home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Újjáépül a Szeged—Szabadka vasútvonal
Kartali Róbert
2020.06.18.
LXXV. évf. 25. szám
Újjáépül a Szeged—Szabadka vasútvonal

2022 tavaszára elkészül a Szeged és Szabadka közötti vasútvonal felújítása. A fejlesztésnek köszönhetően 40 percre rövidül a két város közötti út — jelentette be Palicson, a helyi vasútállomás épülete előtt megtartott sajtótájékoztatón dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség szabadkai polgármesterjelöltje. A rendezvényen Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere is jelen volt, és elmondta, hogy ennek a beruházásnak a közbeszerzése Magyarországon már elkezdődött.

Magyarország és Szerbia között a térségfejlesztési elképzelések vonatkozásában is erőteljes az együttműködés, ebben a Vajdasági Magyar Szövetségnek is megkerülhetetlen szerepe van. A szerteágazó térségfejlesztési elképzelések között szerepel a Szeged és Szabadka közötti vasútvonal teljes körű felújítása is. Ennek a vasútvonalnak a jelentőségét mutatja, hogy Széchenyi István 1848. januári átfogó közlekedésfejlesztési munkájában is szerepel. A felzárkózási törekvést, a határon átívelő együttműködést, a szerb—magyar jószomszédi viszonyt egyaránt szimbolizálja. A vasútvonal helyreállítása után pedig a Palicson, a Királyhalmon és a Horgoson levő vasútállomásokat is felújítják.

— Amikor Magyarországról déli irányba tekintünk, akkor egy folyamatosan erősödő és fejlődő Szerbiát látunk. Büszkék vagyunk arra, hogy mi, magyarok is részt vállalhattunk abban a munkában, amely Szerbia fejlődéséhez és erősödéséhez az elmúlt években jelentős mértékben hozzájárult. Büszkék vagyunk a VMSZ teljesítményére, büszkék vagyunk arra, hogy a VMSZ az elmúlt években a szerbiai kormánykoalíció része lehetett, és büszkék vagyunk arra is, hogy a VMSZ rendkívül fontos szerepet játszott a magyar—szerb történelmi megbékélésben. Történelmi szerepet játszott Magyarország és Szerbia együttműködésének sikertörténetté való alakításában — emelte ki Szijjártó Péter. Mint mondta, ez a szoros együttműködés Szerbia és Magyarország között a világjárvány időszakában tovább erősödött. — Most a gazdasági védekezés időszaka jön, amely során az együttműködésünk újabb magyar—szerb sikertörténeteket vetít előre. Ezek a sikertörténetek nagymértékben fogják érinteni a Vajdaságot. Legyenek azok infrastrukturális fejlesztések vagy vállalati beruházások. Megállapodtunk a szerb kormánnyal arról, hogy felújítjuk a Szegedet Szabadkával összekötő vasútvonalat, annak érdekében, hogy a két várost közelebb hozzuk egymáshoz, a két város és a két térség közötti együttműködést még élőbbé tegyük, és az emberek közötti kapcsolattartást is megkönnyítsük. Magyarországon már megindult a közbeszerzése ennek az eljárásnak, jól haladunk a szerb kormánnyal való tárgyalások tekintetében is, melyek nyomán továbbra is reális célkitűzés az, hogy 2022 tavaszára itt, ezen a vonalon már modern vonatok közlekedhessenek, és értelmezhető utazási időt kínáljanak az utasoknak Szeged és Szabadka között.

Szijjártó Péter azt is elmondta, hogy a magyarországi vállalatok előtt megnyílik egy újabb lehetőség, hogy a határon túli területeken hajtsanak végre beruházásokat, amire 25 milliárd forint értékű keretösszeget irányoztak elő. A Magyarországon működő vállalatok egyenként 800 000 eurós támogatásokat kaphatnak ahhoz, hogy a határon túli területeken fektessenek be. A magyar vállalatok nagymértékben érdeklődnek a Vajdaság területén történő beruházások lehetősége iránt, ezért ez a program tovább fogja erősíteni és fejleszteni Vajdaságot.

— Magyarország és Szerbia kapcsolatának legnagyobb haszonélvezői a vajdasági magyarok. Ennek a kapcsolatnak és az erős Szerbiának haszonélvezője kellene hogy legyen Szabadka is — emelte ki Pásztor Bálint, hozzátéve, hogy Szabadka, mint határ melletti város, megfelelő közlekedési kapcsolatokkal kell hogy bírjon Magyarországgal. — Ilyen szempontból jelentős a Szabadka—Szeged vasúti fejlesztés. Reményeink szerint 2022 tavaszán vagy nyarán már 40 perc alatt el lehet jutni Szabadkáról Szegedre, Palicsról pedig még rövidebb idő alatt. A vasútfejlesztés a helyi polgárok életminőségét is gyökeresen megváltoztatja, hiszen az elmúlt bő száz év bizonyította, hogy ott, ahol a vasút áthalad, az a terület felvirágzik, gazdasági és minden más szempontból.

— Ma úgy beszélünk a Szabadka és Szeged közötti vasútvonal felújításáról, mint egy karnyújtásnyira lévő realitásról. Akkor, amikor Szijjártó Péter elkezdett a külügyminisztérium vezetésével foglalkozni, ez az ötlet nem létezett a közös vasútfejlesztési dokumentumokban és elképzelésekben. Nem létezett a hosszú távú szerbiai vasútfejlesztési dokumentumokban — emelte ki Pásztor István, a VMSZ elnöke. Hozzátette, hogy ez a projektum a VMSZ-nek köszönhetően valósul meg, mert véleményük szerint ez mindenki javát szolgálja majd, élhetőbbé, dinamikusabbá és fejlődőképesebbé teszi a vidéket, és visszaemeli Szabadkát méltó helyére.


Még több kép!▼ 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..