home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Új lemez, régi-új hangzás
Szerda Zsófi
2021.04.04.
LXXVI. évf. 13. szám
Új lemez, régi-új hangzás

Régen voltunk már Sin Seekas-koncerten, viszont most egy új albumot bömböltethetünk a kertben sütögetés közben, vagy a kocsiban, miközben kirándulni indulunk, esetleg elalvás előtt, vagy ha bulizni támad kedvünk. Sóti Juli, a zenekar frontembere a tőle megszokott energiával futott be a teraszomra, és mesélt az új dalokról.

— Az új lemezünk a Történetek címet kapta, mintha véletlenszerűen bekukkantottunk volna egy lakótömb ablakain, és kiragadtunk volna tíz történetet, akár a te életedből vagy az enyémből is lehetnének. A lemezírás még a vírus előtt Madagaszkáron, a hajón töltött időszakomban indult el intenzívebben. Az együttesben történt néhány tagcsere, új zenészek folytak be a munkába. Kupuszinán próbáltunk a színházteremben, s aki már járt a faluban, az tudja, hogy egészen különleges hangulata van. Hétvégente sokszor bográcsoztunk, tehát egyfajta csapatépítő tréning is volt ez. Szűcs Dávid lett először a tagunk, azonnal láttuk, hogy beleillik a csapat dinamikájába, erős személyiség, széles látószögű gondolkodásmóddal, zenei profizmussal, és mindemellett egy nagy bohóc is. Aztán volt egy online koncertünk, akkor Lajcsi is a csapat tagja volt, és Szűcs Gergő is, aki kürtön zenél, ott volt ezen a koncerten, s olyan volt, mintha mindig a zenekar tagja lett volna, így ő is maradt. Sajnos Fanni és Pisti is keveset van itthon, máshol képzelik el az életüket, amit mi el is fogadtunk, de amikor lesz rá alkalom, még felugorhatnak fújni. Az élet formálja a zenekar változását, nem mindenkinek fér bele a Sin Seekas energikus lüktetése.

* A dalok hangszerelése, hangulata is eltér egy picit az eddigiektől.

— A dalszövegek most más zenei alapot kívántak, és nem akartam feltétlenül ráerőltetni valami reggae-, ska- vagy éppen balkáni fúvóshangzást. Egyszerűen vannak olyan érzelmek, hangulatok, amelyekhez más palettáról kell színeket kevernünk, és erre nyitottak vagyunk. A témák is mélyebb bugyrokba nyúlnak, mint a családon belüli erőszak, a bántalmazás, a pánikbetegség, a múlt hibáinak ismétlődése, a pénz kérdése. A dalszövegek magyar nyelvűek, amit szintén meg kellett ugrani. A Valakiért című dal például az egyik legaktuálisabb témával foglalkozik, a gyászfeldolgozással, mely a vírus idején arcul csapott bennünket, mivel az utóbbi időben ismét szembejött velünk a tény, hogy törékenyek és múlandóak vagyunk. Gitárosunkkal ötleteltünk egy dalírós napon, amikor elkezdett játszani egy dallamot, csak azt ismételgette, s már volt egy különleges hangulata, mely elindította bennem a történetet. Pít pedig elmondta, hogy ő a sorok végén, a refrénnél a valamiért, valakiért szavakat hallja. Mindenki veszítette már el hozzátartozóját, barátját, mindenkiben ott él ez az érzés, és sokan nem is tudnak vele mit kezdeni. Naponta találkozunk a halál tényével, viszont tabuként kerülgetjük, nem beszélünk róla, pedig az élet körforgásához tartozik. Szokták mondani egy-egy dal kapcsán, hogy ha meghallják, eszükbe jut egy régi pillanat, egy személy, egy illat, remélem, a mi dalunk is majd egy kis gyertyaként állít emléket.

* Több vendég előadó is szerepel a lemezen.

— Bizony. Szerda Balázs brácsázik, Csorba Lóci énekel, bongor rappel, és a Ladánybene 27 zenekar is felbukkan az albumon. Mindannyiukat nagyon szeretjük, fontos és különleges előadók, és nagyon örülök, hogy elvállalták a közreműködést. A Ladánybene 27 Bodnár Tibi által is különösen fontos, mert első nagylemezünkön mentorként kísérte a folyamatokat, valamint a LB27 Reggae Camp egy kihagyhatatlan feltöltődési pont lett, közösen indultunk volna turnézni a vírus megjelenése előtt, és reméljük, ez hamarosan meg is valósul. Bongor szövegalkotása nagyban inspirált a Bélyeg megalkotásánál, és aznap buggyant ki belőlem, amikor Akkezdet Phiai feloszlott. A bongorral készített közös dal a pánikbetegséget helyezi görbe tükör elé. Sok embert érint, igazából szerintem minden másodikat, mégsem beszélünk róla. S ez elég borzasztó. Mert sokat beszélgetünk, de a lényeget, az igazi problémákat megkerüljük. Velem is megesett, többször is, ráadásul repülőn, fesztiválon, a koncert után. Azt éreztem, nem akarok emberek közé menni, rossz ember vagyok, aztán jött a pánik, azt hittem, becsavarodtam.

* Hát igen, ez valóban egy olyan téma, amelyről valamiért nem akarunk, nem merünk beszélni. Ahogy a családon belüli erőszakról sem.

