home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Új év, új stílus
Gyulai Özvegy Andrea lakberendező
2022.01.12.
LXXVII. évf. 1. szám
Új év, új stílus

Minden évnek megvannak a maga trendjei, melyeket vakon követhetünk, ám az a legjobb megoldás, amikor a saját ízlésünkkel vegyítjük őket. Ezáltal olyan saját stílusú, praktikus otthont hozunk létre, amelyben ott van az a bizonyos plusz, amellyel izgalmassá tesszük. A 2022. év lakberendezési trendjeinél sincs ez másként.

Az idén újként köszöntjük a modern retrót, de olyan elemek is vannak, amelyeket már néhány éve viszünk magunkkal, és ezúttal sem hagyunk el — ez pedig a fenntarthatóság. Ami viszont újdonságnak számít, az az otthoni munkához kialakított sarok.

Azt leszögezhetjük, hogy a lakberendezési trendek folyamatosan változnak, hiszen idomulniuk kell a társadalomhoz, a világhoz és a mindig változó napi rutinunkhoz. Az élhetőbb, fenntarthatóbb világ megteremtéséhez a tervezőket, építészeket, lakberendezőket, művészeket a természet által inspirált formák, színek, textúrák vezérlik.


Fotó: Architectureartdesigns.com

Az elmúlt évben csupán nosztalgikus okok miatt jött újra divatba a retró. A ’60-as, ’70-es évek stílusa, mely a kényelemről, a szívet melengető összképről, a praktikus bútorokról szól, és melyet nem mellesleg a természetes narancssárga, barna és mélyzöld színek összhangja jellemez.

Az idén találkozhatunk a városi stílussal is, melyet a pörgős életforma, a változásra való nyitottság jellemez. Használhatunk okosbútorokat is, a kis lakásokban például ággyá nyitható szekrényt, térelválasztóvá alakítható ágyat.


Fotó: Thespruce.com

Fontos, hogy a modern otthonokban jól átgondolt tervezéssel, praktikus megoldásokkal hogyan tudunk egy helyet többfunkcióssá tenni. Melyekkel pillanatok alatt meg lehet változtatni a lakás felosztását, ideális munkakörülményeket hozva létre, vagy akár egy csendes, elvonulásra alkalmas zugot. A minimalizmus jegyeit is másként kell értelmeznünk, mégpedig az észszerű vásárlás elvét követve, a pazarló életet elhagyva.

Az otthonunkba érve nyugalomra, kikapcsolódásra vágyunk, és hogy a stresszes napot a bejárati ajtón kívül hagyjuk, a lakásban megteremtve a biztonságot, szabadságot, melegséget. Megnyugtató környezetet viszont csak természetes anyagokkal (pl. vászon, pamut, tégla, bársony), illetve színekkel tudunk elérni.


Fotó: Thatscandinavianfeeling.com

2022-ben fontos lesz a kényelem, az elegáns luxus mentén az organikus anyagokból készült berendezési elemek, mindemellett pedig a geometriai formák is. A sunny shic stílus is várhatóan közkedvelt lesz, melyet a sárga, a szürke és a fehér kombinálásával érhetünk el. A határozott vonalakat egyedi bútorokkal egyesíthetjük, például egy kerekített sarkú asztalkával, egy ívelt lábú fotellel.

Az idei év nappalija elsősorban a kényelmes kanapét hozza előtérbe, illetve az egyszerű formákat, természetes anyagokat, a zöld, kékeszöld árnyalatokat. A bútoroknál lényeges, hogy igazodjanak a mindennapokhoz, tehát többfunkciósak legyenek.


Fotó: Thatscandinavianfeeling.com

A konyha a lakásunk középpontja kell hogy legyen — az eddigieknél talán még erősebb az ez irányú elvárás. Bátran használjunk melegebb színeket, sárgát, terrakottát, zöldet. De ha a rose gold a kedvencünk, az sem baj, ha illik a környezethez. Ha helyszűkében vagyunk, éljünk a jól bevált kettős funkciójú konyhaszigettel mint megoldással, melyet étkezőasztalként is alkalmazhatunk — így több tárolásra alkalmas helyünk lesz, és nincs szükség külön étkezőasztalra.

Ha tehát most tervezünk átalakítást vagy most rendezzük be az otthonunkat, és figyelembe szeretnénk venni a 2022. évi trendet, akkor kövessük a fenntarthatóság elvét. Igyekezzünk természetes alapanyagokat, színeket választani, és ezáltal alakítsuk ki az otthonunkat a saját életvitelünknek megfelelően.


Fotó: Thatscandinavianfeeling.com


Fotó: Lakbermagazin.hu


Fotó: Bobvila.com

Fotó: Komar.de

Fotó: Architecturaldigest.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..