home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Újabb jelentkezők a rendőrképzésre
(TKT)
2014.04.30.
LXIX. évf. 18. szám
Újabb jelentkezők a rendőrképzésre

Magyarkanizsán gyorstalpaló szerbnyelv-tanfolyamot indítanak a rendőrképzésre jelentkező fiatalok számára

A nemrégiben meghirdetett rendőrképzésre a vártnál és a szükségesnél jóval kevesebb fiatal jelentkezett, mivel sokan attól tartottak, hogy a hiányos nyelvtudásukkal nem tudnak majd helytállni a felvételi vizsgán. Ennek orvoslásaképpen, valamint a részarányos foglalkoztatási mutatók javítása érdekében a magyarkanizsai önkormányzat a helyi rendőrállomással, illetve a Cnesa Oktatási és Művelődési Intézettel együttműködve nyelvtanfolyamot indít az érintett fiatalok számára, hogy a május közepén induló felvételiig fel tudjanak készülni a rájuk váró megmérettetésre.

Mivel a magyarkanizsai rendőrállomás feltöltöttsége így is csupán 60%-os, és az ott dolgozók is főleg szerb ajkúak, mind a községnek, mind pedig a rendőrkapitányságnak nagy szüksége volna magyar nemzetiségű munkaerőre, már csak azért is, hogy a többségében magyarok lakta vidéken a rendőrök anyanyelvükön is meg tudják majd szólítani a polgárokat.

A kezdetekkor a vártnál jóval kevesebben jelentkeztek erre a képzésre annak ellenére, hogy az elvégzése után azonnali munkába állást ígértek a község területén. A különféle egészségügyi felméréseken és erőnléti megmérettetéseken kívül leginkább a szerbnyelv-tudást igénylő feladatoktól tartottak a fiatalok.

A Cnesa Oktatási és Művelődési Intézet oktatási részlege által szervezett szerbnyelv-tanfolyam április 24-én kezdődött, és május 14-éig tart majd. A magyarkanizsai önkormányzat 160 000 dináros befektetéssel annak a hatvannégy hallgatónak fedezi majd a tanfolyamon való részvétel költségeit, akit nyolcvan fiatal közül választottak ki a rendőrállomás munkatársainak segítségével. A hallgatók hat csoportba osztva vesznek részt a tanfolyamon, alkalmanként két iskolai órát lehallgatva. A tanfolyam előadója Tót Tímea lesz, aki 10 x 12 iskolai órát tart a részvevőknek.

— Nagyon örülünk, hogy az a buzdító szó, amely az önkormányzat részéről is elhangzott, megfelelő fogadtatásra lelt a fiatalok körében, és a jelentkezés meghosszabbított fázisában jelentős számú magyar érdeklődött a rendőrképzés iránt. Magyarkanizsa községben a lakosság 85%-a magyar nemzetiségű, és a rendőrség állományának is ehhez az arányhoz kellene igazodnia. A jelentkezők száma impozáns, most már van miből válogatni. Természetesen az a fontos, hogy a fiataloknak sikerüljön a felvételi, ehhez pedig igyekszünk segítséget nyújtani. Felismertük, hogy az általános és a középiskolai szerbnyelv-oktatás meglehetősen gyenge, és a diákok mindennapos nyelvhasználata is hagy némi kívánnivalót maga után. Hosszú távon ezt szintén meg kell oldani. Nem elég, hogy ezt időnként megállapítjuk, orvosolni is kell, és konkrét lépésekre is szükség van. Ebben a Vajdasági Magyar Szövetség programja egyértelmű, és most, hogy a VMSZ kormányzati helyzetbe is kerül, ez akár meg is oldható — nyilatkozta Nyilas Mihály polgármester a csütörtöki sajtótájékoztatón.

Sarnyai Zoltán, a Cnesa Oktatási és Művelődési Intézet igazgatója azt is elmondta, hogy nagyon jó volt az együttműködés a rendőrállomás munkatársaival, akik a tananyag kialakításakor is a rendelkezésükre álltak, és segítettek abban is eligazodni, hogy a jelentkezőknek milyen kihívásokkal kell majd szembenézniük a májusi felvételik során. Így a nyelvtanfolyam keretében ezek a fiatalok megtanulhatják majd az önéletrajzírás alapjait, a jegyzőkönyvek elkészítésének a módját, valamint a szerb helyesírás alapvető szabályait is.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..