home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Új, brit—amerikai—ausztrál védelmi szervezet alakult
Talpai Lóránt
2021.09.23.
LXXVI. évf. 38. szám
Új, brit—amerikai—ausztrál védelmi szervezet alakult

Kína „hidegháborús mentalitással” vádol — Putyin pártja nyerte az oroszországi választásokat — Elkészítették Angela Merkel marcipánmását

Kína „hidegháborús mentalitással” vádol

A három ország angol nevének rövidítéséből AUKUS-nak elnevezett kezdeményezést Boris Johnson brit és Scott Morrison ausztrál miniszterelnök, valamint Joe Biden amerikai elnök jelentette be. A kezdeményezés elsődleges gyakorlati céljai közé tartozik, hogy az ausztrál haditengerészet felszerelése nukleáris meghajtású, de hagyományos fegyverzettel felszerelt tengeralattjárókkal bővüljön. Csao Li-csien kínai külügyi szóvivő úgy fogalmazott, hogy „az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Ausztrália közötti, nukleáris tengeralattjárókkal kapcsolatos együttműködés súlyosan aláássa a regionális békét és stabilitást, felerősíti a fegyverkezési versenyt, továbbá hátráltatja a nukleáris fegyverek elterjedése ellen tett nemzetközi erőfeszítéseket”. Csao szerint a tengeralattjárók beszerzésével Ausztrália ellentmond saját, a nukleáris fegyverek elterjedése érdekében tett elköteleződésének. Az AUKUS létrehozásáról szóló közös közlemény nem tesz említést név szerint Kínáról, csupán az indiai- és a csendes-óceáni térség stabilitását említi célként. Csao mindazonáltal leszögezte: Peking szorosan nyomon követi majd a helyzet alakulását.


Fotó: MTI

 

Putyin pártja nyerte az oroszországi választásokat

A Vlagyimir Putyin államfőt támogató Egységes Oroszország párt (JeR) nyerte meg az oroszországi parlamenti választást, és sikerült megőriznie jelentős kormányzati többségét. Az előzetes, nem hivatalos eredmények alapján a kormánypárt a parlamentbe be nem jutott pártokra leadott szavazatok arányos elosztása alapján több mint 300 mandátumra számíthat a 450-ből, vagyis megőrizte alkotmányozó többségét. Az eredmény nem számít meglepetésnek, Oroszországban ugyanis nincs valódi ellenzék, a potenciális indulókat még a választások előtt több évre eltiltották a politikai szerepvállalástól, Vlagyimir Putyin fő kihívója, Alekszej Navalnij pedig börtönbüntetését tölti. A részvétel annak ellenére 50 százalék közelében maradt, hogy sok olyan szabálytalanság kísérte a voksolást, amely további szavazatokat hozhatott a JeR-nek.

 

Elkészítették Angela Merkel marcipánmását

Angela Merkel arcát mintázta meg egy tradicionális bajor marcipánmanufaktúra a német kancellár leköszönése alkalmából. Az édességet úgy készítették, hogy még két évig fogyasztható legyen, így „még két évvel meg lehet hosszabbítani Merkel hivatali idejét” — mondta Thomas Zuber, az Odenwaelder Marzipan menedzsere. A negyven éve üzemelő családi üzletnek már vannak tömegtermelést lehetővé tevő gépei, de a termékek egy része kézzel készül. Zuber szerint a mintegy 500 Merkel-figura legyártása rendkívül különleges feladat. A cég saját Merkel-alapformát tervezett, ezt töltik fel marcipánnal. A családi vállalkozás néhány hónapja állt elő az ötlettel, nyolcfős csapatának az első adag elkészítése két napba telt.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..