home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Új tér, új lehetőségek
Szerda Zsófia
2023.01.17.
LXXVIII. évf. 2. szám
Új tér, új lehetőségek

Mindig nagy öröm azt hallani, hogy új hely nyílik Szabadkán, legyen az egy hangulatos kávézó, borozó vagy egy új kulturális tér. Ezúttal az utóbbiról van szó. Megnyílt ugyanis a Klara i Rosa Polgári Egyesület új kulturális tere Szabadkán, a Petőfi Sándor 15. alatt, egy csodálatos, régi, magas belterű épületben, melyhez még egy óriási udvar is tartozik kerti tóval, piros halakkal, óriási banánfákkal. A megnyitón közös teázásra invitálták a polgárokat, s egyúttal bemutatták a Szabadkai képzőművészek lexikonját, melyben negyvenhat helyi alkotó található.

A Klara i Rosa Polgári Egyesületet három fiatal művész alapította: Gordana Vukov Ciganjik színésznő, Jelena Grujičić festőművész és Daniela Mamužić szobrászművész. Nekik köszönhetően alakult meg néhány éve a Kortárs Művészeti és Kulturális Központ, mely azóta több programot is szervezett a város lekülönbözőbb helyein (Kvartitura programjai), van saját kis udvari galériájuk a Korzó 1. alatt, beindítottak egy online rádiót, ez a Radio Plac, mostantól pedig saját központjuk is van. A KMKK-nak még kilenc alapító tagja van, ők pedig a Nyári Mozi Színházi Közösség, Artrust, Etnoseft, NoWave Films, Junior Zenestúdió, Authentic Vojvodina, Iuventus Ventus, Symposion és a Szab-way Színházi Szervezet.  

Szabadkán rengeteg aktív, alkotni vágyó, független művész él, aki jobbnál jobb programokkal pályázik városi, tartományi és országos szinten is, de nem kapja meg a megfelelő támogatást, és nincs olyan hely, ahol összegyűlhetnének eszmét cserélni, beszélgetni, közösen vagy egyénileg alkotni, inspirálódni, bemutatni munkájukat, ezért érezték fontosnak a lányok, hogy újabb lehetőséggel bővítsék a kínálatot. A megnyitón bemutatott, igényesen szerkesztett és tördelt könyv, a Szabadkai képzőművészek lexikonja egy almanach, melybe az 1970 és 2000 között Szabadkán született vagy ebben a városban élő képzőművészek kerültek be.

Az új kulturális tér megnyitása az EED (European Endowment for Democracy) intézményi támogatásának köszönhetően valósult meg, az Aktív közösségek összekötése és működtetése című projektum részeként. Gordana Vukov Ciganjik elmondta, egy ideje már kutatnak megfelelő helyszín, a tökéletes fizikai tér után, mely otthont adhat az alternatív kulturális megmozdulásoknak, s önálló kulturális központtá válhat, most pedig egyelőre úgy tűnik, megtalálták.

A tér mindenekelőtt munkatér lesz — mesélte, s terveik között a más alkotókkal, egyesületekkel való együttműködés is szerepel, illetve támogatásnyújtás egy olyan tér formájában, amely a Kortárs Kulturális és Művészeti Központ minden tagja számára nyitott, megvalósíthatóak benne különféle programok, kiállítások, beszélgetések, workshopok, és nyaranta remélhetőleg kisebb koncertek is az udvaron. Ez a mostani helyszín azonban továbbra sem oldotta meg véglegesen a szabadkai önálló tér kérdését, mert túl kicsi minden programhoz, melyet a független szcéna nyújtani tudna.

— Közösséget szeretnénk építeni, ezért kívánjuk bővíteni köreinket, és más polgári csoportokat is bevonni. Arra is figyelünk, hogy magyar és szerb nyelvű tagjaink is legyenek, hiszen egy multikulturális közegben élünk itt Szabadkán — zárta mondandóját Gordana.  

Fényképezte: Szerda Zsófi

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..