home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Újdonságok a tanév kezdetén
Dudás Ágnes magiszter
2005.06.22.
LX. évf. 25. szám
Újdonságok a tanév kezdetén

Iskolánkban kétnyelvű oktatás és nevelés folyik, magyar és szerb nyelven. Az 1028 tanulónkból 599 magyar, 429 pedig szerb anyanyelvű. Mindkét csoport esetében iskolánk törekszik arra, hogy felkészítse tanulóit a kétnyelvűségre, azaz a mindennapi életben való boldogulásra. A 429 szerb anyany...

Iskolánkban kétnyelvű oktatás és nevelés folyik, magyar és szerb nyelven. Az 1028 tanulónkból 599 magyar, 429 pedig szerb anyanyelvű. Mindkét csoport esetében iskolánk törekszik arra, hogy felkészítse tanulóit a kétnyelvűségre, azaz a mindennapi életben való boldogulásra. A 429 szerb anyanyelvű diákból 133 tanulja a magyart mint környezetnyelvet.
A Bunyik Zoltán tartományi oktatási és művelődési titkár döntése alapján szétküldött általános iskolai munkanaptár értelmében újdonságának számít, hogy ezentúl az iskola dönt a bizonyítványok, elismerő oklevelek kiosztásának időpontjáról. Az elmúlt években Szerbia-szerte az általános iskolai kisdiákok június 28-án kapták kézhez év végi bizonyítványukat. A következő tanévtől kezdve az iskolák önállóan tervezik ezt a dátumot.
A Vajdasági Pedagógiai Intézet legutóbbi ülésén Újvidéken, 2005. június 7-én napirendjére tűzte a diákkirándulások megszervezését, valamint az oktató-nevelő munka lehetséges összefüggéseit, a szakmai nyilvánosság nagy örömére.
Ennek érdekessége az, hogy a természetben megtartott órák s a művészettörténeti értékek látogatása egyértelműen és jogszerűen a tanterv szerves része, a tanításnak egyik nagyon értékes formája. A pedagógiai dokumentációban, azaz a naplóba pedig úgy íródnak be ezek mint módszeres tanítási órák.
Diákjaink ebben az évben is kiemelkedő eredményeket értek el a köztársasági, körzeti és községi versenyeken, amelyeket az oktatási és sportminisztérium szervezett, de ugyancsak kitűnően szerepeltek egyéb nemzetközi megmérettetéseken is.
Különösen példamutató teljesítménynek számít az oktatási és sportminisztérium által szervezett köztársasági magyar nyelvi és nyelvhelyességi verseny, amelynek iskolánk lett a házigazdája. Ötvenhárom általános iskola 127 tanulója mérte össze tudását. A diákok eredményéért 73 kísérőtanár izgult. Krivek Gabriella hetedik osztályos tanuló I. helyen végzett, Hunyadi Tünde szintén hetedik osztályos tanulónk II. helyezést ért el, kísérőtanáruk Takács Izabella magyartanárnő.
A műszaki oktatás köztársasági versenyén Kovács Sötét Tibor nyolcadik osztályos tanuló második lett. A mentora Jeszenszky Tibor szaktanár. Német nyelvből Saviæ Filip nyolcadik osztályos tanuló 5. a köztársasági versenyen, felkészítő tanárnője Bunèiæ Darinka. Garai Róbert hetedik osztályos tanuló a szerb mint nem anyanyelv köztársasági versenyen X. helyezést ért el, felkészítő tanára Kollár Melinda.
Birkózóink a szabadkai községben elsők, a pozsonyi nemzetközi vetélkedőn pedig második helyen végeztek. A diákolimpia úszóversenyén Videc Dražen nyolcadik osztályos tanuló érdemelte ki a legjobbnak járó címet. Labdarúgóink női csapata harmadik helyen végzett a szabadkai általános iskolák versenyén.
Az oktatási és sportminisztérium által szervezett körzeti versenyeken a következő eredményt érték el tanulóink: műszaki oktatás -- 4 első, 7 második és 2 harmadik helyezés. Német nyelv -- 1 első és 1 második helyezés. Szerb mint nem anyanyelv -- 1 tizedik hely. Szerb nyelv mint anyanyelv -- 1 ötödik hely. Biológia -- 1 második hely. Magyar nyelvi és nyelvhelyességi verseny -- 5 első, 10 második, 10 harmadik helyezés.
Az oktatási és sportminisztérium által szervezett községi versenyeken műszaki oktatásból 9 első, 5 második és 2 harmadik helyezést értek el tanulóink felkészítő tanáraink támogatásával.
Német nyelvből 2 első és 1 második helyezettünk van. Szerb mint anyanyelvből 1 első helyezést mondhatunk magunkénak. Biológiából van 1 első, 1 második és 1 harmadik helyezésünk. A magyar nyelvi és nyelvhelyességi versenyen 1 első helyet szereztünk. Magyar mint környezetnyelv: 2 első, 2 második és 1 harmadik hely a miénk.
Említésre méltó eredményeket értek el tanulóink a szerbiai gyűjtők egyesületének, a 35 MIRK-nek a pályázatán. Az alsós osztályaink rajzaikkal 3 első, 5 második és 1 harmadik helyezés szereztek. Vajdaság legeredményesebb iskolájának hirdették ki tanintézményünket Adán. Részt vettünk számos, a Vöröskereszt által szervezett akcióban, a Nemes Nagy Ágnes szavalóversenyen, a Jó Pajtás és a Hét Nap meghirdetett pályázatain, ahol szintén nagyon szép eredmények születtek. Szerepeltünk a Városi Könyvtár pályázói között is, valamint számos nemzetközi sporttalálkozón való szerepés sem hagyható ki.
A pacsirtahangú kórusunk, citerazenekarunk és néptánccsoportunk fáradságot nem ismerve szerepel rendezvényeinken.
Az Újvidéki Rádió XX. Szólj, síp, szólj! vetélkedőjén kórusunk -- Krnjajski Banjeglav Angelina zenetanárnő vezényletével -- kiváló eredményt ért el.
Iskolánkat büszkeség tölti el az eredményes munka láttán az idei tanévben, is ugyanilyen vagy még gyümölcsözőbb, eredményekben gazdag 2005/2006. tanévre törekszünk.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..