home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Új rendeletek
Kartali Róbert
2022.05.05.
LXXVII. évf. 18. szám
Új rendeletek

Az élelmiszerárak korlátozása — 7 dinárral drágult az üzemanyag — A piaci árusok és az adómemóriás pénztárgépek — Hazai gyártású elektromos autók — Május közepe után várhatóak a kormányalakítási tárgyalások

Az élelmiszerárak korlátozása

A szerb kormány elfogadta az alapélelmiszerek árának korlátozásáról szóló módosított rendeletet a piac további védelme, azaz a fogyasztók ellátása szempontjából kiemelten fontos termékek árképzésében bekövetkező deformációk megelőzése érdekében — ezzel különösen a szegényebb társadalmi réteget védve. Az alapélelmiszerekre vonatkozó árstopról szóló rendelet további 60 napig marad érvényben. Ez az 1 kilogrammos kiszerelésű kristálycukorra, a legfeljebb 5 kilogrammos csomagolásban árusított T—400-as és T—500-as lisztre, valamint az 1 literes napraforgóolajra vonatkozik, illetve a következő 60 napban a sertéscombot is változatlan áron kell kínálni. (Szerbiai RTV)

7 dinárral drágult az üzemanyag

Szerbia kormánya az olajszármazékok árának korlátozásáról is elfogadott egy rendeletet, ennek értelmében 7 dinárral emelték az Eurodizel és az Europremium BMB—95 átlagos nagykereskedelmi árát. A rendelet május 31-éig lesz hatályos. (Szerbiai RTV)

 

A piaci árusok és az adómemóriás pénztárgépek

Megkönnyebbülhettek a piaci árusok, hiszen május 1-jétől mégsem kellett alkalmazniuk az új adómemóriás pénztárgépeket. A rendelet azokat az árusokat érintette volna, akik viszonteladással, kereskedelemmel foglalkoznak, a bejelentett őstermelők viszont kivételek. A piaci árusok képviselőit ismét fogadta Aleksandar Vučić szerb elnök és Siniša Mali pénzügyminiszter. Srđan Praštalo, a piaci árusok egyesületének képviselője elmondta, sikerült közös nevezőre jutniuk, így most számukra nem lesz kötelező a pénztárgépek használata, de tovább egyeztetnek, hogy közös megoldást találjanak. Annak a lehetőségét is keresni fogják, hogy az állam jobban tudja felügyelni a piaci árusok adózását és a termékeik eredetének vizsgálatát, illetve támogassa a jobb munkakörülmények kialakítását. (Szerbiai RTV)

Hazai gyártású elektromos autók

Szerbia és a Stellantis vállalat között megállapodás született tisztán elektromos autók kragujevaci gyártásáról. A munka 2024-ben indul — mondta Aleksandar Vučić, Szerbia elnöke. Tájékoztatása szerint a befektetés 190 millió euróba kerül, ebből Szerbia 48 millióval járul hozzá a projektumhoz. Carlos Tavares, a Stellantis csoport ügyvezető igazgatója szerint a szerbiai gazdasági minisztériummal történő megállapodás egyértelmű jele a sikeresebb átalakításnak és az új technológiára való átállásnak. A Fiat Chrysler Automobiles a világ negyedik autóipari óriásához, a Stellantis konszernhez tartozik, mely a Fiaton és a Chrysleren kívül magáénak tudhatja a Jeep, a Lancia, az Alfa Romeo, a Maserati, a Peugeot, a Citroën és az Opel autómárkákat. (Szerbiai RTV)

 

Május közepe után várhatóak a kormányalakítási tárgyalások

Várhatóan május második felében kezdődnek az új kormány megalakításáról szóló egyeztetések — véli Aleksandar Vučić szerb államfő, aki egyúttal fontosnak tartja, hogy a következő kabinet kiváló szakértőkből álljon, és hogy rövid idő alatt jöjjön létre, mert az ország óriási kihívások előtt áll. (RTV)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..