home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Újra a képernyőn Tamási Áron Ábel-trilógiája
MTVA
2022.09.19.
LXXVII. évf. 37. szám
Újra a képernyőn Tamási Áron Ábel-trilógiája

Tematikus műsorkínálattal tiszteleg a 125 éve született székelyföldi magyar író, Tamási Áron életműve előtt a közmédia több csatornája. Fő műve, az Ábel-trilógia – Ábel a rengetegben, Ábel az országban, Ábel Amerikában - részeit a Duna és az M5 is vetíti, a Kossuth Rádió novelláival és különleges harangszóval adózik az alkotó emlékének.

A magyar népi irodalom meghatározó alakjára emlékezik szeptemberben a Kossuth Rádió, az M5 kulturális csatorna, valamint a Duna és a Duna World. A Kossuth-díjas székely író, Tamási Áron 1897. szeptember 19-én, a Hargita megyei Farkaslakán született, egy szerény körülmények között élő földműves családba. Egy szerencsétlenségnek köszönhető, hogy irodalmi pályára lépett: ifjúkori balesete miatt szülei igyekezték megóvni a fizikailag megterhelő mezőgazdasági munkától, ezért nagy hangsúlyt fektettek taníttatására.

A fotón  Tamási Áron Kossuth-díjas író otthonában. Budapest, 1963. február 24. MTI Fotó: Zinner Erzsébet

Az irodalmi áttörést az Ábel a rengetegben című regénye hozta meg az írónak, amelynek 1993-as, Mihályfy Sándor által rendezett filmadaptációját szeptember 19-én, hétfőn 22:35-től tűzi műsorára a Duna. A filmet az M5 kulturális csatorna két részletben megismétli: szeptember 20-án és 21-én 21 órától láthatják a nézők. Szeptember 22-én és 23-án 21 órától az Ábel az országban első és második részét, míg 24-én és 25-én 19 órától az Ábel Amerikában című filmet vetíti a közmédia kulturális csatornája. A Duna World szeptember 19-én, 9:05-től a Marosvásárhelyi Spectrum Színház Vitéz lélek című előadásával, valamint 11:35-től az író születésének évfordulójára készült, 1972-es Világló éjszaka rövidfilmcsokorral emlékeztet Tamási Áron halhatatlan alkotásaira.

Kossuth Rádióban szeptember 20-án az erdélyi író szülőhelyéről, Farkaslakáról, szeptember 19-én a középiskolás éveit meghatározó Székelyudvarhelyről szól majd a déli harangszó. Szeptember 21-től, 10 epizódon át a Rádiószínházban is Tamási Áronra emlékeznek majd novelláival.

Tamási Áron 125 – közös emlékezés játékfilmekkel és rádióműsorokkal a közmédia műsoraiban!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..