home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Új kormánya van Szerbiának
Pannon RTV
2020.10.28.
LXXV. évf. 44. szám
Új kormánya van Szerbiának

Ana Brnabić délelőtt kormányalakítóként ismertette a parlamentben az expozéját. Felszólalásában hangsúlyozta, az új kabinet a politikai és a gazdasági folytonosság kormánya lesz. Az új kormány hat legfontosabb célja közé tartozik majd a koronavírus-járvány elleni küzdelem, a Koszovóval folytatott párbeszéd, a szervezett bűnözés elleni harc fokozása, a jogállamiság megerősítése, a reformok gyorsabb végrehajtása és Szerbia gazdasági fejlesztése.

Mint az már ismeretes, Ana Brnabić kormányfő mellett a következő miniszterek dolgoznak majd: Siniša Mali (pénzügyminiszter), Anđelka Atanasković (gazdaság), Branislav Nedimović (mezőgazdaság), Irena Vujović (környezetvédelem), Zorana Mihajlović (energetika és bányászat), Tatjana Matić (telekommunikáció, kereskedelem, idegenforgalom), Zlatibor Lončar (egészségügy), Gordana Čomić (emberi és kisebbségi jog, társadalmi párbeszéd), Aleksandar Vulin (belügy), Nebojša Stefanović (védelmi tárcavezető), Nikola Selaković (külügy), Maja Popović (igazságügy), Darija Kisić Tepavčević (szociális és munkaügyek), Ratko Dmitrović (család- és gyermekvédelem, demográfia), Maja Gojković (művelődés), Milan Krkobabić (falu- és vidékfejlesztés), Vanja Udovičić (ifjúság és sport), Jadranka Joksimović (európai integráció), Tomislav Momirović (építésügy, közlekedés,  infrastruktóra), Marija Obradović (államigazgatás, helyi önkormányzat), Branko Ruzić (oktatás), Nenad Popović és Novica Tončev (tárca nélküli miniszterek). 


Fotó: Tanjug/ NIKOLA ANDJIC/an

Ana Brnabić expozéját követően a köztársasági parlament elnöke, Ivica Dačić megnyitotta a vitát az új kormány programjáról és összetételéről.

Dr. Pásztor Bálint szerint az új kormány képes lesz szembenézni az egészségügyi, gazdasági és biztonsági kihívásokkal. A VMSZ köztársasági parlamenti frakcióvezetője azt mondta, egészséges lakosság nélkül nincs erős gazdaság, az erős gazdaság pedig szavatolja az ország biztonságát. Ugyanakkor a polgárok biztonságérzete az egzisztenciális jólétükkel együtt növekszik. Dr. Pásztor Bálint kitért az országot érintő és sújtó migrációs válságra is. Kiemelte, hogy az előző összetételű kormány által hozott egyes intézkedéseknek köszönhetően az illegális bevándorlással leginkább sújtott határ menti települések polgárai nagyobb biztonságban érezhették magukat, és arra kérte a most felálló kormányt, hogy tegyen meg mindent, hogy ez megint így legyen, mert egyes településeken a lakosság ismét félelemben él.

Beszédében a VMSZ köztársasági parlamenti frakcióvezetője sok sikert kívánt az új kormánynak, amelynek munkájában államtitkári szinten szeretnének a jövőben is részt venni.


Fotó: Tanjug

A köztársasági parlamentben 227 képviselő szavazott az új szerb kormányra és beterjesztett programjára. Nemmel öten szavaztak, tartózkodó nem volt. Valamivel este 8 óra után a miniszterelnök, a 21 tárcavezető és a két tárca nélküli miniszter ünnepélyes keretek között letette az esküt.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..