home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Újabb lendületet kap a gazdaságfejlesztési program
Kartali Róbert
2022.04.26.
LXXVII. évf. 16. szám
Újabb lendületet kap a gazdaságfejlesztési program

Folytatódik a vajdasági gazdaságfejlesztési program, valamint anyaországi támogatás révén felújítják a Szent Teréz-székesegyházat. Ezt Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere kedden tett szabadkai látogatása során jelentette be, miután megköszönte a Vajdaságból feladott csaknem 61 000 levélszavazatot. Az anyaországi politikust Pásztor István, a VMSZ elnöke fogadta a párt székházában, ahol a Vajdasági Magyar Szövetség és a Magyar Nemzeti Tanács tisztségviselőivel egy szűk körű megbeszélés után tartottak közös sajtótájékoztatót. 

A vajdasági magyarok az elkövetkező esztendőkben is számíthatnak az anyaországra, és folytatódik a vajdasági gazdaságfejlesztési program — jelentette be Szijjártó Péter. Mint mondta, eddig összesen 14 123 pályázat lett támogatva 72 milliárd forinttal, aminek nyomán 167 milliárd forintnyi beruházás jött létre a Vajdaságban. Jelenleg 79 mezőgazdasági és szolgáltatóipari vállalkozás pályázatának a kifizetését készítik elő, ezek összesen 35 milliárd forintnyi beruházást fognak kitenni.

— Abban maradtunk, hogy a VMSZ tesz javaslatot, hogy most milyen beruházások támogatására lenne szükség Vajdaságban. Természetesen ezt a javaslatot is meg fogjuk vitatni, de eddig mindig elfogadtuk a VMSZ javaslatait, nem hiszem, hogy most másképp lenne — mondta Szijjártó.

Ezt erősítette meg nyilatkozatában Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke is. Mint mondta, abban állapodtak meg, hogy belátható időn belül folytatódnak egyrészről a folyamatban lévő ügyek, elsősorban a gazdaságfejlesztési program vonatkozásában. Másodsorban pedig megfogalmazzuk azokat a fontos, nagy volumenű fejlesztési elképzeléseket, amelyeket asztalra rakva megbeszéljük, hogy az elkövetkező években mit fogunk tenni — nyilatkozta a VMSZ elnöke.

Szijjártó a két ország között megvalósuló közös fejlesztési projektumokról is szólt. Mint mondta, a Budapestet Belgráddal összekötő vasútvonal fejlesztése 2025-re lezárul.

— Ennek a vasútvonalnak a fejlesztése a háború miatt még nagyobb jelentőséget kap, hiszen úgy tűnik, hogy a kelet—nyugat irányú szállítások Ukrajnán keresztül egy ideig elnehezültek, illetve ellehetetlenültek. Az idei év nyarára, őszére a Szegedet Szabadkával összekötő vasútvonalat vissza fogjuk adni a teherforgalomnak és valamikor a jövő nyáron a személyforgalomnak is. Ha ez megtörténik, akkor jövő nyáron a Szabadkát Bajával összekötő vonal kérdését is elő lehet venni. Szerbia egy olyan szomszédunk, amely nem tagja még az Európai Uniónak, ebből fakadóan nem tagja a schengeni övezetnek sem, mégis vele állapodunk meg a legkönnyebben határátkelők megnyitásában. Én magam is már négy ilyen átkelőhelyet adhattam át, és a jelenlegi tárgyalásaink arra irányulnak a szerb féllel, hogy a következő kormányzati ciklusban legalább két új átkelőhelyet át tudjunk adni.

Pásztor István a Szent Teréz-székesegyház felújítása kapcsán elmondta, a következő ciklus egyik legfontosabb kulturális beruházása ennek az épületnek az állagmegóvása és az épületnek az eredeti állapotba történő visszaállítása lesz. Már elkészült az épület állagmegóvására, illetve megerősítésére vonatkozó műszaki terv, ehhez tartozik egy értékbecslés is, mely durván 7 és 10 millió euró közötti összegnek az igénybevételét vetíti elő. A VMSZ elnöke elmondta, hogy az előttünk álló hetekben, amikor átadják azt az elképzelésrendszert, amelyet az elkövetkező négy évre fontosnak tartanak vagy prioritásként megfogalmaznak, abban egészen biztosan ez a beruházás is benne lesz.

A közös sajtótájékoztató után Szijjártó Péter megtekintette a szabadkai Szent Teréz-székesegyházat, ahol találkozott Slavko Večerinnel, a Szabadkai Egyházmegye püspökével. A magyarországi politikus ez után a városháza dísztermében tartott beszédet a VMSZ tisztségviselőinek.

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..