home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Újjászületik a víztorony
Kartali Róbert
2023.05.04.
LXXVIII. évf. 18. szám
Újjászületik a víztorony

A Palics szimbólumává vált, szecessziós stílusban épült víztorony faszerkezetének egyes elemei az elmúlt években erőteljes korhadásnak indultak. A település emblematikus épületét 1912. szeptember 15-én adták át rendeltetésének, ugyanaznap, mint a szabadkai városházát, illetve a fürdőváros arculatát mindmáig meghatározó épületeket: a Vigadót, a zenepavilont és a női fürdőt. A most szükségessé vált felújítására a tartományi költségvetésből különítettek el 21,4 millió dinárt, a munkálatokat pedig a Palicsi Park Kft. bonyolítja le.

A víztorony felújítását, a projektdokumentáció elkészítésétől kezdve a felújításig a Tartományi Kormány támogatta — emelte ki felkeresésünkre Dencs Valéria, a Palicsi Park Kft. igazgatója. Mint mondta, egyik alapfeladatuk, hogy az épített örökséget, a szecessziós emlékeket megőrizzék.

— A projektdokumentáció már tavaly elkészült, és abban 21,4 millió dinár volt a felújítás becsült összege. Ez tartalmazza a külső homlokzatjavítást a torony épületén, továbbá a teljes tetőszerkezet cseréjét és a kapu felújítását, valamint az egykor villamosmegállóként funkcionáló jurta faszerkezetének cseréjét.

Az épület valamikor három funkciót töltött be, egyszerre volt víztorony, ez volt a fürdőváros díszes bejárati kapuja és a villamosmegálló is. Messziről szemlélve most is gyönyörű, közelebbről viszont látható, hogy a fagerendák korhadásnak indultak. Az igazgatónő szerint a torony belső részében a vaslépcsők tökéletes állapotban vannak, de a falak jelentős rekonstrukciót igényelnek. Most ez is meg fog történni.

— Szerettük volna a felújítást hasznosítással összekötni, és egy kilátót kialakítani, de a tűzvédelmi előírások ezt sajnos nem teszik lehetővé. Ez egy kiemelt védelem alatt álló műemlék, ezért a munkálatok során minden, fából készült részt átvizsgálunk, és amit lehet, azt megmentünk, de amit kell, azt kicseréljük, felújítjuk.

A Palics látképét meghatározó víztornyot is a híres budapesti építészpáros, Komor Marcell és Jakab Dezső tervezte. Rengeteg szimbólummal díszítették fel az épületet, mindennek megvan a maga jelentősége. Ezekre az utalásokra és jelképekre a felújítás tervdokumentációjának elkészítése során is kellő figyelmet fordítottak, hogy minden megmaradjon az eredetileg tervezett formájában.

— A jurta tartópillérein az élet virága van egy virágcserépben, ami azt jelképezi, hogy elődeink megérkeztek ide, ahol hazára leltek. A virágok a palicsi motívummal az életet mutatják, mely fölfelé ível. Az oszlopok és a jurta teteje a fönt lévő szecessziós zsindellyel is azt erősíti, hogy végre hazaért a nemzet. A kapu nemcsak a fürdővárosnak volt a kapuja, hanem székelykapu-szimbólumokat is lehet rajta találni. A vizet tároló torony kupolájában pedig, szintén a zsindely mellett, felnézve lehet látni, hogy ott van a Nap és a Hold, tehát áldást kértek az égiektől a toronyban lévő vízre. A felújítási munkálatok a közbeszerzési eljárás végeztével, a kivitelező kiválasztása után a nyáron kezdődnek, a munka menete pedig majd attól függ, hogy milyen állapotban vannak a faszerkezetek azokon a helyeken, ahol megindult a romlás. Remélhetőleg az idei évben be tudjuk fejezni, de ha nem, akkor jövő tavaszig biztosan — mondta Dencs Valéria, és azt is hozzátette, hogy Miodrag Mladenović építész a víztorony tervdokumentációjának elkészítése során olyan alapos kutatómunkát végzett, hogy azt kiadvány formájában is megjelentetik. 

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..