home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Új és régi szelek fújnak
Fehér Márta
2019.11.02.
LXXIV. évf. 44. szám
Új és régi szelek fújnak

Bevezették a rugalmas munkaidőt — Nagykanállal ehetnek a nyugdíjasok — Magas a légszennyezettség

Bevezették a rugalmas munkaidőt

Igaz, egyelőre csak a munkaügyi minisztériumban. A magánemberi és a munkahelyi kötelezettségek összehangolásában szeretnék segíteni ily módon a tárcánál foglalkoztatottakat, ám mindenekelőtt a szülőkre szeretnének tekintettel lenni — részletezik, miközben hangsúlyozzák, hogy a szerb kormányban elsőként ez a minisztérium tette lehetővé, hogy a munkavállalók maguk döntsék el, hánytól hány óráig kívánják ledolgozni a napi nyolc órát. A reggeli kezdés 7 órától 8.30-ig lehetséges, és ezzel összhangban a munkaidő legkorábban 15 órakor vagy legkésőbb 16.30-kor érhet véget. Korábban mindenki egységesen, reggel fél 8-kor kezdett és délután fél 4-kor fejezett. Az elképzelésre a szerb kormány is rábólintott soros, rendes ülésén. Az ország mindinkább szeretné ösztönözni a gyermekvállalást, így az erről szóló stratégia megnevezi és népszerűsíti a törvénnyel jóváhagyott lehetőségeket, melyekkel a jelenlegi és a jövőbeli szülők dolgát kívánják megkönnyíteni. Az illetékes miniszter hangsúlyozta, hogy példát szeretnének mutatni úttörő újításukkal, és emlékeztetett arra, hogy világcégek bizonyítják, a rugalmas munkaidő jelentősen növeli a munkavállalók elégedettségét, motiváltságát és teljesítményét, így kevesebbet kell túlórázni, ami a munkáltatók számára kifizetődő, hiszen csökkentheti kiadásaikat. (www.minrzs.gov.rs)

 

Nagykanállal ehetnek a nyugdíjasok

Hétfőn megkapják az egyszeri juttatást a szerbiai nyugdíjasok, mindenki egyformán 5000 dinár extra bevételre számíthat november 4-én — közölte a Szerbiai RTV megkeresésére a minisztérium. Az elmúlt három évben a nyugdíjasok minden év végén kaptak egyszeri segélyt. Siniša Mali pénzügyminiszter pedig bejelentette, hogy január 1-jétől (azaz a választások évében) valamivel több mint 5 százalékos nyugdíjemelés várható. Akiknek a legalacsonyabb járandóságot folyósítják, azok 540 dinárral több pénzt kapnak majd havonta, míg mások, akik eddig is többől gazdálkodtak, akár 7000 dinárral. A Blic arról számolt be, hogy az a 106 000 idős polgár, aki eddig havi 10 000 dinárból tengődött, 2020-tól már 10 540 dinárt tanulhat meg beosztani. Majdnem ugyanennyien viszont legalább 5400 dinár pluszpénzhez jutnak. Az átlagnyugdíj jelenleg 26 342 dinár, így valójában 1500 dinárral nő majd a legidősebbek átlagos jövedelme. Jövőre már egyébként a svájci modell szerint változik a nyugdíj összege, vagyis évente egyszer, január 1-jén összehangolják az éves inflációval, valamint az átlagbérrel — magyarázta a lapnak Zoran Đorđević munkaügyi miniszter. (Szerbiai RTV, Blic)

 

Magas a légszennyezettség

A Környezetvédelmi Ügynökség adatai szerint vasárnap Belgrád egyes részeiben, Újvidéken, Užicén, Valjevóban, Pancsován és Szabadkán egyaránt riasztó volt a helyzet, hiszen a legmagasabb, ötödik fokozatú légszennyezettséget mérték ezekben a városokban. Az ügynökség levegőminőséget ellenőrző részlegének vezetője, Milenko Jovanović a szerbiai köztévének arról számolt be, hogy a kén-dioxid, a nitrogén-oxidok, a talajszint közeli ózon, a szén-monoxid, valamint a szállópor koncentrációját automatikusan mérik, a helyzet pedig percről percre változik. Szerinte az országban óriási gondot okoznak a régi, nem környezetbarát autók és a hőerőművekben használt fosszilis tüzelőanyagok, melyeknek a károsanyag-kibocsátását nem ellenőrzik és szabályozzák a megfelelő módon. Szerinte az lenne a jó megoldás, ha csökkentenék a hagyományos fűtőberendezések számát, például a kazánokét és az úgynevezett Smederevacokét, azaz a fűtésre és főzésre egyaránt használható sparheltokét, melyek Európában még csak labdába sem rúghatnának. Az időjárási viszonyok sem kedveztek, állítja Jovanović, meglátása szerint a vénasszonyok nyara nem tett jót a levegő minőségének. A drasztikus időváltozás, az igazi ősz beköszöntése és a szél megerősödése miatt tisztább levegőre számítanak az elkövetkező időszakban — tette hozzá. A hír arról nem szól, vajon a valódi fűtési szezon miként járul majd hozzá a reményteli várakozásokhoz. (Szerbiai RTV)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..