home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Újdonságok a sportautók világából
Lábadi Loránd
2019.11.04.
LXXIV. évf. 44. szám
Újdonságok a sportautók világából

Az idei év legújabb technikai csodái közül essen néhány szó ezekről a szépségekről is.

A legjobban sikerült autó az említett kategóriában természetesen a Ferrari vadonatúj, tizenkét hengeres, 800 lóerős csodagépe, melynek V12-es motorja elöl kapott helyet, így egy orrmotoros változatról tudhatjuk meg, hogy mire is képes. Ez a modell a 812 GTS névre hallgat, és valójában kimeríti a versenyautó fogalmát, hiszen 8500-as fordulaton kevesebb mint 3 másodperc alatt éri el a 100 km/h sebességet, a bűvös 200 km/h-t pedig csupán 8,3 másodperc alatt. A maximális sebessége megközelíti a 340 km/h-t, de a szakemberek véleménye szerint ez kicsivel több is lehet. A meghajtás a hátsó tengelyre tevődik, ezt a hétsebességű váltó teszi tökéletessé. A tető nyitása elektromosan történik, akár 45 km/h sebességnél is, de az érdekesség, hogy ehhez a művelethez 14 másodperc szükséges. A 6,5 literes motorba beépítették az összes modern technikai megoldást, melyet a Ferrari kidolgozott. A jármű öntömege minden folyadék nélkül 1600 kg, a hossza 4693 mm, a szélessége 1971 mm, a magassága 1276 mm, a tengelytáv 2720 mm, a csomagtartó pedig 210 literes. A gumik elöl 275/35 ZR 20, a hátsó tengelyen 315/35 ZR 20-asok. A gyár az árról szinte semmit sem mondott, még találgatni sem nagyon lehet, de ami már most biztos, az az, hogy nem olcsó.

A következő szépség a Porsche 911-es változatból a Carrera 4, mely négykerék-meghajtású, az erőt a 3 literes, dupla turbós, 6 hengeres boxermotor adja. A 385 lóerős motorteljesítményt a nyolcfokozatú PDK automata váltó egészíti ki. A másik modell a Carrera 4S, mely 450 lóerős, és a 100 km/h-t 4 másodperc alatt teljesíti kupé változatban, kabrióval ez az idő 4,2. A végsebesség megközelíti a 291 km/h-t. A vászontető 50 km/h sebességig nyitható, és ez mindössze 12 másodpercet vesz igénybe. Az öntömege 1635 kilogramm. Ez a sportautó 1963 óta szerepel a Porsche eladási listáján, és mindig a kor legmodernebb műszaki fejlesztései kerülnek bele. Ezért is látjuk azt, hogy a két nagy rivális, a Ferrari és a Porsche szinte állandó versenyben állnak egymással. Ez a két gyártó adja el egyébként a legtöbb sportautót a világon. Az árról itt sem tudunk biztosat, de az előző modellárak alapján ez sem lehet olcsó, nagyjából 150 000 euróba kerülhet.

A két sportautó műszaki adatai közül sok megegyezik, de a kidolgozásban nagyok a különbségek, amit csakis vezetés közben tapasztalhatunk meg. A próbakör lehetséges, így egy kis ízelítőt kaphatunk, hogyan is viselkedik egy igazi fenevad az aszfalton.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..