home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Ügyes kezek, áldott kezek
Bacsik Lőrinc Natália
2020.12.19.
LXXV. évf. 51. szám
Ügyes kezek, áldott kezek

Az adventi időszakban arra törekszünk, hogy családi otthonunkba, fészkünkbe ünnepi hangulatot teremtsünk. A nagytakarítás után a díszítőelemek kiválasztása, beszerzése és elhelyezése következik, ami legtöbbször a nők feladatkörébe tartozik.

Az írásban szereplő négy fiatal, magyarcsernyei édesanyában nemcsak az a közös, hogy boldog családi körben élnek, áldozatosan végzik a mindennapi kötelezettségeiket, háztartást vezetnek, gyermekeiket nevelik, hanem ügyes kezűek is. A szabadidejükben készített alkotásaik szemet gyönyörködtetőek, kelendőek, egyediek, és ünnepre készülnek.

Kiss Katalin, Tóth Éva, Sörös Andrea és Bálint Szilvia kézügyességét nemcsak a falubeliek, hanem — a világhálónak köszönhetően — mások is megcsodálhatják. Őket kérdeztem hobbijukról, szabadidős tevékenységükről.


Bálint Szilvia

* Mi mindent készítenek, milyen anyagokból? Honnan jött az ötlet?

K. K.: — Mindenfélét alkotok, párnákat hímzek, és kisebb-nagyobb asztalra való díszeket, továbbá adventi koszorúkat, gipszfigurákat, kitömött, életnagyságú Mikulást, hóembert… Az ötlet közös a fiammal, mindketten kivesszük a részünket a munkából. Ő csinálja a kereteket fából, kiönti az alapfigurát gipszből, én pedig díszítek.

B. Sz.: — Karácsony közeledtével leginkább adventi koszorúkat és kopogtatókat készítek nagy választékban. Alapanyagként természetes és mesterséges anyagokat használok, gömböket, műfenyőt és más dekorációs kellékeket.

S. A.: Jelenleg szülési szabadságon vagyok, mely, bevallom, néha elég monoton. Főzés, babázás, mosás, babázás, takarítás, babázás, és így tovább. Előtte a mentősöknél dolgoztam, az pörgős munka, s most nagyon furcsa itthon lenni. Szeretek pörögni, amit most nem nagyon tehetek meg, ezért jött egy ötlet, hogy valamit kellene csinálni a mindennapi teendők mellett. Így kezdtem el ékszereket készíteni. Már előtte is gondoltam kipróbálni, de most jött el az a pillanat, az a szikra, amely lendületet adott, hogy bele is vágjak.

T. É.: — Cserepes krizantémokat termesztek, és alkalomhoz illő díszeket készítek húsvétra, mindenszentekre és karácsonyra. Nagyrészt boltban vásárolom meg a kellékeket, de van, amit én készítek. Az ötletet a lányom adta, amikor még kicsi volt. Közelgett a karácsony, és szeretett volna egy saját adventi koszorút. Csináltunk egyet, majd még egyet, és a végén már lett egy tucat. Az idén manókat is sikerült alkotnom, melyek ékes díszei lesznek a szintén saját gyártású kandallónak.


Kiss Katalin

* Eladásra is készülnek a felsorolt alkotások? Mennyire vásárolják őket az emberek?

T. É.: — Amikor a kislányom kérésére elkezdtem készíteni az adventi koszorúkat, egyre több ötletem támadt, így több koszorú is született. Gondoltam, megpróbálom eladni őket, sikerült is. Mindez tíz éve történt. Mára már kialakult a vásárlói köröm, melynek igyekszem minden alkalomra a legszebb díszt megalkotni.

S. A.: — Nem az a célom, hogy meggazdagodjak az ékszerkészítésből, inkább hobbiszinten szeretném művelni. Szívesen elajándékozok egy-két darabot, de ha igény van rá, akkor természetesen megrendelésre, eladásra is készítek.

K. K.: — Főleg saját részre, de van egy-két fajta, melyet árulni is szoktunk. Igen, vásárolják. Némelyből nagyon sokat kell csinálni, de olyan is van, amelyből egy-két darab elég.

B. Sz.: — Igen, veszik, és nagy szeretettel készítem őket. Más falvakból is vannak vevőim, mivel az internet nagy segítség a hirdetésben, ennek köszönhetően több emberhez tud eljutni a munkám. Személyre szabott és egyedi asztaldíszeket is készítettem, mivel mindenkinek más az ízlése.


Sörös Andrea

* Miért szeretnek kézműveskedni?

K. K.: — Hogy is mondhatnám ezt el? Úgy fejezném ki magam, hogy benne van az ember vérében. Nagyon szeretjük csinálni, díszíteni a házat és az udvart is az ünnep idején.

B. Sz.: — Tanulmányaimat a magyarkanizsai MMIK szakközépiskolában végeztem kertésztechnikus szakon. Azért szeretek kézműveskedni, mert kiélhetem a kreativitásomat, és nagyon megnyugtatónak tartom. Csak úgy jut rá időm, hogy a családomtól sok támogatást kapok a hároméves kisfiunk felügyeletében, vigyázásában.

S. A.: — Rengeteg ötletem van, de jelenleg egy kicsit nehéz megvalósítani őket a csöppség mellett. Sokszor csak éjszaka tudok alkotni, amikor a fiúk (az ötéves és a két hónapos gyerekeim meg az apuka) már alszanak. De olyan megnyugtató, szeretem csinálni, sokan támogatnak is, hogy ne hagyjam abba.

T. É.: — A középiskolát Adán fejeztem be, varrónőnek tanultam. Karácsony táján minden ember igyekszik szebbé, meghitté varázsolni az otthonát. És jó érzés, ha saját kezűleg készített díszekkel lesz színesebb a ház. A kisfiam és a lányom is örül, ha díszeket varázsolok számukra.

Nagyon jó, hogy ezek a hölgyek a mai rohanó világban is tudnak időt szentelni kedvenc időtöltésüknek, mely nemcsak hasznos, hanem megnyugtató is számukra.

Tóth Éva

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..