home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Újra elrajtolt a Forma—1
Lábadi Loránd
2018.04.09.
LXXIII. évf. 14. szám
Újra elrajtolt a Forma—1

Újdonságok és érdekességek a száguldó cirkusz világából

Következzék most néhány gondolat a változásokról, melyek nagymértékben meghatározzák a verseny nézettségi indexét.

Mint tudjuk, a Forma—1 az autóverseny királykategóriája, hiszen a fejlesztések dollármilliókat emésztenek fel, és csak a legtehetősebbek engedhetik meg maguknak, hogy részt vegyenek ebben a sportban/üzletben. Igen, ez üzlet is, hiszen a szponzorok sorban állnak, hogy pénzükkel támogathassák a csapatokat, merthogy a járműveken látható reklámfeliratok több millió néző előtt jelennek meg. Az autógyárak is szeretnének beszállni a játékba, ám nem mindenki tudja hozni a megfelelő, modern technikát, ezért összefognak, mint például az olasz autóipar, melynek szereplői közösen próbálják magukat a lehető legjobb helyzetbe hozni. Nem véletlen ez az összefogás, hiszen a siker pénzt hoz. 2017-ben a Mercedes volt a világbajnok, így természetesen az eladott német autók száma is megemelkedett.

A kezdet viszont még nem erről szólt. Hogyan is szólhatott volna az üzletről, hiszen az első nem hivatalos versenyre 1906-ban került sor. Ekkor még nagyon kevés autó létezett. Viszont 1950-ben az első hivatalos autóversenynek bizony már a járművek népszerűsítése is célja volt. A versenyző biztonsága ekkor még nem tartozott az elsődleges szempontok közé, ezért voltak a versenyautók másmilyenek, talán merészebbek. A sofőr élete egy hajszálon függött. A sok halálos baleset azonban rádöbbentette a csapatokat, hogy a versenyző élete fontos szempont. Így van ez ma is. Talán túl sok is a biztonsági megoldás, intézkedés.

Egy Forma—1-es autó akár 330 km/h-s sebességgel is száguldhat, hiszen 900-1000 LE a motorok teljesítménye. A 2018. évi szabály szerint nem használható a T szárny és a cápauszony, viszont ezek helyett megjelenik a fejvédő, avagy a halo, mely a pilóta fejét hivatott megóvni egy baleset esetén. Ez a megoldás 14 kilogrammal növeli az autó tömegét, úgyhogy a pilóták tovább fogyókúrázhatnak, hiszen az autó tömeghatára 728 kg.

Az idei szezon március 25-én rajtolt, és nagyon érdekesnek ígérkezik. Huszonegy versenyt tudunk végigkövetni, remélve, hogy a világbajnokot csak az utolsó futam leintése után fogjuk ünnepelni.

Jó szórakozást mindenkinek!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..