home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Óvjuk meg a temetőinket!
(re)
2005.11.01.
LX. évf. 44. szám
Óvjuk meg a temetőinket!

Temetőinket évente több tízezren látogatják (Szabó Attila felvétele)Amikor a kegyelet virágaival igyekszünk tisztelegni elhunyt szeretteink emléke előtt, nem mindegy, milyen kép fogad bennünket hozzátartozóink örök nyugvóhelyén.A szabadkai Temetkezési Közvállalat hatáskörébe 13 temető tarto...

Temetőinket évente több tízezren látogatják (Szabó Attila felvétele)

Amikor a kegyelet virágaival igyekszünk tisztelegni elhunyt szeretteink emléke előtt, nem mindegy, milyen kép fogad bennünket hozzátartozóink örök nyugvóhelyén.
A szabadkai Temetkezési Közvállalat hatáskörébe 13 temető tartozik, és mintegy 54 hektárnyi terület rendezése, karbantartása.
- Az elmúlt egy év alatt sikerült megvalósítanunk a terveinket - tudtuk meg Nikola Kvala igazgatótól. - Habár ez az esztendő bővelkedett csapadékban, ami a fű és a gyomnövény burjánzását jelentősen segítette, szinte emberfeletti erőbevetéssel ugyan - mivel nem rendelkezünk kellő számú alkalmazottal -, de sikerült rendeznünk temetőinket. Részben saját erőforrásból, részben a Városrendezési Igazgatóság eszközeiből több temetőben aszfaltoztuk a gyalogutak egy részét, és a gyakori garázdaságok megelőzése végett lezártunk minden lehetséges illegális bejáratot a sírkertekbe. Az idén második szakaszába érkezett a Zentai temetőben épülő hivatali objektum, a Palicsi temetőben pedig aszfaltburkolatot kapott mintegy 900 négyzetméternyi terület. A Sándori temetőben kiszélesítettük a gyalogjárdát, hogy azon minden gond nélkül bejuthasson a Köztisztasági Közvállalat szemétszállító teherautója, de a Bajai és a Mišiæevói temetőkben is 50-50, a Felső-tavankútiban 40 négyzetméternyi gyalogút került aszfaltburkolat alá. Elértük azt, hogy a csapadékos évszakokban a sírkertekbe látogatóknak ne kelljen a sárban gyalogolniuk. De nem ez az egyetlen aggasztó dolog, amellyel munkánk során találkozunk. Az utóbbi időben sajnálatos módon rendkívül gyakorivá váltak a temetőgyalázások és a lopások is. Ezek megakadályozása végett úgy határoztunk, hogy egyrészt szorosabbra fűzzük az együttműködést a rendőrséggel, másrészt lezárunk minden illegálisan létesült bejáratot a temetőinkbe. Szürkületkor, illetve a sötétség beálltával a temetőcsőszök körbejárják azokat. Habár ezeket az intézkedéseinket illetéktelen egyének igyekeznek meghiúsítani - azzal, hogy átvágják a drótkerítést -, mi elszántak és kitartóak vagyunk. Ha éjjel megrongálják a kerítést, mi reggel újra megjavítjuk. Talán úgy tűnik, hogy szélmalomharcot vívunk a lelkiismeretlen, ráadásul számunkra ismeretlen elkövetőkkel, de hisszük, hogy próbálkozásunk végül mégis eredménnyel jár, és sikerül végérvényesen megmenteni temetőinket az illetéktelen behatolóktól - zárta a beszélgetést az igazgató.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..