home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Új megvilágításban a móri mészárlás
KISIMRE Ferenc
2007.02.28.
LXII. évf. 9. szám
Új megvilágításban a móri mészárlás

Szegedi tudósítónktól
A lefoglalt géppisztoly és a fantomszoborCsaknem öt éve, hogy a magyar nyilvánosságot úgy megrázta az a borzalmas bűntett, amelyet a Fejér megyei Mór városkában követtek el: az Erste bank helyi fiókjában fényes nappal nyolc ártatlan embert mészároltak le a rablógyilkoso...

Szegedi tudósítónktól
A lefoglalt géppisztoly és a fantomszobor

Csaknem öt éve, hogy a magyar nyilvánosságot úgy megrázta az a borzalmas bűntett, amelyet a Fejér megyei Mór városkában követtek el: az Erste bank helyi fiókjában fényes nappal nyolc ártatlan embert mészároltak le a rablógyilkosok. Döbbenet ült az országon. Ilyen méretű, emberéleteket is követelő bankrablást még nem jegyeztek a magyarországi hasonló esetek történetében! A 2002. május 9-én elkövetett szörnyű bűntényben a helyszínen hatan, a kórházban pedig ketten haltak meg a hidegvérű gyilkos golyóitól. A két elkövető (ezt az akkori nyomozás során már megállapították) összesen 7,5 millió forinttal távozott a helyszínről.
A 15 ezer lakosú kisváros gyászba borult. A galádul kitervelt gyilkosság ártatlan áldozatait május 15-én helyezték örök nyugalomra. Mádl Ferenc akkori köztársasági elnök, aki maga is jelen volt a temetésen, országos gyászt rendelt el, s egész Magyarországon félárbocra engedték a nemzeti lobogókat. A bankrablás áldozatai között voltak idősebbek és fiatalabbak egyaránt, de kivétel nélkül ügyintézés végett tértek be mindannyian az Erste bank helyi fiókjába. A legmegrázóbb volt talán annak a fiatal házaspárnak a tragédiája, akik néhány héttel korábban esküdtek örök hűséget egymásnak, és azért tértek be akkor a bankba, hogy a közös otthonuk építése körüli pénzügyeket intézzék.
Forró nyomon indultak a tettesek után
A rendőrség hatalmas apparátussal igyekezett felderíteni a páratlanul súlyos bűntényt. Gyakorlatilag lezárták az ország közúti határait, valamint a Fejér megyei kisvárosból kivezető utakat, minden állampolgári bejelentést (mintegy 1500 volt belőlük) alaposan megvizsgáltak. Aztán a látókörükbe került két olyan személy, aki a nyomozás során szinte kétséget kizáróan ott volt a helyszínen, sőt a rablás és a gyilkosságok forgatókönyvébe is beleillettek. Kaiser Ede és Hajdú László volt ez a két személy, aki ugyan végig tagadott, sőt Kaiser barátnője és annak szülei alibit is igazoltak a férfinak, a bíróság a terhelő bizonyítékok alapján meghozta a döntést: Kaiser Edét tényleges életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélte, Hajdú László pedig 25 évet kapott.
A közvélemény úgy-ahogy megnyugodott, és lezártnak minősítette az ügyet. A móriak azonban azóta is örök feszültségben, szinte megbélyegezetten élnek. Ahogyan polgármesterük fogalmazott: Ez a város soha nem lesz a régi. Elvesztette méltóságát, mondta, s ezt érezték az ott élők és az odalátogatók egyaránt. A különben csodálatos fekvésű és ékszerdobozra hasonlító kisváros a bűn szimbólumává vált. Pedig csak az áldozata lett az esztelen öldöklésnek...
Nagy fordulat a móri mészárlás ügyében
A gyilkosságok óta eltelt csaknem öt év. A móriak és az ország közvéleménye egyre inkább ,,ad acta” helyezte ezt a szörnyű bűntettet. Aztán ,,robbant a bomba”! A múlt héten letartóztatták azt a férfit, akit egy - szintén öt évvel ezelőtt - elkövetett, postások elleni támadás és gyilkosság miatt köröztek. Akkor, 2002. február 13-án, egy ismeretlen megtámadott egy postai kézbesítőt, elvett tőle 800 ezer forintot (a nyugdíjakat kézbesítette), később még öt esetben követett el hasonló bűncselekményt, 2003 júniusában pedig Veszprémben halálosan megsebesített egy postást.
A nyomozás során előbb 2004 decemberében, majd 2006 októberében találtak olyan tárgyakat, amelyek közvetlenül kapcsolódtak a bűncselekményekhez, illetve a tetteshez: fegyverből származó lövedékeket, hüvelyeket, ruházatot és egyéb eszközöket.
