home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Új informatika- és könyvtárterem nyílt
Tóth Tibor
2017.03.14.
LXXII. évf. 10. szám
Új informatika- és könyvtárterem nyílt

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma anyagi támogatásának köszönhetően elkészült a tóthfalusi Munkás Szent József római katolikus plébánia keretében működő Egyházi Diákotthon informatika- és könyvtárterme.


A szalagot Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár vágta át

Március 2-án Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár adta át rendeltetésének.

Az államtitkár és küldöttsége elsőként a Magyarország támogatásával megvalósult beruházásokat tekintette meg. A magyar kormány az utóbbi években támogatta a Vajdaságban élő katolikus, református és evangélikus magyarok hitéleti tevékenységét, a doroszlói Mária-kegyhely felújítására is több mint 700 millió forintot folyósított. A tóthfalusi beruházás értéke 2,9 millió forint, melyből számítógépeket vásároltak az informatikai kabinetbe.


A diákotthon és az akadémia növendékei a vendégekkel

Utasi Jenő atya, az Egyházi Diákotthon igazgatója elmondta, hogy igényeiket a diákotthonra, a Nyers István Labdarúgó-akadémiára és az oktatásra építették.

— Követni szeretnénk a legújabb kihívásokat akár az oktatás, akár a sport területén. Külön szívügyem a könyvtár, hiszen a könyveket eddig dobozokban őriztük, a keresett szakirodalom megtalálása több időt vett igénybe. Könyvállományunk mintegy 25 000 kötetet tartalmaz, némely kiadványból több is rendelkezésünkre áll. Rendszerezzük őket, mindegyikből megtartunk kettőt, a többit pedig átadjuk más könyvtáraknak. Az előző években napkollektorokra, hőszivattyúra, a bútorzat felújítására kaptunk támogatást, és huszonöt térfigyelő kamera felszerelése is a magyar kormányhoz fűződik, most pedig tizenegy számítógépet kaptunk, melyekre nagy szükségünk volt — mondta Utasi atya.


Az informatika- és könyvtártermet dr. Zapletán Géza kerületi esperesplébános áldotta meg

A kollégiumban jelenleg hetven diák tartózkodik, velük összesen nyolc edző és hat nevelőtanár foglalkozik. Tóthfalun kívül Oromon is működik egy 25-30 fős kis csapat, melynek tagjai közül a tehetségesebbek több alkalommal Tóthfaluba járnak át edzeni. A labdarúgás mellett itt nagy hangsúlyt helyeznek a tehetséggondozásra, szakkörökön foglalkoznak a diákokkal. Óriási szükség van egy tornateremre, így a focisták télen nem hóban, sárban, hanem megfelelő körülmények között dolgozhatnának, valamint a kispályás labdarúgást és a futsalt is gyakorolhatnák. A tornateremre a sportturizmus miatt is szükség van, mivel néhány magasabb osztályban szereplő csapat a településen szeretne edzőtáborozni, amihez a tornaterem kivételével megvan a többi feltétel.

Az intézmény az önellátás útján halad. Tavaly huszonkét mázsa burgonyát termesztettek, a jövőben még több fajta konyhakerti veteményt ültetnek, és növelik a jószágállományt is. A többletterméket, melyet nem használnak fel, illetve fogyasztanak el, szociális intézmények számára ajánlanák fel.


A diákotthont és az akadémiát Utasi Jenő atya mutatta be

Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkárnak Utasi atya egy labdát mutatott, melyen egy evangéliumi idézet és több híres ember aláírása mellett egy mondat is szerepel: Jobb adni, mint kapni.

— Ha itt ilyen szellemben és szellemiségben nevelik a gyermekeket, márpedig így nevelik, akkor biztos, hogy azok a fiatalok, akik megkapták ezt az informatikai termet, egész életüket ebben a szellemben fogják élni. Ez fontos a magyarság és Szerbia szempontjából is, hiszen a két ország egyre közelebb kerül egymáshoz. Minden olyan elképzelést támogatunk, amely hosszú távra mutat. Jenő atyáék elképzelése ilyen, mivel a településen megépült a kollégium, a labdarúgó-akadémia, részben megújult a templom, most pedig az informatikai terem nyílt meg. Mindez azt mutatja, hogy a gyerekeket magyarságra, keresztény hitre, hazaszeretetre nevelik.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke gratulált és köszönetet mondott Utasi atyának, hiszen, ahogy fogalmazott, az atya ennek a kis közösségnek évtizedekre visszamenőleg az egyik motorja.

— Egy közösség fejlődéséhez, a támogatások megvalósításához szükség van elképzelésekkel rendelkező emberekre, akik hisznek abban, hogy egy közösséget talpon lehet tartani, tovább lehet vinni, fejleszteni lehet. Nagyon sok ilyen emberünk van, az egyik első közülük egészen biztosan Utasi Jenő atya. Emellett köszönetet szeretnék mondani a magyar kormánynak is, amiért ezen a programon keresztül is bizonyítja, ha komoly elképzelés, közösségépítő szándék mutatkozik, akkor támogatja ezeket a szándékokat. Ez a fejlesztés különösen fontos, mivel egyházi jellegű. Fontos az egyház aktív szerepe, gondolok itt mind a katolikus, mind a református és az evangélikus egyházra, mert a közösséget, a magyarságot nem lehet megtartani egyház, politika, civil szervezetek, oktatás, művelődés és sport nélkül. A tóthfalusi történetben ezek az elemek találkoznak.

Az informatika- és könyvtárterem megnyitását jelképező szalagot Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár vágta át.


Szabó Attila felvételei

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..