home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Új esztendő, új családtag
(Forrás: bertengo.com)
2015.01.02.
LXIX. évf. 53. szám
Új esztendő, új családtag

Mindig hatalmas öröm, ám egyúttal nagy kihívás is, amikor kistestvér születik. Az új jövevény érkezése jelentős változásokat hoz a család életébe, amit a nagyobb testvér is érzékelni fog. Ha azonban megfelelően felkészítjük őt, az egész család számára nyugodtabb lehet a kezdeti időszak.

Próbáljuk meg beleképzelni magunkat az idősebb gyermek helyzetébe. Az újonnan érkezett babának sok figyelemre és törődésre van szüksége, így ő a saját szemszögéből nézve jogosan érezheti elhanyagolva magát. Álljon itt ezért néhány jó tanács, hogy segítsen átvészelni az első hónapokat.

Beszéljünk a babáról

A teherbe esés után nem kell azonnal elkezdeni beszélni az új családtag érkezéséről, de mindenképpen idejében készítsük fel a gyereket a várható változásra. Amikor már látható jelek is lesznek, a kicsi valószínűleg magától is fel fogja tenni kérdéseit a növekvő pocakról. Hagyjuk, hogy megérezze a baba mozgását. Vannak képeskönyvek is, melyek éppen kisgyermekeknek készültek, hogy elmagyarázzák a terhességet, a születést és a család működését — számukra érthető módon. Ha tudunk, szerezzünk be egyet.

Legyünk őszinték

A baba érkezése után már nem lesz minden ugyanolyan, tehát ne ígérjünk ilyesmit. Magyarázzuk el, hogy a baba néha vidám lesz és játszani fog, máskor pedig sírni. A csecsemők etetése, pelenkázása és napi ápolása sok időt, figyelmet kíván. Magyarázzuk el az idősebb testvérnek, hogyan tud nővérként vagy bátyként segíteni nekünk ezekben a feladatokban.

Bátorítsuk, hogy segítsen az előkészületekben

Vigyük magunkkal, amikor vásárolni megyünk a babának. Engedjük, hogy segítsen, amikor kimossuk és előkészítjük az újszülött ruháit, kiságyát. Hagyjuk, hadd játsszon a ruhákkal, játékokkal. Engedjük meg, hogy az újszülött ruháit ráadja a játék babáira.

Emlékezzünk vissza az ő kiskorára

Segítsünk neki megérteni, hogy egyszer ő is volt kisbaba, csakúgy mint az újszülött testvére. Egy módja ennek, hogy együtt nézegetjük a családi fotóalbumot, és történeteket mesélünk életének első évéről.

Osszuk meg az érzéseinket, és bátorítsuk, hogy ő is így tegyen

Lehet, hogy gyermekünk még nem tudja megfogalmazni, hogy „Féltékeny vagyok, amikor felveszed a babát”, de a cselekedeteiből tudni fogjuk, hogyan érez. Mondjuk el neki, hogy tudjuk, milyen nehéz osztozni. Ha esetleg azt mondja, küldjük vissza a kistestvért a kórházba, ne szidjuk le, de értessük meg vele, hogy a baba a család tagja, és nem visszük el sehová. Tudassuk vele, hogy rendben van, ha haragszik a babára, de nem kiabálhat rá, és nem is bánthatja. Ajánljunk fel neki alternatívát, és mondjuk azt: „Ha haragszol a babára, gyere, és beszéld meg velem!” Ezután mindenképpen öleljük meg, és mondjuk el, mennyire szeretjük.

Kérjük a családtagok, barátok segítségét

Kérjük meg őket, hogy különleges figyelemmel viseltessenek az idősebb gyermek iránt. Egy apró ajándék a nagyobb testvérnek szintén segíthet, de nem kell túlzásba esni.

Előzzük meg a visszafejlődést

A nagyobb testvér gyakran „visszafejlődik”, és utánozza az újszülött viselkedését. Előfordulhat, hogy újra bepisil, cumisüveget kér — ezek a leggyakoribb formái a figyelemfelkeltésnek.

Szánjunk időt a nagyobb gyerekre

Ha nagyon el vagyunk foglalva az újszülött babával, még akkor is foglalkozzunk mindennap az idősebb gyermekkel. Olvassunk fel egy történetet, játsszunk vele, öleljük magunkhoz, babusgassuk, vagy egyszerűen csak beszélgessünk vele. Hadd élvezze az osztatlan figyelmet. Néhány család „gondozódobozokat” alakít ki különleges játékokkal, melyek csak akkor érhetőek el, ha az anyuka a babát gondozza. Az sem rossz ötlet, ha váltogatjuk a játékokat, így még tovább fenntarthatjuk a gyermek érdeklődését a különleges doboz iránt.

Vonjuk be az apukát

Amíg az anyuka a babát gondozza, ápolja, a büszke apuka megragadhatja az alkalmat, hogy eltöltsön néhány kellemes órát az idősebb gyerkőccel — az apukák egyébként is általában könnyebben boldogulnak a nagyobb gyermekekkel, mint a csecsemőkkel.

Dicsérjünk gyakran

Dicsérjük meg az idősebb gyermeket, amikor segítőkész vagy gyengéd a babával. Bátorítsuk, erősítsük a kapcsolatukat, és hagyjuk, hogy felfedezzék, megismerjék egymást. Hívjuk fel a figyelmét, hogy a pici milyen boldogan mosolyog vagy gügyög, amikor ő játszik vele.

Az idősebb gyermek a szavainkból, tetteinkből, ragaszkodásunkból látni fogja, hogy őt is és az új babát is szeretjük. Az idő múlásával pedig megtanulja értékelni az új kistestvérrel bővült családját.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..