A 2006 októberében talált lövedékekről a fegyverszakértő megállapította, hogy azok összefüggésbe hozhatók a móri mészárlással. Ekkor kezdték ismét ellenőrizni a korábbi adatokat, és a két ügy - a móri és a postástámadások - közötti összefüggést egyre behatóbban vizsgálták. Tatabányán jelentkezett egy férfi, aki elmondta a rendőrségen, hogy tudomása van egy férfiről, aki gyakran bemegy az erdőbe, és különböző tárgyakat hoz ki onnan. A rendőrség ellenőrizte a bejelentést, felderítették, hogy Tatabánya külvárosában egy panelnegyedben lakik. Megfelelő előkészítés után a kommandósok körülkerítették a háztömböt, és letartóztatták a 36 éves N. Lászlót, akit a postások elleni támadásokkal és a móri mészárlásban való közreműködésben is gyanúsítanak. Alig fél órával később, egy szintén alaposan megszervezett akció keretében pedig az eddig büntetlen előéletű 34 éves W. Róbertet is elfogták, akit csak a móri vérengzésben való részvétellel gyanúsítanak.
Megtalálták a ,,gyilkos” Skorpiót
A nyomozók ismét hatalmas erővel gyűjtik a bizonyítékokat. A két legfontosabb: a N. László lakásán tartott házkutatás során ráleltek a Móron használt Skorpio márkájú géppisztolyra, ugyanakkor W. Róbertnek, a másik gyanúsítottnak az ujjlenyomata azonos a móri bank bejárati ajtaján annak idején rögzített lenyomatokkal. Ezt a bejelentést a Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozásvezetőjének a helyettese jelentette be a napokban. A géppisztoly megegyezik azzal a fegyverrel, amellyel a bank biztonsági őrét is megölték. Egyre több tehát a tárgyi bizonyíték is a bűntett teljes felderítésében. Tudniillik a postástámadások és a móri véres tragédia körülményeinek vizsgálata párhuzamosan folyik, s így mind az egyik, mind a másik ügyben újabbnál újabb bizonyítékok merülnek fel. Így például a házkutatás alkalmával nemcsak a géppisztolyt és egyéb fegyvereket találtak a nyomozók, hanem sapkát, álbajuszt, láthatósági mellényt, térképvázlatokat és feljegyzéseket, valamint a Móron rögzítettel azonos méretű cipőt is!
Lacika csendes fiú volt...
A tatabányai panelnegyedbeli N. Lászlót, akit a postások kirablásával és egy meggyilkolásával is gyanúsítanak, környezete csendes, visszahúzódó embernek ismerte. Anyjával lakott, senkivel sem barátkozott, úgy tudták, egy ideig a büntetés-végrehajtó intézetben dolgozott, magyarul tehát börtönőr volt, majd alkalmi munkákból élt. Lacika a légynek sem árthatott - mondta egy szomszéd néni -, aki azért hozzátette: ,,Az anyját nagyon sajnálom...”
N. László és W. Róbert a bűncselekmény elkövetése után nem tartott szorosabb kapcsolatot. W. Róbert szobafestőként dolgozott, míg N. László egész sor bűncselekményt követett el Veszprém, Győr és Tatabánya területén, illetve vonzáskörzetében. A szobafestőt szorgalmas, családszerető embernek ismerték, munkáját is jól végezte, senki sem gyanakodott arra, hogy milyen szörnyű bűntett részese volt néhány évvel ezelőtt.
Mi lesz az elítéltekkel?
Két személy a rácsok mögött várja az ügy további fejleményeit. Kaiser Ede és Hajdú László. Ha a mostani gyanúsítottak nem vallanak rájuk, és kiderül, hogy nincs semmi közük a szörnyű mészárláshoz, akkor ők ebben az ügyben tiszták. A bíróság felmentheti őket. Igen ám, de egyikük sem szabadulhat, mert - jogértők egybehangzó megállapítása szerint - például Kaisernek már annyi bűntett van a számláján, hogy halmazati büntetésként maradhat a rácsok mögött élete végéig. Hajdú László esetében valószínűleg perújításra kerül sor, és akkor dől el további sorsa.
Érdekes helyzetben van Kaiser Ede barátnője és családja. Tudniillik ők komoly alibit biztosítottak Kaisernek, s ezért idézték őket a napokban bíróság elé: hamis tanúzás miatt. Most, hogy újabb fordulatot vett az ügy, nyilván elejtik majd a vádat.
S van ennek az egész ügynek egy kulcsfigurája is. Jelesül az a tatabányai régész, aki először bukkant rá a tarjáni erdőben az elrejtett fegyverekre. Második világháborús fegyvereket keresett detektorral, amikor egy mélyedésben hátizsákot talált, amelyben benne volt a Skorpio géppisztoly, három üres csigatár, postai gumik és egy teljes postai férfiruházat. A rendőrök előbb nemigen vették komolyan őt, de elvitték az ,,anyag”-ot. Később feleségével és két gyerekével járt azon a területen, akkor egy fehér műanyag ládát talált - benne 100 tölténnyel. A ládában egy olajos rongyba csavart Kalasnyikov meg egy lefűrészelt csövű hangtompítós pisztoly lapult.
Ha a régész nem kutat ezen a tájon, talán soha nem derül igazán fény erre a borzalmas ügyre. Amelyet természetesen még vizsgálnak és újabb részletek után kutatnak. Csak azután kerül sor a vádemelésre. Egyébiránt valószínűleg ő kapja a nyomravezetőnek - a Magyar Posta által- felajánlott 10 millió forintot is...

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..