home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Újabb korszerű orvosi eszközzel bővült a Zentai Közkórház
Tóth Lívia
2019.05.25.
LXXIV. évf. 21. szám
Újabb korszerű orvosi eszközzel bővült a Zentai Közkórház

A jövő hónapban lesz 25 éve, hogy a Zentai Közkórházban elvégezték az első laparoszkópos műtétet, és az intézmény nagy elismertséget vívott ki ezen a területen.

Magyarország kormányának köszönhetően a régi műszert a legkorszerűbb új berendezésre cserélték, amelyet ünnepélyes körülmények között adtak át.

Az eseményen jelen volt Grezsa István, magyar miniszteri biztos, Babity János, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának főkonzulja, Pásztor István, a Tartományi Képviselőház és a VMSZ elnöke, Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Czegledi Rudolf, Zenta polgármestere és az önkormányzat több képviselője.


Herédi Krisztián felvételei
 

Az úgynevezett endoszkópos beavatkozásnak köszönhetően nagyobb hasi vágások nélkül is megoldhatóak az olyan műtéti beavatkozások, mint például az epekő eltávolítása, vagy a gyomor és a hasnyálmirigy tükrözése. A nagyértékű orvosi műszer a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, az MNT és a VMSZ együttműködésének köszönhetően érkezett a Tisza parti város kórházába.

— Ez a műszer szimbolizálja, hogy a betegség nem nemzetiségfüggő, itt ugyanis magyarokat, szerbeket és minden nemzetiségű embert jól és sikeresen operálnak. Mivel a kórház nagy fejlesztés előtt áll, reméljük újra vonzóvá lehet tenni az egészségügy terén is Zentát, és hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a délvidéki magyar emberek itthon maradjanak. Ez a magyar kormány szándéka, hiszen eljött az idő, hogy határoktól függetlenül egy nemzeti közösségbe szervezzük magunkat — hallottuk Grezsa Istvántól, aki az elmondottakhoz hozzáfűzte, ilyen minőségű orvosi eszköz még Magyarországon is kevés kórházban található.

Pásztor István kiemelte, az anyaországi donáció 135 ezer euró értékű volt, s a lebonyolított közbeszerzés révén vásárolhatták meg az új, modern orvosi berendezést. Az elnök úr hangsúlyozta, a jövő év elején megkezdődik a Zentai Közkórház teljes körű felújítása, ami mind építészeti, mind orvostechnológiai szempontból jelentős lesz.

— Ez a beruházás megteremti annak a lehetőségét is, hogy az egészségügyi dolgozók szakmailag fejlődni tudjanak. Jobb helyre nem is kerülhetett ez a műszer, hiszen 1995-ben végezték itt az első laparoszkópos műtétet, mindössze nyolc évvel azt követően, hogy a világban alkalmazni kezdték a módszert.

Dr. Farkas Emil sebész főorvos kiemelte, náluk hagyománya van a laparoszkópos sebészetnek.

— A sebészeinknek megvan a megfelelő tudásuk, és most már egy olyan eszközhöz is hozzájutottak, amivel a betegek javát szolgálhatják, s a gyógyítás minőségére helyezhetik a hangsúlyt. A kórházban generációváltás van, öt általános sebész szakorvost képeztünk ki. A folyamat jelentősége, hogy ketten Magyarországról jöttek haza, ahol a tanulmányaikat végezték, ami manapság nem jellemző — tudtuk meg a doktor úrtól.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..