home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Újra útnak indult Dél-Bánságban a Vándortáncház
Martinek Imre
2018.02.07.
LXXIII. évf. 6. szám
Újra útnak indult Dél-Bánságban a Vándortáncház

Vándortáncház indult útnak Hertelendyfalván ez év februárjának első szombatján, hangulatos farsangi mulatsággal is egybekötve.


Fényképezte: Nyitrai Marianna

Az összejövetel nyitóalkalmának a helyi Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesület biztosított befogadó helyszínt. E közösségépítő kulturális megmozdulás anyagi háttértámogatása az anyaországi Varga Ferenc nevéhez fűződik, kinek adományai a Kárpát-medencei Közművelődési Kerekasztal és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet közvetítésével jutottak el a vajdasági magyarság dél-bánsági szórványába. Az eredeti magyar népzene és néptánc iránt érdeklődő gyerekek és idősebbek utaztatását a régió településein működő magyar művelődési közösségek vállalták. A táncházak zenei aláfestését a több mint 15 éve működő pancsovai Csörömpölő zenekar és barátai hozzák. Györfi Sándor hertelendyfalvi prímás és zenepedagógus vezetésével, aki egyben a rendezvény szakmai koordinátora is.

A hertelendyfalvi táncházban a temerini Lukács Imre és Sára szatmári, dél-alföldi és dunántúli táncokat tanítottak. Nyitrai Marianna néprajzkutató és népdalénekes, a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasa tanította énekelni a résztvevőket a táncoktatás közötti szünetekben. Az Udvarszállásról, Torontálvásárhelyről, Székelykevől és Keveváráról érkező csoportok megvendégelését a házigazdák vállalták. A táncház előtt, mintegy kiegészítő programként Csonka Ferenc, a Népművészet Ifjú Mestere tartott hangszeres mesterkurzust az érdeklődőknek a felső–marosmenti, illetve a vajdaszentiványi tájegység dallamkincsének bemutatásával. A táncház-sorozat további helyszínei egyelőre egyeztetés alatt állnak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..