home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Új dimenziók a vállalkozások számára
Kartali Róbert
2023.05.26.
LXXVIII. évf. 21. szám
Új dimenziók a vállalkozások számára

A kiterjesztett valóság egy olyan technológia, amely lehetővé teszi, hogy virtuális elemeket helyezzünk a valóságos környezetünkbe okostelefon vagy táblagép segítségével. A technológia ma már mindenki számára elérhető, és egyre több mindent lehet megtekinteni, megpróbálni, megvizsgálni virtuálisan a valóságos térben, valós időben. A vállalkozások számára új dimenzió, hogy ilyen módon mutassák be termékeiket, szolgáltatásaikat a potenciális vásárlóknak, felhasználóknak. A kiterjesztett valóság adta lehetőségekről Cöndör Tibor, a ContAnt Marketing igazgatója nyilatkozott lapunknak.

— Könnyebb lenne arra a kérdésre válaszolni, hogy mire nem használható a kiterjesztett valóság, mint arra, hogy milyen területeken alkalmazható — válaszolta a digitális tartalmakat gyártó és marketinggel foglalkozó cég tulajdonosa arra a kérdésünkre, hogy mire képes ez a technológia. Mint mondta, lehetővé teszi a körülöttünk éppen látható környezet kiegészítését egy kibővített virtuális tartalommal valós időben, egy okostelefon vagy egy VR-szemüveg által generált grafikai elemekkel, hangokkal, videókkal vagy más érzékelhető tartalmakkal. Egyszerűbben megfogalmazva, felkínálja nekünk, hogy az okostelefonunk által a környezetünket vagy egyes tárgyakat kibővített virtuális tartalommal, pluszinformációkkal ruházzunk fel. 


Cöndör Tibor, a ContAnt Marketing igazgatója

A kiterjesztett valóság technológiája széles körben alkalmazható az oktatásban, az iparban, az egészségügyben, a kereskedelemben, az építészetben, a művészetben, a turisztikában, segíthet az információk könnyebb megértésében és feldolgozásában. Összemossa a valóságunk és a virtuális valóság határait, jövője ígéretesnek tűnik, és további fejlesztésekkel egyre több iparágban és egyre szélesebb körben válik alkalmazhatóvá.

— Ha valaki éttermet üzemeltet, az étlap kínálatát megjelenítheti a kiterjesztett valóság által, az ételeket szinte megfoghatóvá varázsolja, és így könnyebben készteti rendelésre a vásárlót. Akár az a lehetőség is megadható, hogy az ügyfél maga állítsa össze a saját menüjét, és azonnal lássa is, hogyan mutatna a tányérján. Valamint a telefonja segítségével virtuális túrát is tehet az étteremben, kiválaszthatja a megfelelő helyet, ahol asztalt foglalna. Kiváló lehetőség ez a szállodák számára is, ahol kiterjesztett valóság által mutathatják be a szobákat és a wellnesskínálatot, a vendégek ugyanis szeretik előre tudni, hogy milyen helyen lesznek elszállásolva. Ezzel eljutottunk az idegenforgalmi lehetőségekig, hogy egy-egy város a nyomtatott információs anyagait, például turisztikai térképeit, névjegykártyáit, belépőjegyeit felruházhatja kibővítettvalóság-tartalommal. Vagy akár tökéletes, figyelemfelkeltő 3D-s túrát tud kínálni néhány QR-kód és egy szórólap segítségével. Ehhez a felhasználónak csupán egy okostelefonra van szüksége, mellyel pluszinformációkhoz jut, hozzáadott értéket kap, és egy teljesen új, egyedi élményt szerez a kiterjesztett valóságnak köszönhetően. Amely az alkalmazójánál olyan érzést kelt, mintha máris személyes kapcsolatot alakított volna ki a termékkel vagy a szolgáltatással.

A jövőbe tekintő vállalkozások a kiterjesztett valóság segítségével fejleszthetik a vásárlókkal való kommunikációt, újszerű, trendi, élményteli tartalmakat generálhatnak, ezzel is növelve a népszerűségüket és az eladást. Olyan egyedi, magukkal ragadó élményeket nyújthatnak, amelyeknek az ügyfelek nem tudnak majd ellenállni. Ez a fajta marketing nemcsak népszerűsíti a terméket, hanem maradandó emléket is nyújt a felhasználónak, ezzel növekszik a márka ismertsége, a márka iránti hűség és az értéke is.

A szabadkai vállalat a megrendelői számára speciális szoftverek segítségével készíti el a tartalmakat a kiterjesztett válósághoz. Ezek lehetnek két-, de akár háromdimenziósak is. A 3D-s modellek összetettebbek, mert hozzájuk animációt is lehet rendelni, vagy akár a valódi környezetünkre húzott pluszrétegben a virtuális térben mozgatni őket, minden szögből megtekinthetőek, és a modell körbe is járható.

— A modellek úgy készülnek, hogy a kiválasztott tárgyról csinálunk egy fotósorozatot, ebből alkotjuk meg a 3D-s modellt, majd ezt textúrázzuk, hogy minél realisztikusabb legyen, ezután feltöltjük az általunk használt programba, ahol további tartalmakat rendelhetünk hozzá, képet, videót, szöveget, ármegjelenítést, linkeket, vásárlást vagy telefonhívást indító gombot, illetve bármit, amit a megrendelő szeretne. Hazánkban is egyre több vállalat él ezzel a lehetőséggel — részletezte az innovatív megoldásokat szolgáltató cég tulajdonosa. — Például az egyik, Szerbiában is jelen lévő bútorgyár termékeit a potenciális vásárlói a kiterjesztett valóság segítségével már a vásárlás előtt is megtekinthetik otthonukban. Tegyük fel, ha valaki egy szekrényt szeretne venni, kiválasztja a terméket, az okostelefon pedig kibővített valóságként beilleszti a szekrény virtuális mását a megfelelő területre. A vásárló a telefonon megnézheti, miként mutatna, vagy egyáltalán beférne-e a kiszemelt helyre, lehetőség szerint akár a bútor színe is változtatható, de az ajtók és a fiókok is kinyithatóak. Ennek a technológiának köszönhetően az online ruhavásárlás is könnyebbé tehető, ma már ugyanis az is megvalósítható, hogy a vevő otthon a tükör elé állva telefonnal a kezében megnézze, miként mutatna rajta a webáruházban kiszemelt holmi. A lehetőségeknek csak a képzelet szabhat határt.

Cöndör Tibor azt is hozzáteszi, hogy tapasztalatai szerint a Z generáció már igényli az online megtekintést, és a vásárlásai egyre nagyobb részét az online térben bonyolítja. A vizuális tartalom fejlődésének köszönhetően pedig egyre többen tudnak mindenféle fizikai kontaktus nélkül is tökéletesen kiválasztani és megvásárolni olyan termékeket, szolgáltatásokat, amelyeket korábban eszükbe sem jutott volna látatlanban megvenni.

A mellékelt QR-kódok leolvasásával megnézhetik, hogyan és mire használható a kiterjesztett valóság.


A QR-kód beolvasása után az okoskészüléke kameráját irányítsa az AR-logóra.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..