— Ez a másik nagyon komoly téma, és itt Vajdaságban is sokan hallgatnak róla. Először egy picit féltem megmutatni a dalt a fiúknak, mert túl komolynak gondolják, de mindenki egyetért azzal, hogy fontos rámutatni a problémákra. Azok, akik az első körben megismerhették, szintén érdekesen reagáltak. Egy barátnőm evés közben hallotta meg, nem készült fel rá, s azt mondta, nem tudott tovább enni, elsírta magát. Mindenkire másként hat, máshogy értelmezi. Én sem akarom túlfilozofálni, de itt élünk ebben a furcsa világban, közösségek tagjai vagyunk, és nem akarjuk észrevenni, ami körülöttünk történik, vagy ha észrevesszük, nem akarunk róla beszélni. Dávid mesélt egy jó példát: látsz az utcán egy lányt, odaköszönsz neki, mert ismered, mosolyogsz, közben te is és mindenki tudja, hogy a párja bántalmazza, ő mégsem tud változtatni a helyzeten. Egy picit erről a másik oldalról is szólunk, hiszen nem olyan egyszerű dolog lépni, otthagyni egy erőszaktevőt. Érzelmi függőség és zsarolás. És nem szabad ujjal mutogatni csak a férfiakra, mert sok esetben fordítva is lehet, vagy gyerek-szülő, munkahelyi, iskolai, baráti viszonyban is megeshet. Bántjuk egymást, és aztán hallgatunk, pedig látjuk egymás sebeit.

* És már készülnek a dalokhoz a videóklipek is.

— Vajdaságban rengeteg fiatal tehetség van. A Hippiecore studióval dolgozunk együtt két videón is, az album borítóját Tarapcsik Hajnalka — Hayna Design tervezte, de a háttérben készülnek a másodkézből származó pólók, egyedi ingek, kabátok, semmiből sem lesz két egyforma, Szabó Robi és Mihajlović Mihi alkotja ezeket a különleges ruhákat. Ez is tudatos volt. Szeretnénk összegyűjteni a Vajdaságban élő tehetséges fiatalokat, hiszen olyan sokan vagyunk, akkor fogjunk össze, s hozzunk létre valamit, amivel egymást támogatjuk.

* A dalszöveges videókat pedig te magad vágtad össze. Jó sok mindenhez kell értenie egy zenésznek, nem igaz?

— Haha. Hát igen. Lassan szeretnénk csöpögtetni az album dalait és a videókat is. Ezért készítettem ezeket a dalszöveges klipeket. Hogy mégis egy picit mozgalmasabb legyen, mintha csak egy képet néznénk. De elkészült már néhány klasszikus értelemben vett klip is, a Valakiért, a Fél szemmel vagy az Elmegyek című dalokhoz. A videókészítés egy új világot nyitott meg előttem, és hát rá kell jönnünk, hogy sok dolog házon belül is megoldható. Van egy koncert nélküli év mögöttünk, úgyhogy ezt arra is felhasználtam, hogy valamiben fejlesszem magam. Már azon agyalok, melyik új programot tanuljam meg. Még az is lehet, hogy beiratkozom egy tanfolyamra vagy kurzusra. Órákat, napokat tudok ezzel szöszölni, aminek kárát a párkapcsolatom és a barátaim látják. Néha, amikor társaság van nálunk, már azon agyalok, hogy alvás előtt még egy kicsit vágok majd. Ilyen vagyok. Ha valamit csinálok, akkor azt száz százalékon. Elterelem a figyelmem arról, ami nincs, s azt nézem, hogy hova tudnék fejlődni. Ráadásul ez a mostani egy különleges helyzet, hiszen megjelenik az új lemezünk, de még nem kapunk konkrét, élő reakciót a közönségünktől, mert ugye nincsenek koncertek.

* Hát igen, ez a koncertnélküliség zenészt és közönségét is megviselte egy picit.

— Mi nem estünk depresszióba, s én ennek a jó oldalát is látom. Annyira elkapta az emberiséget a gépszíj az utóbbi években, hogy csak mentünk, mentünk, rohantunk, koncert koncert után, Zentán voltak olyan napok, hogy egy napra négy helyen négy külön koncertet is szerveztek. Túltelítettség volt, és az emberek már nem becsültek meg egy élő koncertet. Sokszor mi is inkább maradtunk otthon, mint hogy elmenjünk akárhova. Remélem, ha visszaállunk a régi kerékvágásba, egy picit visszatér a koncertek értéke is, vagyis ha valaki élőben zenél, akkor majd nem maradunk otthon. Remélem, hogy az élő zenéhez s a zenészekhez való viszonyulás egy picit helyrebillen. Szerintem akik nem törnek meg, és elég kitartóak ebben az időszakban, azoknak csak hasznuk lesz belőle.

* A lemez április közepétől kapható CD-n.

— Így van, és máris meg lehet rendelni nálunk. Régi álmom, hogy bakeliten is megjelenhessünk, úgyhogy a lemezeladásból megmaradó pénzt ebbe szeretnénk forgatni. A lemezt a nemzeti összetartozás éve jegyében a VM4K, a Szekeres László Alapítvány és a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség adta ki, emellett a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága is támogatta a Bethlen Gábor Alap által.

* Remélem, hamarosan élőben is meghallgathatom majd az új dalokat, addig pedig majd a kocsimban vezetés közben, hadd inspiráljon.

— Így legyen.

Fényképezte: Molnár Edvárd

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..