home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
Új termékkel a fogyasztók szolgálatában
BÚCSÚ Ottó
2006.08.23.
LXI. évf. 34. szám
Új termékkel a fogyasztók szolgálatában

A Tejüzem korszerű gyártásvonalaA fogyasztók felfigyelhettek arra, hogy a Szabadkai Tejüzem az utóbbi időben néhány új terméket hozott forgalomba, ugyanakkor, a korábbiak közül néhány eltűnt az üzletekből. Ezzel kapcsolatban Korhecz Gizella, a Tejüzem vezérigazgató-helyettese adott tájékozt...

A Tejüzem korszerű gyártásvonala

A fogyasztók felfigyelhettek arra, hogy a Szabadkai Tejüzem az utóbbi időben néhány új terméket hozott forgalomba, ugyanakkor, a korábbiak közül néhány eltűnt az üzletekből. Ezzel kapcsolatban Korhecz Gizella, a Tejüzem vezérigazgató-helyettese adott tájékoztatót.
- Fejlesztési programunk keretében létrehoztuk az Ella nevű termékcsoportunkat. Ebbe tartozik a mindössze 0,9 százaléknyi zsírt tartalmazó Ella joghurt, hosszabb szavatossági idejű tej, továbbá az Ella joghurt, amely eddig csak kartondobozos csomagolásban volt forgalomban, újabban azonban 2 dl-es poharas kiszerelésben is kapható. Ebbe a csoportba tartozik még a zsírmentes Ella friss túró, amely rövid idő alatt népszerűvé vált a fogyasztók körében.
- A legújabb termékünk az 5+ joghurt, amely a pozitív probiotikus mikroorganizmusok öt fajtáját tartalmazza. A megfelelő mennyiségű kalciummal, fehérjével és zsírtartalommal kiváló minőségű terméknek bizonyult. Elősegíti az emésztést, fokozza a szervezet erőnlétét, sőt, még az agytevékenységet is serkenti.
- Most újabb építkezések folynak az üzem területén. Milyen célt szolgálnak?
- A fejlesztési programunk újabb szakaszának a megvalósításén dolgozunk. Hamarosan, terveink szerint már szeptember végére két új termékkel lepjük meg a fogyasztókat. Az egyik egyfajta fehér krémsajt lesz, a másik pedig a FETA néven ismert lágy sajt. A Salford beruházási alap, amelyhez több hazai tejgyárral együtt a szabadkai is tartozik, úgy döntött, hogy az összes tejüzemei közül csak a szabadkaiban fogjuk gyártani a Fetát, mivel az eddig gyártott termékeink is kiváló minőségűek, másrészt, a Salfordon belül így bizonyos munkamegosztásra kerül sor. Ezzel összhangban nálunk beszüntettünk néhány termékünk, mint például az A és D vitaminnal dúsított hosszabb tartóssági idejű tej és a Palicsi sajt gyártását, hogy ne legyen konkurencia a Salford tejüzem keretében.
- A Feta gyártásához egy meglevő épületünket tesszük alkalmassá. A technológiai részt is úgy tervezzük, hogy az épülettel együtt megfeleljen a nemzetközi szabványoknak.
- A másik nagy beruházásunk a nyers tej átvételi helyének és berendezéseinek a bővítése, technológiai korszerűsítése az üzemünk területén. Most csaknem 200 000 liter tejet veszünk át naponta. Az átvevő kapacitása azonban nem lesz elegendő a fejlesztési igényeink szerint. A nyers tej befogadására három darab 100 000 literes, rozsdamentes acélból készült tartályt építünk az átvevőhelyre. El szeretnénk érni, hogy 2008-ig megteremtsük a feltételeket a napi 300 000 liter tej átvételére. Az új berendezések lehetővé teszik, hogy a szállító tartálykocsikból gyorsabban átkerüljön a tej a tartályokba, és minél gyorsabban tovább hűtsük. Ezzel javíthatunk a tej minőségén. Amíg most az átvett tejnek mindössze harminc százaléka extra minőségű, 2008-ban már a teljes mennyiségnek ilyennek kell lennie.
- Hogyan tudják elérni a mennyiség és a minőség fokozását is?
- A tejtermelőkkel való közös beruházásokkal, ezzel együtt a kellő higiéniai feltételek megteremtésével, tehát megfelelő fejőgépekkel és hűtőberendezésekkel, ezenkívül az állatok jó egészségi állapotának a biztosításával. Már most is vannak olyan beszállítóink, akiknél a tejtermelése európai színvonalú.
- Úgy tervezzük, hogy a fejlesztési, korszerűsítési munkálatokkal októberre elkészülünk. A beruházás 6,57 millió euróba kerül. A költségeket a Salford által végzett tőkésítésből fedezzük.
- Október végén áttekintjük az ISO és a HACCP minőségbiztosítási rendszerek alkalmazásának eddigi eredményeit üzemünkben, és bízunk abban, hogy megkapjuk a BRC angol minősítési tanúsítványt is - mondta befejezésül Korhecz Gizella, a Szabadkai Tejüzem vezérigazgató-helyettese.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..