home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Újabb tizenöt joghallgató kapott ösztöndíjat
Kartali Róbert
2022.09.21.
LXXVII. évf. 38. szám
Újabb tizenöt joghallgató kapott ösztöndíjat

Van út a megmaradás, a gyarapodás felé, ennek a reményét adják az ösztöndíjas fiatalok, akik vállalásuk szerint a jövőben is ezt a közösséget fogják erősíteni — mondta dr. Répássy Róbert, Magyarország Igazságügyi Minisztériumának parlamenti államtitkára a jogászösztöndíjat elnyert elsőéves joghallgatók ünnepélyes szerződés-aláírásának alkalmával.

A szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar felújított épületében megtartott rendezvényen tizenöt elsőéves joghallgató vehette át azt a dokumentumot, amely alapján tanulmányaik során, évfolyamonként tíz hónapon keresztül havi 100 000 forintnak megfelelő dinártámogatást kapnak.

A Magyar Nemzeti Tanács második alkalommal hirdette meg a Vajdasági Jogászösztöndíj Program pályázatát, mely azoknak a magyar anyanyelvű fiataloknak szólt, akik a Szerb Köztársaság területén megvalósuló akkreditált jogászképzésben kezdik meg a tanulmányaikat, és akik vállalják, hogy a tanulmányaik befejezése után legalább három évig a szülőföldjükön gyakorolják majd a hivatásukat.

— A Magyar Nemzeti Tanács tizenegy éve működő ösztöndíjprogramja tavaly bővült a jogászösztöndíj-programmal — mutatott rá az ünnepségen mgr. Hajnal Jenő, az MNT elnöke. Mint mondta, az új ösztöndíjat Magyarország Kormánya Igazságügyi Minisztériumának megbízásából 2021 őszétől az MNT adományozza, így is bátorítva a fiatalokat, hogy merjenek itthon jogásznak tanulni szerb nyelven, mert csak ezáltal tudnak érvényesülni a szülőföldjükön.

— A támogatásnak köszönhetően tavaly 17-en kezdhették meg tanulmányaikat ösztöndíjasként, valamely, Szerbiában akkreditált jogi karon, és a 17-ből 16-an még mindig talpon vannak. Az idén 15-en jelentkeztek, és ennyien is kapták meg az ösztöndíjat — emelte ki dr. Pásztor Bálint, a VMSZ alelnöke, a Gazdasági Akadémia Egyetem docense. Rávilágított, amíg tavaly két, addig az idén már négy, Szerbiában akkreditált jogi karra iratkoztak a fiatalok, továbbá húsz év után újra lesz magyar nemzetiségű hallgatója a belgrádi Jogtudományi Karnak. Jogásznak lenni vajdasági magyarként életbiztosítás — hangsúlyozta, hiszen nem ismer vajdasági magyar munkanélküli jogászt. Szerinte jól döntöttek azok, akik a jogi pályát választották, mivel egyrészt munkához juthatnak, másrészt pedig így a közösség is meg tudja oldani a jogászutánpótlását. Hozzátette: a programot folytatva öt-hat-hét-tíz év múlva lesz egy stabil alapokon álló jogászutánpótlás.

— Az ösztöndíj iránt az elmúlt évtizedben sosem tapasztalt figyelem nyilvánult meg, ezért a minisztérium készséggel emelte meg a pályázat keretében rendelkezésre álló összeget, hogy újabb hallgatói évfolyamot támogasson — emelte ki dr. Répássy Róbert, aki megköszönte ezt a helyi magyar közösségnek, egyúttal azt kívánta, hogy a most útnak induló fiatalok a felsőfokú tanulmányaik befejezése után itt maradva tovább erősítsék és védjék magyarságukat. — Magyarország az egységes magyar nemzet összetartozását szem előtt tartva felelősséget visel a határain kívül élő magyarok sorsáért, elősegíti közösségeik fennmaradását és fejlődését, a szülőföldön való boldogulásukat. Ezt a magyar alaptörvényben megfogalmazott államcélt és kiemelten a szülőföldön való boldogulást szolgálja a magyar kormány képviseletében az Igazságügyi Minisztérium azzal, hogy támogatja a magyar anyanyelvű fiatalok továbbtanulását a jogi pályán — nyomatékosította az anyaországi politikus. Hozzátette, amikor Szerbia már az Európai Unió tagja lesz, akkor válik majd igazán fontossá, hogy a magyar közösség összetartói és erősítői legyenek azok a jogászok, akik Magyarország határain kívül élő magyarként szülőhazájuk nyelvén és szülőföldjükön dolgozhatnak.

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..