home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Új lendülettel a megkezdett úton
Tóth Tibor
2022.02.14.
LXXVII. évf. 6. szám
Új lendülettel a megkezdett úton

Az 1400 lakost számláló Tornyos felé közeledve már messziről megpillantjuk a Magyarok Nagyasszonya-plébániatemplomot, melyet nemrég még állványok vettek körül. A faluba érve mindössze néhány, boltba siető helyi polgárral találkoztunk, ketten pedig a posta előtt várakoztak. A helyi közösség irodájában Huszár Zsolttal, a település 2021 őszén kinevezett tanácselnökével beszélgettünk, összefoglalva az elmúlt év beruházásait, szólva a 2022-re vonatkozó tervekről is.

— Szívügyünknek tekintjük a falu sorsát, és igyekszünk a magunk eszközeivel mindent megtenni, hogy Tornyoson az itt lakók és az idelátogatók is jól érezzék magukat — kezdi a beszélgetést Huszár Zsolt, majd sorolja a faluban működő intézményeket. — Az önálló tanintézménnyé vált Tömörkény István Általános Iskolába elsőtől nyolcadik osztályig nemcsak tornyosi, hanem bogarasi és Keviből érkező tanulók is járnak. Egyházközösségünk is rendszeresen részt vesz a falu életében, akárcsak civil szervezeteink nagy része. Két sportegyesület működik a településen: a Tornyos Labdarúgóklub, melynek felnőttcsapata a Szabadkai Körzeti Ligában versenyez és a Sakk-klub, ahova egyre több újonc jelentkezik. A sportegyesületek mellett van ifjúsági szervezetünk, művelődési egyesületünk, nőegyletünk, de aktívak a nyugdíjasok, a horgászok, a vadászok, a motorosok és a Herőce Polgárok Egyesülete is — mondta.


Huszár Zsolt

A faluban található egy 5000 tonna alma tárolására alkalmas hűtőház, ahol helyi emberek keresik kenyerüket. Több kisiparos, asztalos, bádogos, gumijavító, dolgozik Tornyoson, emellett két, szállítmányozással foglalkozó vállalkozásnak is a faluban van a székhelye. Gyógyszertár, orvosi rendelő és több bolt működik a Zenta községben található faluban, viszont nincs egyetlen vendéglátóipari objektum (kocsma, étterem) sem. Működik a falugondnoki szolgálat, ami nagy segítség azoknak az idős lakosoknak, akiknek családja külföldön vagy más településen él. Ilyenből pedig bőven található, hiszen a jobb megélhetés reményében Tornyosról is sokan távoztak külföldre.

Az elmúlt évben folytatódott a mezei utak rendezése, melyeket főként mezőgazdasági járművek használnak.

— Templomunkban a magyar kormány és az MNT támogatásával több fázisból álló, teljes körű felújítás folyik. Az iskolában a mosdók újultak meg, hamarosan az ajtók lesznek lecserélve, az óvodában új játszótér létesült. A faluban található több kereszt közül tavaly az egyik kidőlt, ezt felújítottuk, és visszaállítottuk a helyére — mondta Huszár.


Elkészült a nyári színpad fémszerkezete

A 2015. január 1-jén életbe lépett szabályozás úgyszólván kiskorúsította a helyi közösségeket, elvette minden vagyonukat. Így a helyi közösség csak a civil szervezetek révén tud pályázni.

— A Herőce Polgárok Egyesülete magyarországi támogatásból befedi a művelődési ház melletti nyári színpadot, a fémszerkezet már a helyére került. Pályázati pénzekből megújul az ifjúsági szervezetnek otthont adó épület és a labdarúgópálya lelátója is. Az idén is tervben van a mezőutak rendezése, a falu központjában pedig a tavaly kivett, több gondot okozó fák helyett újakat ültetünk, melyek nem nőnek olyan hatalmasra, nem tesznek kárt a járdában, a közútban. Kétéves projektum keretében a Csantavér felőli bejáratnál lévő, az úttest fölé nyúló szilfák egy részét kivennénk, és helyükre juhart telepítenénk. A helyi iroda felújítására megpróbálunk forrást találni. Tanácstagjaink részéről egy szobor felállítása is felvetődött, itt tartanánk meg nemzeti ünnepeinket, valamint a Csík-ér partján lévő bográcsoshely köré fás övezetet létesítenénk — mondta a tanácselnök, hozzátéve, hogy Messenger-csoportot hoztak létre, ahol a tanácstagok gyors döntéseket tudnak hozni.

Az Ady Endre Művelődési Egyesület szakcsoportjai a járvány intenzitásának csökkenése után fél év alatt húsz rendezvényen léptek fel, néhány eseménynek (népzenei találkozó, Egymás mellett, egymásért! — magyar—ruszin hagyományőrzés) pedig otthont adtak. A VMMI-vel közösen, a Csoóri Sándor Alap támogatásával folyamatos a népzenei oktatás, melynek keretében huszonkét tag tamburán, citerán, furulyán és vonós hangszereken tanul játszani. A napokban három fiatal tamburás kapcsolódott be a felnőtt-tamburazenekar munkájába, ők ezután az ifjúsági tamburazenekar mellett a felnőtteket is erősítik. A népzenei oktatásra nemcsak Tornyosról, hanem Zentagunarasról és Gunarasról is járnak érdeklődők. A néptáncosok nagy része külföldön jár középiskolába, így nehezebben oldhatóak meg a próbák, és a korábbi lendület valamelyest lanyhult. A tamburazenekar mellett az asszonykórust is megpróbálják felfiatalítani. A felsoroltakon kívül nem szabad kihagyni a hagyományőrző csoportot sem, mely a Nemzeti Vágta szabadkai előfutamának alkalmával szervezett főzőversenyen elnyerte a legszebb asztal díját.


Tóth Ugyonka Frigyes

— Nem könnyű fiatalítani, hiszen a tagok általában nem itt élik életüket, csak hétvégén járnak haza. Mi a népzenei oktatásra járó gyerekekben látjuk a jövőt, addig azonban még nekünk kell tartanunk a frontot. Az idén a hangszerek közül kontrára pályáztunk, de a Kolozsváron vásárolt ingek mellé jó lenne néhány mellény és nadrág is. A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nél hűtés-fűtés rendszerre pályáztunk, öt nagy teljesítményű klímaberendezéssel a nagyterem hűtését-fűtését oldanánk meg. Minden meghívásnak eleget szeretnénk tenni — Derekegyházról már megérkezett a meghívó —, és mi is két-három eseménynek adnánk otthont — mondta Tóth Ugyonka Frigyes, az Ady Endre ME ügyvezetője, és megköszönte a támogatóknak (Csoóri Sándor Alap, Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., MNT, Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi — Nemzeti Közösségi Titkárság, Zenta Község Önkormányzata), hogy segítik az egyesület munkáját.

Mint az elhangzottakból láthatjuk, a tornyosiak reményteli lendülettel, összefogással haladnak tovább az elődök által kitaposott úton.


A templom a felújított toronysisakkal

Fényképezte: Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..