home 2024. május 07., Gizella napja
Online előfizetés
Új határátkelők Románia felé
Összeállította: (Tha)
2015.01.06.
LXX. évf. 1. szám
Új határátkelők Románia felé

A Csóka községhez tartozó Egyházaskér és a romániai Valkány település között már 2013 óta havi rendszerességgel néhány napra átjárhatóvá vált a két ország közötti államhatár, aztán 2014 végére megvalósult az, amin az illetékesek már huzamosabb ideje dolgoznak: állandósult a határátkelőhely nyitva tartása.

Az idősebbek még emlékeznek rá, hogy a nyolcvanas években milyen élénk kishatárforgalom folyt ezen a ponton Románia és Jugoszlávia között.

— Az elmúlt több mint egy év sorozatos határnyitása, az átkelések száma bizonyította, hogy van igény az állandó, mindennap használható átkelő megnyitására Egyházaskér és Valkány között. A községi költségvetésből több mint tízmillió dinárt fordítunk az út kiszélesítésére, valamint az ellenőrző pont felszerelésére, a számítógépek, szkennerek és egyéb telekommunikációs eszközök, illetve a bútorzat beszerzésére. A műszaki berendezéseket, új, automata sorompókat a határrendőrség szerelte föl. Később még rendezni kell a környék zöldövezetét, majd az átkelő köré kerítést kell emelni. Az út aszfaltozását a Szerbia Útjai közvállalat végezte, a költségekhez a tartományi fejlesztési titkárság is hozzájárult egymillió dinárral. A határátkelő megnyitásának összköltsége 30 és 40 millió dinár között van — mondta Balázs Ferenc, Csóka község polgármestere.

Az Egyházaskér és Valkány közötti nemzetközi határátkelő jelentős hatással lehet az egész észak-bánáti régió fejlődésére. A romániai oldalon, a határtól mintegy húsz kilométerre fekszik az első nagyobb város, Nagyszentmiklós, Bartók Béla szülőhelye, mely a magyar emlékeket kutató turisták számára is érdekes lehet. Mások talán azt tartják fontosnak, hogy lerövidült az út Temesvár irányába, és Kelet-Magyarország is közelebb került hozzánk. Sokak szerint az új átkelők gazdasági fejlődést hozhatnak a határ menti térségbe, természetesen nem azonnal, de a megélhetési gondok csökkentéséhez mindenképpen hozzájárulhatnak. Például leegyszerűsödhet a munkavállalás. Nálunk jelentős a munkanélküliség, a túloldalon azonban munkaerőhiány van.


Nedeljko Kolundžija felvételei

Az egyházaskéri átjáró átadásával egyidejűleg megnyílt a határátkelő Nagykikindánál Nákófalva (Nakovo) és a romániai Kunszőlős (Lunga), valamint a szécsányi községben Módos és a szomszédos Fény (Foeni) között. Erről az eseményről a romániai lapok úgy számoltak be, hogy a három új állandó határátkelő megnyitásával Temes megyének öt kapuja lett a szerbiai Bánság felé.

Mind a három határátkelő nemzetközi, azaz Szerbia és az EU-tagországok minden állampolgára igénybe veheti reggel 7 és este 7 óra között, a hét minden napján. A romániai oldalra érve az ország határát jelző kék táblán az áll ugyan, hogy 8-tól 20 óráig szabad az átlépés, de ez senkit se zavarjon meg, a különbség oka az eltérő időzóna: amint Romániába lépünk, egy órával előrébb kell állítani az órát. A személygépkocsikon kívül a 3,5 tonna össztömegű járművek, kisteherautók és mikrobuszok is közlekedhetnek.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..