home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Új autóbuszok, támogatás, feljelentés, tiltakozás
Tóth Lívia és Tóth Tibor
2015.09.06.
LXX. évf. 35. szám
Új autóbuszok, támogatás, feljelentés, tiltakozás

Az elmúlt hét elején a migránsok hatalmas hulláma, naponta több ezer ember — a hétfői háromezres létszám csütörtökre 1700-1800 főre csökkent — érkezett Magyarkanizsára. Ez az áradat nagy gondot okozott, a vásártéren lévő pihenőhely ugyanis huzamosabb ideig ekkora tömeget nem tud ellátni. Időközben a helybeli szülők aláírásgyűjtésbe kezdtek, és arra kérték a szerb kormányt, gondoskodjon külön buszjáratról az utazó diákok számára.

Az előállt helyzet miatt az önkormányzat illetékesei két alkalommal is tartottak sajtótájékoztatót: az új autóbuszok átadásakor és a tartományi menekültügyi tanács tagjainak látogatásakor.

Külön autóbuszok az utazó diákoknak

A magyarkanizsai szülőket leginkább az aggasztotta, hogy szeptember 1-jétől a gyermekeik kénytelenek lesznek ugyanazokon a zsúfolt buszokon utazni, amelyek a menekülteket is szállítják. Dr. Bimbó Mihály polgármestertől a probléma megelőzése érdekében foganatosított intézkedésről a következőket hallottuk:

— Magyarkanizsa önkormányzata az elmúlt két hónapban folyamatosan dolgozott rajta, hogy a község iskoláskorú utazó diákjai szeptember 1-jétől biztonságosan közlekedhessenek. Egyetértünk a szülők aggodalmával, és támogatjuk a kezdeményezésüket. Öt autóbusz került a magyarkanizsai ENKA-Putnički Utasszállító Vállalat tulajdonába, beszerzésük az önkormányzat társfinanszírozásában valósult meg. A beruházásnak köszönhetően a gyermekeink úgy utazhatnak az oktatási intézményekbe, hogy közben nem kell a migránsoktól tartaniuk, és az autóbusz ülőhelyeit sem kell velük megosztaniuk.

Lackó Róbert, a magyarkanizsai községi képviselő-testület elnöke az elhangzottakhoz hozzáfűzte, a szabadkai Subotica-trans Utasszállító Közvállalatban is ígéretet kaptak rá, hogy kiemelt figyelmet fordítanak azokra az autóbuszokra, amelyeken a diákok utaznak.

— Szándékunkban áll külön ügyeletet is tartani azokon a helyeken, ahol a gyerekek fel- és leszállnak az autóbuszokról, továbbá szeptember 1-jétől minden óvoda és iskola rendőri felügyeletet kap — hangsúlyozta Lackó Róbert.

Akadályozzák meg az utasok megkülönböztetését

Az autóbuszok kapcsán, melyekkel csak diákokat terveznek szállítani, a szabadkai székhelyű Polgári Értékek Központja civil szervezet (Centar građanskih vrednosti) közleményt adott ki. Ebben arra szólítja fel az államot, hogy akadályozza meg az utasok faji alapon való megkülönböztetését, és a kezdeményezők ellen foganatosítson törvényes intézkedéseket, az Alkotmány ugyanis minden polgárnak szavatolja a mozgásszabadságot.

Az autóbuszok átadását rasszista színezetű cselekménynek tartja, és figyelmeztető jelnek, hogy az önkormányzatok döntést hozhatnak arról, egy-egy közlekedési eszközön ki utazhat, illetve ki nem. Bimbó polgármester urat arra is emlékezteti, hogy a közelmúltban a hasonló jelenséget apartheidnek hívták, a harmincas évek közepén pedig Németországban fosztották meg bizonyos jogaiktól az embereket csak azért, mert más volt a bőrük színe, a vallásuk vagy az anyanyelvük, és ebből néhány évvel később világméretű gond keletkezett.

