home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Újabb kihívások előtt
Tóth Tibor
2022.02.25.
LXXVII. évf. 8. szám
Újabb kihívások előtt

Kúlán sem volt egyszerű a 2021. év, hiszen a világjárvány jócskán korlátozta a lehetőségeket, ám a nehéz helyzet ellenére az önkormányzatban és a kúlai magyarság második otthonának számító, 1868-ban alapított Népkör Magyar Művelődési Központban nem állt le az élet. A Népkör épületének felújítása befejeződött, a szakcsoportok az elmúlt évben is kitartóan dolgoztak. Kúlán április 3-án önkormányzati választást is tartanak, ahol a Vajdasági Magyar Szövetség a Szerb Haladó Párttal indul koalícióban.

A kúlai magyarság vezetője Valka Károly, aki már nem először tölti be a község alpolgármesteri címét, emellett a VMSZ kúlai körzeti szervezetének elnökeként és a Népkör MMK alelnökeként is tevékenykedik.

— Kúla és Cservenka teljes egészében le van fedve szennyvízelvezető hálózattal. A két település szennyvize Verbászra, egy közös szennyvíztisztítóba kerül, mellyel megteremtődtek a lehetőségek Európa egyik legszennyezettebb csatornájának, a Ferenc József-csatornának a rendbetételére. Szeretnénk rendezni a csatorna partját, létrehozni sétányt és sportolásra alkalmas területet. Az 50 hektáron fekvő ipari parkban nincs már szabad hely. Egy facsemetékkel foglalkozó holland vállalat, valamint két olasz cég, egy cipő- és egy fehérneműgyár már sikeresen működik, az elmúlt évben pedig letettük az alapkövét egy olasz—magyar—szerb közös vállalatnak, mely 300 hektáron paradicsomot termelne, és azt az ipari parkban dolgozná fel. Megújult a Kúlát Verbásszal összekötő főút. Kúla két cukorgyár között fekszik, és a szeptembertől decemberig terjedő időszakban mintegy 400 nyerges vontató halad át a településen. Az idén elkezdődik a Béreget Nákófalvával, azaz a Nagykikindát Horvátországgal összekötő gyorsforgalmi út kiépítése, mely a többi közt Verbász, Kúla, Cservenka és Szivác mellett halad el. A béregi határátkelő kibővítése után a teherautók is átkelhetnek a határon, így a teherforgalom kikerül Kúláról, és a kamionok a kerülőúton érik el az átkelőt. A gyorsforgalmi út mellett nagyobbak a lehetőségek a beruházásokra, hiszen az út össze lesz kötve az autópályával, ezáltal van esély, hogy további befektetők érkezzenek a községbe. A kúlai Petőfi Brigád Általános Iskolában, mely az egyetlen oktatási intézmény a községben, ahol elsőtől nyolcadik osztályig magyar nyelven is folyik az oktatás, hamarosan megújul a régi iskolaszárny tetőszerkezete. A beruházás Kúla Önkormányzata és a tartományi oktatási titkárság támogatásával valósul meg. A közbeszerzés megtörtént, még az oktatási minisztériumból várjuk a munkálatok elkezdéséhez szükséges engedélyeket — mondta Valka Károly, majd hozzátette, befejeződött a Népkör épületének felújítása, csak a könyvtár helyisége maradt hátra, melyre az önkormányzatnál nyújtottak be pályázatot.


Valka Károly

A Népkör Magyar Művelődési Központban a szakcsoportok (négy-négy kórus és néptánccsoport, énekcsoport, kézimunkázók, kézművesek, versmondók, tini-színjátszócsoport) elkezdték a felkészülést a különféle szemlékre, versenyekre. A néptánccsoportokkal új koreográfus, Szakács Tamás foglalkozik. Goga Zsolt, a Népkör MMK elnöke elmondta, rendbe tették a klubhelyiséget, ahol sakktábla és két felújított biliárdasztal is van. A hely nagy népszerűségnek örvend, hiszen a fiatalok ilyen nagy számban még sosem látogatták, mint az elmúlt időszakban. Kiemelte, a Népkör épületének tetőterében két háromágyas szoba, fürdőszoba, két irodahelyiség (egyikben a falugazdász-, másikban a VMSZ-iroda kapott helyet) és harminc személy befogadására alkalmas konferenciaterem létesült. Jelenleg a könyvtár felújítása élvez elsőbbséget, majd a nagyteremben az asztalokat és a székeket szeretnék kicserélni, továbbá hangulatvilágítást is beépítenének.

— A járvány miatt csökkent a rendezvények száma, és a Népkör nagytermét nem tudtuk annyiszor kiadni, ahányszor szerettük volna. A próbák folynak, szakcsoportjaink dolgoznak. Nagy örömömre szolgál, hogy szeptemberben 14. alkalommal tartottuk meg a Hagyományőrző Napokat, majd november végén először a Disznótoros elnevezésű rendezvényt is. Pályázunk, ahol csak lehet, így az elmúlt évben több sikeres projektumot valósítottunk meg a tartománynál, az MNT-nél, a Bethlen- és a Csoóri-alapnál — mondta az elnök.


A Népkör épülete

Huber Anikó, a Népkör MMK titkára az elmúlt év eredményeit és rendezvényeit foglalta össze. A Középiskolások Népművészeti Vetélkedőjén (KNV) az Ibolya énekcsoport az első helyen végzett, az óbecsei Kőketáncon pedig a Százszorszép tánccsoport lépett fel a Népkör színeiben. Az Ibolya énekcsoport részt vett a KNV-gálán, majd a verbászi újkenyérünnepségen, ahol a kézművescsoport is bemutatta termékeit. Szeptemberben a Százszorszép néptánccsoport fellépett a verbászi folklórtalálkozón.

— A Törökbecsén megtartott Durindón az Árvácska vegyes kórus és az Ibolya énekcsoport állt közönség elé, a Cantilena női kar és a Bartók Béla Kamarakórus pedig Óbecsén, a Vajdasági Magyar Kórusok Találkozóján öregbítette a Népkör hírnevét. Szakcsoportjaink közül kézimunkázó csoportunk tavaly megemlékezett fennállásának 40., a Bartók Béla Dalárda pedig alapításának 125. évfordulójáról, majd megünnepeltük a VMSZ Kúlai Helyi Szervezetének 25. születésnapját is. Decemberben megtartottuk a Mikulás-várást, majd a karácsonyi műsort és az újévvárást. A Napraforgó és az Ibolya csoport részt vett a szenttamási karácsonyi műsoron is, a Cantilena női kar és a Bartók Béla Kamarakórus pedig a palánkai Magyar Ház átadó- és felszentelőünnepségén — összegzett Huber Anikó.

A Népkörben is abban bíznak, hogy szakcsoportjaik minél több rendezvényen és szemlén részt tudnak majd venni, amitől az élet visszatérne a rendes kerékvágásba.


Kúla főutcája


A klubhelyiség a két biliárdasztallal

Fényképezte: Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..