home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Új fejlesztés a siketek számára
Rencsényi Elvira
2015.01.09.
LXX. évf. 1. szám

Marosvásárhelyen — talán mondanom sem kell — magyar ember dolgozott ki egy olyan maroktelefon-applikációt, amelynek segítségével a siketek is tudnak mentőt hívni, vagy a tűzoltóságot, a rendőrséget.

Ez egy nagyszerű dolog, hiszen számos embertársunk szorul segítségre, és mi — mindennapos gondjaink közepette — nem is gondolunk erre.
Pedig vegyük csak figyelembe, hogy milyen nehézségekkel kell nap mint nap megküzdenie egy vak vagy gyengén látó embernek: állandó felügyeletet igényel, hiszen nem tudja ellátni magát. Ügyes-bajos dolgai intézéséhez vakvezető kutyára lenne szüksége, ehelyett a legtöbbjüknek csak egy fehér bot a „segítsége” az utcai közlekedésben. A legtöbb városban már üzemelnek úgynevezett hangos villanyrendőrök, melyek gépi hangon közlik a nem látóval, hogy mikor kelhet át az úttesten. A lépcsőházak többségében neonszínűre festik a lépcsők széleit, hogy ezzel is megkönnyítsék a gyengén látók közlekedését.

A kerekes székbe kényszerülők is óriási akadályokkal találkoznak mindennap. A legtöbb hivatalos épületbe nem tudnak tolószékkel bejutni, mert egész egyszerűen nem épült ki a rámpa, mely lehetővé tenné számukra az akadálymentes közlekedést. Az óvodákban, iskolákban még rosszabb a helyzet. Az iskolákban — legalábbis Szerbiában — csak akkor építenek rámpát, ha az adott iskolaévben kerekes székes vagy mozgáskorlátozott gyermek iratkozik be az intézménybe. Sajnálatos...

És hasonlóan nehéz helyzetben vannak a hallássérültek, illetve a siketek. Számukra is óriási veszély a közlekedés, az igazi gondok viszont a saját otthonukban vannak: nem hallják meg a kapucsengőt, ezért azt általában egy villanyégővel kapcsolják össze. Telefont nem használhatnak, így szükség esetén segítséget sem kérhetnek.

A most kifejlesztett applikációval azonban úgy tűnik, meg fog oldódni ezeknek a gondoknak egy része. Csak egy maroktelefon kell hozzá — és máris kéznél van a segítség. Az ingyenes programot azonban a legtöbb romániai intézmény nem kérte, így a nem hallóknak marad a tűzoltóság, a mentőszolgálat és a rendőrség értesítésének lehetősége. Románia területén jelenleg 21 000 felhasználója van ennek a fejlesztésnek.

Mi mindenesetre büszkék vagyunk a magyar tudósokra, feltalálókra. Nem véletlen, hogy a Nobel-díjasok között tizenöt magyar vagy magyar származású van...

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..