home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Új gépjárművet kapott a Caritas
Szakáll Laura
2022.04.20.
LXXVII. évf. 16. szám
Új gépjárművet kapott a Caritas

A Caritas szabadkai szervezete folyamatosan segíti a rászorulókat. A tartós élelemmel, ruházattal való ellátás, a háziápolás mellett a személyszállítás is kiemelten fontos, hiszen sok polgár nehezen tudná megoldani, hogy orvoshoz menjen, vagy az ügyeit intézze. Ebben is segítséget nyújt a szervezet. Az eddigiekben használt jármű már rossz állapotban volt, és nemrég meghibásodott.

A csaknem 32 000 euró értékű, 8 + 1 férőhelyes, új mikrobusz hatalmas segítség, a Caritas ugyanis évi több száz személyszállítást bonyolít le. A gépjármű mozgáskorlátozott személyek fuvarozására is alkalmas.

— A hétköznapi munkánkat nagymértékben segíti a jármű. A régi kisbusz húszéves, motorhibás, most is javításon van, ezért kerestük a megoldást. Tavaly októberben pályáztuk meg ezt a járművet. A Batschka Stiftung, a Bama Kft. és a Phiwa Kft. úgy döntött, támogatja ennek a járműnek a megvásárlását. Abban a pillanatban nem lehetett ilyet venni Szabadkán, csak megrendelni. Ezt meg is tettük, de hat hónapot kellett rá várni. A napokban érkezett meg. Ezzel lehetőségünk adódott, hogy azokat a szükséget szenvedő embereket szállítsuk különféle intézményekbe, egészségházba, kórházba, szociális védelmi központba, rehabilitációra, fogorvoshoz, vagy ahova kérik, akik nem tudnának másként eljutni ezekre a helyekre. Mi ezt már több éve csináljuk, és van egy bizonyos kör, mely igényli a szolgáltatást. Olyanok a fő igénybe vevőink, akik másként nem tudják megoldani ezt a problémát. Vannak közöttük idősek, rokkantak és olyanok is, akiknek nincs autójuk, vagy olyan pici a jövedelmük, hogy nem engedhetik meg maguknak a taxit. Ezzel a mikrobusszal azokat is el tudjuk szállítani, akik kerekesszékkel élnek, és mobilrámpánk is van. Így biztonságosan el tudjuk juttatni az embereket oda, ahova menniük kell. Szabadkán az önkormányzatnak van kisbusza, mely rendszeresen jár, de megtörtént, hogy egy időben két embert is kellett szállítani, korábban ilyenkor mi voltunk a beugrók. Az is előfordult, hogy Szabadkán kívülre kellett valakit vinni, és akkor is mi segítettünk — ismertette a tényeket Ric Gábor, a Caritas igazgatója.


Tóth Valéria, a Phiwa Kft. ügyvezető igazgatója adta át a jármű kulcsát Paskó Csabának, a Caritas szabadkai ügyvezetőjének (Fotó: Pannon RTV)

* Hányan veszik igénybe a Caritas személyszállítási szolgáltatását, évente mennyi fuvart bonyolítanak le?

— Sokan. Évről évre változik a szám, volt olyan, hogy megközelítőleg 400 szállításunk volt. Ez rengetegnek számít, hiszen nem ez a fő profilunk. 2020 és 2021 COVID-dal terhelt év volt, kevesebbet közlekedtek az emberek, be voltak zárva az otthonukba, de akkor is évente átlagosan 200 szállításunk volt.

* Hol jelentkezhet az, akinek személyszállításra van szüksége?

— Az a legjobb, ha két-három nappal a szállítás előtt jelentkeznek nálunk az emberek, mert így az igényt be tudjuk iktatni a kolléga beosztásába. Rögzítjük az adatokat, a címet, a telefonszámot, illetve azt, hova kíván eljutni a személy. Az embereket elvisszük a helyszínre, majd ha végeztek, a kollégánk értük megy, és haza is szállítja őket.

Az érintettek a Caritas irodájában, a 024/559-139-es telefonszámon jelentkezhetnek.

Az új gépjármű (A Caritas szabadkai szervezetének felvétele)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..