliát. Tőkés László volt református püspök, az Európai Parlament képviselője a nyomtatás megkezdésekor Vizsolyban kijelentette: „Egyháztörténeti, művelődéstörténeti és nyelvtörténeti esemény volt az a nap, amikor nyomtatott formában is eljött Magyarországra a biblia, az írás.” Mint ismeretes, a Károlyi-biblia nyomtatását 1589. február 18-án kezdték el, és 1590. július 20-án fejezték be. Ez alatt az időszak alatt nagyjából 800 példány készült. Mára mindössze 54 példány maradt fenn, ebből pedig 24 található Magyarországon.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..