home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Újabb tartalmas ülésre készül az MNT
Tóth Lívia
2024.02.21.
LXXIX. évf. 8. szám
Újabb tartalmas ülésre készül az MNT

Február 23-án, pénteken tartja meg a Magyar Nemzeti Tanács a 11. rendes ülését. Ebből az alkalomból Fremond Árpád, az MNT elnöke sajtótájékoztatón foglalta össze, milyen témákat dolgoznak fel a tervezett több mint 50 napirendi pont alatt. 

— A megvitatásra kerülő anyagok több csoportba oszthatóak. Az elsőbe tartozik a Magyar Nemzeti Tanácsnak a 2023. évi munka- és pénzügyi beszámolója, illetve gyakorlatilag a zárszámadása a tavalyi évre. Valójában ez az első teljes év, amelyet a jelenlegi összetételű Magyar Nemzeti Tanács mandátuma alatt valósítottunk meg. A tavalyi év elején azt jelentettem be, hogy 2023 a stratégiák éve lesz, és ezt a célunkat sikerült elérni. A tájékoztatási stratégiáról lefolytattuk a közvitát, és el is fogadtuk azt november folyamán. Az oktatás és a kulturális stratégiák esetében megtartottuk a közvitákat, a dokumentumok elfogadása pedig a mostani ülésre várható. Volt több olyan észrevétel is, amelyeket beépítettünk ezekbe a stratégiákba. Mindkettő esetében megerősítést nyert a Szekeres László Alapítvány tevékenysége. A munka- és a pénzügyi beszámoló kapcsán megemlíteném, több olyan projektünk volt, amely szerepelt a munkatervben. Ezek közül most csak néhányat emelnék ki, amelyek már meg is valósultak: Noszán működik a Vackor Magyar Iskoláskor Előtti Nevelő és Gyakorlóintézmény kihelyezett tagozata. A Magyar Szó újvidéki épülete esetében a közbeszerzési folyamat lezárult, és szerződést kötöttünk a kivitelezésre. Elindítottuk a Zsebtükör alkalmazást, amelyen keresztül jogi sérelmeket tudnak a polgárok jelezni számunkra. Dolgozik a Tanyaszínház Alapítvány, Versecen hétvégi óvodai foglalkozást hoztunk létre, megszerveztük az EDU és a Suli Expót. Ezen az ülésen lesz egy kisebb költségvetés-módosításunk, de az év elején egy nagyobb méretű módosításra is készülünk, ugyanis még nem kaptuk meg hivatalosan sem a tartományi, sem az országos szintről, hogy mennyi pénzzel rendelkezhetünk majd. A mostani költségvetési módosítás pedig arra vonatkozik, hogy a civil szervezetek számára kiírjuk majd a pályázatokat, és az arra szánt összeget 5 millió dinárral megnöveljük. Számunkra nagyon fontos, hogy elszámoljunk azokkal a pénzekkel és programokkal, amelyeket már le tudtunk zárni. Az idén például a kishegyesi kultúrotthon további munkálataira vagy a topolyai hotel felújítására biztosítunk eszközöket, emellett Bezdánban megvásároltuk a színház épületét, és ott is elindulhat a felújítás. Napirenden van a Magyar Szó napilap és a Hét Nap hetilap esetében a Taggyűlési Jogokat Gyakorló Testület eddigi tagjainak a felmentése — lejárt a mandátumuk — és az új tagok kinevezése. Rengeteg olyan intézményünk van, amelynek a pénzügyi jelentése, illetve a munkaterve is napirenden szerepel, mint például a Forum, a Pannónia Alapítvány, Magyar Szó, a Vackor, az Európa Kollégium, a Kosztolányi Dezső Színház, a magyarkanizsai Regionális Kreatív Műhely, az adai Szarvas Gábor Könyvtár, a Zentai Történelmi Levéltár, a birkózóakadémia vagy a VMMI. Lesz egy oktatási csomag is, amely keretében többek között az oktatási intézmények vezetőivel kapcsolatos döntések születnek, illetve községi kulturális pályázatokat is véleményezünk.

Fremond Árpád bejelentette, február 26-án megjelentetik a civil szervezeteknek, az oktatási és kulturális tevékenységet folytató intézményeknek szánt pályázatokat. A korábbi években erre 15 millió dináros keretük volt, most 5 millió dinárral többet tudnak odaítélni. Az érdeklődők április 2-áig pályázhatnak. A tervek szerint a pályázatokat április végéig bírálják el, a civil szervezetek május elején kapják meg a pénzt. Számos olyan rendezvény van, amelyet a Magyar Nemzeti Tanács ezen pályázatok által támogat, de eszközök vásárlására is felhasználható.

— Azt gondolom, jó úton járunk, és ha ilyen lendülettel folytatjuk a munkánkat, akkor további sikerek várnak ránk — fejezte be a sajtótájékoztatót a Magyar Nemzeti Tanács elnöke.

Fényképezte: Sinkovics Eleonóra

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..