home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Újdonság a faluban
Bacsik Lőrinc Natália
2021.04.10.
LXXVI. évf. 12. szám
Újdonság a faluban

Sós Lídia kétgyermekes, fiatal anyuka. Tamásfalváról (Hetin) került a faluba. Kislányai nevelése és a háztartás vezetése mellett varrással, műkörömépítéssel is foglalkozik. Mindig csinos és fitt. Örökmozgónak ismertem meg. Szerettem volna többet is megtudni hobbijairól, munkájáról.

— 2012-ben költöztem Magyarcsernyére, amikor férjhez mentem. Divattervezőnek tanultam, Nagybecskereken jártam középiskolába. Varrtam otthon másoknak is, de akkor csak hobbiként. Idővel tönkrement a varrógépem, kénytelen voltam abbahagyni a munkát. Akkor még nem is gondoltam, hogy valaha ezzel foglalkozom majd. Amikor a férjemtől 2016-ban megkaptam a második gépem, újra elkezdtem a varrást. Az elején úgy vágtam bele, hogy fogalmam sem volt, hogyan boldogulok majd. Egyre több önbizalmam lett, és pozitív visszajelzéseket kaptam. Mindez segített abban, hogy folytassam. Szeretek varrni. Amikor jön egy ötlet, akkor képes vagyok azonnal nekilátni, mert addig nem hagy nyugton a gondolat, amíg véghez nem viszem az elképzelésemet. Mindenfélét készítek, ami éppen eszembe jut, vagy amire megkérnek. Volt már függöny, abrosz, kabát, nadrág, szoknya, pacsni, táska, székszoknya, párna javítása vagy újak elkészítése is. Már a felére sem emlékszem. Az utóbbi időben sok szájmaszkot is csináltam rendelésre. Régen rajzolni is szerettem, de amióta vannak gyerekeim, hanyagoltam, és mást tartottam fontosnak. Képes vagyok egész napokat rászánni arra, hogy valamit megvalósítsak. És addig csinálom, amíg nem vagyok vele elégedett.

* Újabban körömépítéssel is foglalkozol. Honnan az ötlet, miért kezdtél bele?

— Most januárban indult ez nálam, jártam tanfolyamra, és közben készült itthon a házunkban egy helyiség is, ahol dolgozhatok. Már két évvel ezelőtt gondoltam, hogy jó lenne ezzel is foglalkozni, mert én is kedvelem a műkörmöket, és szívesen csinálnám másoknak is. Szeretem az otthoni munkalehetőségeket, mert nem kell a gyerekeket másokra bízni, de közben mégis dolgozhatok. Érdeklődők vannak, de minden kezdet nehéz, ezért nem várok nagy csodákat azonnal. Türelmes leszek, amíg az emberek kezdenek megbízni bennem és a munkámban. Remélem, hamarosan én is úgy dolgozhatok, mint mások ebben a munkakörben. Persze sok gyakorlás kell, de ha megvan az akarat és a kézügyesség, akkor nem lesz gond.

* Két gyerekkel hogyan jut minderre időd? Van időbeosztásod?

— Nem egyszerű két gyerek mellett ennyi mindennel foglalkozni, de ők már megértik és tudják, hogy ha dolgoznom kell, akkor nem zavarnak. Van segítségem is, a nagymama sokat vigyáz rájuk, ha kell. És úgy osztom be az időt, hogy mindenre jusson. Ezért sem tudok most napi nyolc-tíz órákat varrni, meg a körömépítésre csak egy-két embert vállalok egy napra. Előny számomra, hogy mindenben gyors vagyok, mindig sietek mindenhová, és mindent azonnal szeretnék megcsinálni. Ez segít abban, hogy haladjak az otthoni munkában is. Olyanok lesznek majd a napjaim, hogy oviba, iskolába viszem a gyerekeket, megfőzök, amikor hazajönnek, megebédelünk, és jöhet a munka. Azután egy kis tanulás a lányokkal, majd következik az egyéb elfoglaltság.

Nagyon örültem a hírnek, hogy Lídia manikűrözésbe kezdett. Végre nem zárnak be valamit a településünkön, hanem egy újdonsággal bővül. A hölgyeknek így nem kell a közeli városok egyikébe utazniuk, hiszen a faluban is megoldhatják a körmük csinosítását. Szerintem jó dolog, ha fiatal nők kezdenek vállalkozásba. Mernek nagyot álmodni, és a vágyaikat meg is valósítják.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..