Feljelentés a polgármester ellen

Nemrégiben olvashattunk arról is, hogy a magyarkanizsai községben tartózkodó menekültekkel kapcsolatban elhangzott „rasszista és diszkrimináló kijelentései” miatt feljelentették Bimbó Mihály magyarkanizsai polgármestert az esélyegyenlőségi biztosnál. A Danas napilap szerint a kezdeményezés a Praksis kormányon kívüli szervezettől ered, ezenkívül a menedékkérők védelmével és segítésével foglalkozó központ ugyancsak feljelentést tett a szabadkai felsőbb ügyészségen faji, nemzeti, vallási gyűlölet és türelmetlenség szítása miatt. Dr. Bimbó Mihály a Hét Nap kérdésére válaszolva elmondta, hivatalos értesítést még nem kapott, csak a sajtóból értesült róla, hogy feljelentették:

— Magyarkanizsa polgármestereként kötelességem a község biztonságát garantálni, és a polgárainkat megvédeni. Ami korábban itt, a város központjában történt, azt szinte minősíteni sem lehet. Azok a szavak, amelyeket én használtam, a valóságot mutatták be, de a szövegkörnyezetből mindig kiemelhető egy-két mondat, és általánosítani is lehet. Én azokat az embereket minősítettem, akik felháborítóan viselkedtek, például a szükségüket az emlékműveink körül, sőt, a városháza ajtajában végezték el. A média —igaz, főleg a magyar —megírta, mi történt a királyhalmi temetőben, ez azonban senkit sem érdekelt. Az én két mondatom viszont bejárta a szerb sajtót. Egyébként a polgárok is folyamatosan ostromolták az önkormányzatot, hogy tegyen már valamit —nyilatkozta Magyarkanizsa polgármestere.

14 millió dinár Magyarkanizsának

A Tartományi Migrációs Tanács küldöttsége, Nyilas Mihály elnökkel az élen, pénteken Szabadkára és Magyarkanizsára látogatott.


SZABÓ Attila felvételei

A szabadkai téglagyárban Maglai Jenő, a város polgármestere elmondta, egy 50-200 főt ellátó befogadó központ felállítását tervezik a migránsok ideiglenes ellátására. A városnak elsősorban főleg vízre, élelmiszerre és fertőtlenítőszerekre van szüksége.

Szabadka után a küldöttség — melyben helyet kaptak a Vöröskereszt vajdasági szervezete, az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága, a Menekült, Elüldözött és Széttelepített Személyek Segélyalapja, valamint a Tartományi Egészségügyi, Szociális Védelmi és Demográfiai Titkárság képviselői —a magyarkanizsai vásártérre látogatott, ahol az illetékesek megtekintették a pihenőhelyet, és elbeszélgettek a migránsokkal.

Nyilas Mihály, a múlt pénteken megalakult Tartományi Migrációs Tanács elnöke elmondta, a tartomány aktívan kiveszi a részét a kérdés megoldásából, de szeretné, ha a példájukat követve a köztársaság, a minisztériumok, az Európai Unió és a nemzetközi szervezetek is így tennének. Kiemelte, a mintegy 14 millió dináros tartományi támogatás napokon belül a magyarkanizsai önkormányzat rendelkezésére fog állni.

— Az elmúlt időszakban az önkormányzatok teljesen magukra voltak hagyva. Magyarkanizsának saját erejéből kellett egy nemzetközi gondot megoldania, kezelnie, ami hatalmas kiadásokkal járt. Ez a 14 millió dinár viszont a felmerülő problémáknak csak egy részét orvosolja. Ebből az összegből teljesen közművesíthető az itteni tranzitzóna, fedezhető a működtetése, a szennyvízelvezető csatornarendszerre való rákapcsolódás, illetve az ott dolgozók bére. Sőt, a Horgoson és Martonoson kialakult gondok is orvosolhatóak, azaz elvégezhető a közterületek, parkok kitakarítása, karbantartása. Az Európai Unió jelentős támogatást óhajt Szerbia rendelkezésére bocsátani. Reméljük, a források mihamarabb eljutnak azokhoz az önkormányzatokhoz, amelyek a legnagyobb terhet viselik. Nemcsak az ország északi, hanem a déli határszakasza menti önkormányzatoknak is részesülniük kell ebből a pénzből — nyilatkozta Nyilas.

Lackó Róbert, a magyarkanizsai községi képviselő-testület elnöke a polgárok és a migránsok nevében megköszönte a tartományi kormány segítségét.

— A 14 millió dinárból rendezzük az eddigi kiadásokat, eszközöket vásárolunk, és fenn tudjuk tartani a pihenőhelyet a jelenlegi állapotában. Fedezni tudjuk a napi működtetéshez szükséges költségeket, azaz az áramellátást, az állandó felügyeletet, a takarítást, a vizet, az emésztőgödör ürítését. Jelenleg napi 800-1500 migráns érkezik Magyarkanizsára, de ez a szám bármikor változhat. Bízom benne, hogy nagyobb gondok nem lesznek, de sohasem tudhatjuk, mit hoz a holnap — mondta Lackó.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..