home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Újabb világsztár a Szegedi Szabadtéri Játékok színpadán
KISIMRE Ferenc
2015.06.10.
LXX. évf. 23. szám
Újabb világsztár a Szegedi Szabadtéri Játékok színpadán

Nagyon jól sikerült a tavalyi évad Magyarország legnagyobb szabadtéri színpadán, a szegedi Dóm téren — mind a szakmai, mind a látogatottsági mutatók vonatkozásában fölülmúlt minden eddigi eredményt.

Nem kell ezen csodálkozni, mondhatnánk, hiszen egyre gyakrabban „kényeztetik” a látogatókat olyan meglepetésekkel, amelyek ismérvei a patinás, nagy hagyományú szabadtéri teátrumnak. Az igazi nézőcsalogató, színvonalas produkciókon kívül nemzetközileg is jól ismert művészeket, világsztárokat csábítanak Tisza-parti fellépésre. Tavaly Gérard Depardieu francia színész lépett fel Napóleon szerepében a Háry János című darabban, az idén viszont nem színész, hanem egy világhírű sportoló, olimpiai bajnok kápráztatja el a mobil lelátókon esténként helyet foglaló mintegy négyezer nézőt. Herczeg Tamás igazgató nyilatkozott a Hét Napnak

— A műfaji választékosság továbbra is az első helyen áll, ezért lesz az idén opera, próza, musical és operett is — mondja Herczeg Tamás, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója. — A nyitó előadáson Verdi Az alarcosbál című operáját láthatja a nagyérdemű. Amikor erre a bemutatóra vállalkoztunk, akkor úgy gondoltuk, a műfaj szerelmeseit valami pluszelemmel, -élménnyel is meglepjük. Az idei jeles vendégünk Katarina Witt egykori olimpiai bajnok műkorcsolyázó, aki a báli képben egy igazi jégpályán jelenik majd meg. Az ország legnagyobb báltermi csillárját is itt láthatja majd a közönség.

* Színpadi múltja ugyan van a német sportolónak, több revüben, musicalben is fellépett, operában azonban még nem.

— Először valóban egy kissé megütközve fogadta a hírt, hogy őt kívánjuk szerepeltetni, és felvetette, hogy mit keresne ő egy Verdi-műben, de miután megértette a részleteket, lelkes hívünkké szegődött. Az is fontos, hogy az opera lényegi részét nem bántjuk, nem nyúlunk hozzá, kiváló énekművészek fognak fellépni, olyan magyar operaénekesek, akik már a külföldi színpadokon is letették a névjegyüket. A csinos, lenyűgöző szépségű Katarina Witt szereplése pedig igazi csemege lesz mindenki számára, ezt már most garantálhatjuk.

* A magyarországi és a külföldi médiában is sokat találkozhatunk ezzel a témával, nem érdemtelenül. Ám az idei program remélhetőleg kielégíti majd a legnagyobb ínyenceket is. Gondoljunk csak a Mamma Mia! című musicalre, melyet először tavaly tűztek műsorra, s mely óriási sikert aratott.

— Visszatapsolta a közönség — mondja az igazgató. — Ezt a produkciót a Madách Színházzal közösen mutattuk be, s az idei évre szóló egyeztetések is eredményesek voltak. A kedves közönség már megszokhatta, hogy a szegedi produkciók közül a kiugró sikert elérőket a következő évadban is műsorra tűzzük — az erre az előadásra szóló jegyek egyébként elsőként fogytak el az idén…

A többi produkcióról Herczeg Tamás elmondta: a műsorszerkesztéskor elsődleges szempont, hogy mindenképpen bemutassák magyar szerző darabját. Így az idén Szabó Magda Abigél című művéből készült musical. Most lesz ennek a csodálatos darabnak a szabadtéri ősbemutatója, eddig csak kőszínházban láthattuk az írónő művét. Victor Hugo A nyomorultak című regénye alapján készült musical valójában visszatérő előadás, mert huszonhét évvel ezelőtt már szerepelt a Dóm téri színpadon.

— Ha szabad egy kis személyes kitérőt tennem: én huszonhét évvel ezelőtt gyerekstatisztaként léptem fel ebben a darabban, s ahogy nézem a jelenlegi stábot, rajtam kívül csak a Madách Színház főügyelője és Vikidál Gyula szerepelt az akkori előadásban — emlékezik az igazgató.

A nagyszínpadon láthatjuk még Shakespeare Tévedések vígjátéka című prózai művét is. Több magyar színház művészét is sikerült szerződtetni ehhez a produkcióhoz, így ez is elnyerheti majd a közönség tetszését. Az igazgató is nagy reményt fűz az előadáshoz, és azt mondja, bízik benne, hogy az ilyen produkciók lehetővé teszik a prózai művek jövőbeli megjelenését a szegedi Dóm téri színpadon.

