home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Újrakezdés zárszámadással
Kartali Róbert
2020.12.30.
LXXV. évf. 53. szám
Újrakezdés zárszámadással

Egy évvel ezelőtt, szilveszter éjszakáján feltehetően nem éppen ilyen évre gondoltunk akkor, amikor boldog új esztendőt kívántunk egymásnak… Bizony, sok új kihívással kellett 2020-ban megküzdenünk. Mindnyájunknak. A vírus térhódítása miatt megváltozott minden, az új körülményekhez viszonylag gyorsan kellett alkalmazkodni. Az online tér lett mindenki új játszótere, sőt: lételeme!

Az Egészségügyi Világszervezet január végén hirdetett nemzetközi egészségügyi vészhelyzetet a kínai Vuhanból kiindult COVID–19 miatt, mely márciusra már világjárvánnyá vált. Április elején a pandémia regisztrált eseteinek száma világszerte átlépte az 1 milliót, mára pedig meghaladta a 80 milliót is. Ebből fakadóan az idén aggodalomban nem volt hiány, kényszerhelyzetből is kijutott bőven, és megpróbáltatásokból is akadt jó néhány. A tanácstalanság mintha kezdett volna megszokottá válni, aztán egyszer csak felcsillant a remény, hogy talán hamarosan újra minden visszakerülhet a régi kerékvágásba. Több vakcina is forgalomba került, így Szerbiában és Magyarországon is megkezdődött az oltás.

Mi, magyarok egy évvel ezelőtt még a nemzeti összetartozás évére készülődtünk, a trianoni békediktátum századik évfordulója alkalmából azonban a nagyszabású rendezvények helyett még inkább előtérbe került a közösségi összefogás, az egymás segítésének fontossága és persze az erős politikai érdekképviselet nélkülözhetetlensége. A negatívumok mellett így 2020-nak alighanem jótékony mellékhatásai is voltak: leckét kaptunk az élettől. A járványhelyzet rávilágított arra, hogy összefogással könnyebben leküzdhetőek az akadályok, és az együttműködés eredményes. Így a vajdasági magyarság történelmi sikerként élhette meg a júniusban megtartott választások alkalmával azt, hogy politikai érdekérvényesítő ereje sohasem látott méreteket öltött.

2021 pedig már a nemzeti újrakezdés éve lesz. A járvány leküzdése után lesz is mit újrakezdeni — nemzetileg, közösségileg, családilag és egyénileg is. Ehhez sok erőt, kitartást, reményt, türelmet, valamint sikerekben és egészségben gazdag, boldog új évet kívánok mindenkinek!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..