home 2024. május 16., Mózes napja
Online előfizetés
Új kormány után új önkormányzatok
Markovics Annamária
2024.04.29.
LXXIX. évf. 17. szám
Új kormány után új önkormányzatok

Június 2-án tartják az önkormányzati választásokat mindazokon a településeken, ahol tavaly december 17-én nem volt voksolás. Ez a fővároson kívül további 66 önkormányzatot érint. A voksolást Ana Brnabić, a Szerbiai Képviselőház elnöke írta ki április 26-án.

A hétvégén majdnem mindenhol és minden érintettnél lezajlottak az aláírásgyűjtések, és számos párt már át is adta választási listáit – a listaátadás határideje a kiírástól számított 20 nap, vagyis május 16-a.

Az önkormányzati választásokról szóló törvény módosításával lehetővé vált, hogy a mandátum lejárta előtt 150 nappal is kiírható legyen a voksolás, illetve az is, hogy a kiírás és a választás napja között csupán 30 nap teljen el. Ez egyben azt is jelenti, hogy minden eddiginél rövidebb – és ebből kifolyólag nyilván intenzívebb – kampány kezdődik, vagy még inkább: már folyik is.


Támogatói aláírások gyűjtése (a Pannon RTV felvétele)

A Vajdasági Magyar Szövetség már összegyűjtötte a kellő számú aláírást, és átadta jelöltlistáit. (Az, hogy hány támogatói aláírásra van szükség a listaátadáshoz, önkormányzatonként változó, mert az ott élők számától függ. A nemzeti kisebbségek esetében feleannyi aláírásra van szükség, mint a többségi nemzetet képviselő pártok esetében.)

Dr. Pásztor Bálint, a VMSZ elnöke a Szabadkai Magyar Rádióban a múlt héten úgy fogalmazott: a VMSZ minden településen szeretne megerősödni, és azon a három helyen – Magyarkanizsán, Topolyán és Zentán –, ahol magyar polgármester van, szeretné megtartani ezeket a tisztségeket.

Ha viszont nem lenne elég izgalmas az életünk az önkormányzati választások miatt, figyelhetünk a köztársasági parlamentre is, ahol a napokban választják meg az új kormányt. Mindenki – feltételezem maguk a politikusok is – abban reménykedett, hogy a folyamat május 1-je előtt lezárul, és az ünnepek alatt nem kell dolgozni, de ez nem így történt. A majálisozás időszaka az idén egybeért a pravoszláv húsvéttal, így a polgárok szerdától hétfőig pihenhettek, ünnepelhettek volna. Nyilván a többség így is tesz, ám a parlamenti képviselők, a képviselőház dolgozói, illetve a média munkatársai nem lazíthatnak, hiszen az ország vezetésének megválasztásáról van szó.

Miloš Vučević, a Szerb Haladó Párt elnöke lesz Szerbia új miniszterelnöke, ezt már tudjuk. Programjának ismertetése után pedig az új kormányt is megválasztja a 250 fős törvényhozás. Ez várhatóan gyorsan lezajlik majd, hiszen nem kell megváltoztatni sem a minisztériumokról szóló törvényt, sem a kormányról szóló törvényt, ugyanis nem alakulnak át a tárcák, nem vonnak össze minisztériumokat, nem neveznek át semmit, és a kormánytagok száma és megnevezése is ugyanaz marad, mint az előző mandátumban. Mivel ez a folyamat még nem zajlott le, így csak a bejelentésekre hivatkozhatunk.

Az új kormányban lesznek a korábbi évekből ismert szereplők, de új arcok is – közölte a kormányalakító, aki szerint Szerbiának a következő időszakban erős vezetésre van szüksége, mert számos kihívással kell szembenéznie.

Aleksandar Vučić köztársasági elnök a decemberi választások előtt és után azt mondta, azért volt fontos a voksolás, mert most négy évig nem lesz új szavazás, a kormánynak ki kell töltenie a mandátumát, jelentős feladatok várnak Szerbiára. A június 2-i önkormányzati választások után tehát reménykedhetnénk abban, hogy némi „voksolási nyugalom” lesz, ám ne felejtsük el, helyi közösségi választásokat is kell tartani, azon a téren ugyanis nagy a rendezetlenség. De hogy azokat mikor rendezik meg, egyelőre nem lehet tudni.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..