home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Új kulturális tér a közösség megerősítésére
Tóth Lívia
2023.05.17.
LXXVIII. évf. 20. szám
Új kulturális tér a közösség megerősítésére

Zentán átadták új rendeltetésének a kis zsinagóga épületét, melyet a magyar kormány 220 millió forintos támogatásából, Vatai István építész tervei alapján újítottak fel. Az ortodox szefárd zsinagóga 1928-ban épült, különlegessége, hogy ez a zentai zsidóság egyetlen fennmaradt objektuma.

Miután a megfogyatkozott zsidó közösség — az 1400-ból csak mintegy 250-en élték túl Auschwitzot, illetve a munkaszolgálatot, de ez a szám a kivándorlással és az elöregedéssel drasztikusan csökkent tovább — kénytelen volt eladni az épületet, csaknem fél évszázadon át a sportolóknak adott otthont. A sportcsarnok felépülésével lehetőség nyílt arra, hogy a korábbi rendeltetéséhez méltóbb tartalommal ruházzák fel. A kis zsinagóga a jövőben a város kulturális kínálatát színesíti, képzőművészeti galériaként működik majd ugyanis, és művelődési eseményeknek ad otthont.

Az átadást jelképező szalag átvágása: Czegledi Rudolf, Potápi Árpád János, Fremond Árpád

Az átadást jelképező szalagot Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, Fremond Árpád, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke és Czegledi Rudolf, Zenta polgármestere vágta át, az épületet és a benne zajló tevékenységet Msgr. Nagy József esperesplébános és Kovács Róbert, a Szabadkai Zsidó Hitközség irodavezetője és előimádkozója áldotta meg.

— Legyen áldott a szefárd hagyományok szerint imádkozó zentai zsidók imaháza, legyen otthona az emberek szívét és lelkét nemesítő, erősítő igyekezetnek. Szálljon áldás és hála azokra a kezekre, amelyek felújították és működtetni fogják — hallottuk Kovács Róberttől.

A jelen levő közéleti személyiségek közül elsőként Potápi Árpád János köszöntötte az egybegyűlteket. Beszédében hangsúlyozta, ha mindazokat az épületeket eltüntetnénk a városainkból, falvainkból, amelyeket a velünk együtt élő zsidóság tervezett, épített, alkotott, és ha mindazt a kincset kivennénk a magyarság kultúrtörténetéből, amelyet a magyarországi zsidóságnak köszönhetünk, akkor a magyar kultúra is láthatóan sokkal kevesebb volna. Hozzátette, amikor a zsidóságról beszélünk, akkor nemcsak róla van szó, hanem a magyarságról is, hiszen a zsidó nép története már a korai évszázadokban összefonódott és szinte egybeforrott a magyarságéval. Kiemelte, a zsidóság nemcsak életét és vérét áldozta a XIX. és a XX. század háborúiban, hanem jelentősen hozzájárult Magyarország gazdasági és kulturális fejlődéséhez is.

Potápi Árpád János arra is rámutatott, a zsidóság tragédiája német parancsra történt, de a magyar közigazgatás hajtotta végre, amiért az utóbbi harminc évben a magyarok már többször bocsánatot kértek, és azt a zsidóság el is fogadta. A magyar kormány mindent megtesz az antiszemitizmus visszaszorítása érdekében, Magyarországon zéró tolerancia van az antiszemitizmussal szemben, és szeretnék, hogy a felnövekvő generációk minél többet tudjanak a zsidóság történetéről és kultúrájáról, de a holokausztról is. Magyarország Kormánya a zsidó kulturális hagyatékot is szeretné ápolni és felújítani, de nemcsak az anyaországban, hanem szerte a Kárpát-medencében. Ennek a szándéknak megfelelően újították fel korábban a szabadkai zsinagógát is.

— A Thurzó Lajos Művelődési—Oktatási Központ Zenta Város Önkormányzatának segítségével és a Vajdasági Magyar Szövetséggel, valamint a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával azért újította meg az egykori szefárd zsinagóga impozáns épületét, hogy a délvidéki és a zentai magyarság új kulturális központjaként megtartsa és megerősítse az itt élő közösséget. Mély hálával köszönjük a magyar kormány és a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatását azon célkitűzés megvalósításához, hogy az egykori kis zsinagóga új kiállítási és többfunkciós kulturális térként egyszerre őrizze meg és biztosítson méltó helyet a szakrális épület szellemiségének, ugyanakkor megújítsa és teljessé tegye a zentai művelődési intézményrendszernek a délvidéki magyarság művelődési életében betöltött kiemelkedő szerepét — mondta Fremond Árpád, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke.

Szabados Róbert, a Szabadkai Zsidó Hitközösség elnöke felidézte, a zentai zsidóság története átível a jelenbe, és ihletet ad ahhoz, hogy megőrizzük mindazt a szépet és jót, amelynek a felújítását most ünnepeljük. Felszólalásában köszönetet mondott mindazoknak, akik részt vettek a kis zsinagóga újjáélesztésében.

Czegledi Rudolf polgármester örömmel jegyezte meg, hogy a kis zsinagóga most visszakapta eredeti kinézetét, megújulva, újragondolva, építészetileg pedig zseniálisan megoldva a belső teret.

— Újabb kulturális térrel bővül városunk, olyan kiállítótérrel, amely méltó helyet nyújt azoknak, akik megteremtették, megépítették és élték ezt a közösséget. Ha építünk, újat alkotunk, ha felújítjuk a ránk hagyott örökséget, magunkat és elődeinket is tiszteljük, mert erre kötelez bennünket a zentaiság. Emléket állítunk, hogy soha ne ismétlődjön meg az ember pusztítása. Közösségünkben van annyi erő, hogy meg tudja tölteni tartalommal ezt az újabb teret.

Mécsvirág együttes  

A Szól a kakas már című alkalmi összeállítással a Mécsvirág együttes működött közre: Baráth Hajnal Anna és Zsoldos Ervin verséneklők, Verebes Krnács Erika előadóművész és Szilágyi Áron színművész.

A kis zsinagóga állandó tárlatát a jeles nap alkalmából Pejin Attila történész és Szarka Mándity Krisztina művészettörténész állította össze. A hetvenéves Zentai Művésztelep kezdettől fogva a Zentai Városi Múzeum mellett szerveződött. Ennek köszönhetően impozáns gyűjtemény jött létre, mely a vajdasági kortárs képzőművészet sajátos keresztmetszetét kínálja 1952-től napjainkig. A válogatás nemcsak a lezárt opusokat, hanem az időközben felnövekvő generációk művészeti törekvéseit is közvetíteni kívánja. Mindezt a felső szinten található zsidó helytörténeti kiállítás teszi teljessé.

Fényképezte: Tóth Lívia

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..