— Az újszegedi Ligetben lévő kisszínpad műsorában szintén előrelépést tapasztalhatunk. Míg a közönség a korábbi években két prózai bemutatót láthatott, az idén már négyet. Itt is lesz egy Shakespeare-előadás, az Athéni Timon című dráma Hegedűs D. Géza főszereplésével, de könnyedebb, szórakoztató művek is, mint például Neil Simon Furcsa pár című vígjátéka, a Páratlan páros a kecskeméti művészek előadásában és Rejtő Jenő A szőke ciklon című művének színpadi változta, melyet a gödöllőiekkel közösen mutatunk be Szente Vajk rendezésében — sorolja az igazgató. — Egy egészen friss információt is megosztok a Hét Nap olvasóival: Duda Éva Szegedről elszármazott táncművész együttese is fellép majd az újszegedi Ligetben lévő színpadon, Jutalomjáték címmel mutatja be a produkcióját. Ez úgyszólván ráadás lesz a kedves közönségnek a már meghirdetett darabokon túl.

Katarina Witt

A kétszeres olimpiai, négyszeres világ- és hatszoros Európa-bajnok műkorcsolyázónő 1965. december 3-án született az akkori NDK Staaken nevű  településén. A közelmúltban a Nemzeti Sport Hosszabbítás című mellékletében Fábián Barbara készített vele interjút, melyben Katarina elmondta, hogy volt már jelenete hollywoodi szuperprodukcióban is — Robert de Niro oldalán —, s a színpadi szereplés sem áll tőle távol. A szegedi felkérés meglepte ugyan, amikor azonban megismerkedett a Dóm téri színpadra tervezett produkcióval, megtetszett neki, és azt mondta: „Apró szerepem van ugyan, de remélhetőleg két csodálatos, emlékezetes szegedi estém lesz.”

Katarina Witt egyébként még 2005-ben létrehozott egy alapítványt, mely a mozgáskorlátozott gyermekek sportolását segíti. Napjainkban német kereskedelmi televíziók szakkommentátoraként is tevékenykedik.

* Ismeretes, hogy a látogatók több mint 60 százaléka nem szegedi, hanem az ország más vidékeiről és a határon túlról érkezik a Dóm téri lelátókra. Az idén is erre lehet számítani?

— Nagyon fontosak számunkra a határon túli kapcsolatok. A prózai előadásokat illetően pedig nyilvánvaló, hogy csak magyar ajkú nézők jönnek hozzánk. Tavaly például sok vajdasági vendég érkezett, reméljük, hogy ez az idén is így lesz. Romániából is egyre többen érkeznek Szegedre. Szükség van a határon túli közönségre — nekünk rájuk, nekik meg ránk. S itt kell megjegyeznem, hogy mind a vajdasági, mind az erdélyi régióban nagyon erős a színjátszás, nagyon igényes és jó színházak vannak a Délvidéken és Erdélyben is. Ennek köszönhetően pedig a nézők is jó értői és élvezői a színvonalas produkcióknak, melyeket mi kínálunk nekik. Fontos számunkra a jelenlétük, hiszen mi más volna a feladatunk, mint hogy az összetartozás természetes élményét — elsősorban a magyar nyelv ápolása által — meg tudjuk valósítani. Ezért is jó alkalom a nyár folyamán ellátogatni/átjönni Szegedre, s nemcsak a fürdő, a múzeum és a város kiváló szolgáltatásait igénybe venni, hanem egy-egy szabadtéri előadást is megtekinteni. Feladatunk továbbá, hogy fokozzuk a jelenlétünket, és szervezettebbé tegyük a kommunikációnkat a határ túlsó oldalán is, hogy a szegedi rendezvény egy igazi régiós fesztivállá nőjön ki, a közeli hármas határ jegyében.

Szeretettel várjuk a határon túli vendégeinket a Dóm téri előadásokra

A Szegedi Szabadtéri Játékok idei programja:

                          Dóm tér

Verdi: Az álarcosbál (július 3., 4.)

Szabó Magda: Abigél (július 10., 11.)

Mamma Mia! (július 17., 18., 19.)

Shakespeare: Tévedések vígjátéka (július 31., augusztus 1.)

Victor Hugo: A nyomorultak (augusztus 14., 15., 16., 20., 21.)

               Újszegedi kisszínpad

Athéni Simon (július 17.)

Furcsa pár (július 24., 25.)

Páratlan páros (augusztus 7., 8.)

A szőke ciklon (augusztus 14., 15.)

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..