home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Óvintézkedések mellett lassan visszatérhetünk a rendes kerékvágásba
2020.05.05.
LXXV. évf. 18. szám
Óvintézkedések mellett lassan visszatérhetünk a rendes kerékvágásba

— A válságkezelő városi törzskar rendelkezésére álló adatok szerint a szabadkai önkormányzat területén a járványhelyzet stabil, az új fertőzések száma csökken, a tesztelések száma pedig növekszik — jelentette ki ma Bogdan Laban polgármester.

Sajnos tegnap Újvidéken újabb szabadkai áldozatot követelt a járvány. Egy katonáról van szó, aki szolgálatteljesítés közben fertőződött meg a koronavírussal, és ezúton is szeretnék részvétet nyilvánítani a családjának. Ez a szomorú hír arra figyelmeztet bennünket, hogy a vírus továbbra is jelen van, ezért továbbra is felelősségteljesen kell viselkednünk, és óvatosnak kell lennünk, annak ellenére, hogy lassan visszatérünk a normális kerékvágásba.

— Nagyon lényeges, hogy a vírus nem jutott be az idősotthonokba, és felkérném az idősebb polgártársainkat, hogy még egy ideig tartsák be a szociális érintkezések korlátozására vonatkozó intézkedéseket, a rendkívüli helyzet megszüntetése után is — mondta a polgármester.

— Mint arról már értesülhettek, tegnaptól a Szerb Kormány a rendkívüli helyzet alatt hozott intézkedések enyhítése keretében ismét engedélyezte a vendéglátó-ipari üzletek, vagyis a kávézók és éttermek kinyitását, illetve egy sor új, enyhébb intézkedést vezetett be, melyek szigorú betartására hívnám fel a polgárok figyelmét — mondta Laban polgármester.

A városi törzskar egy korábbi parancsa értelmében május 1-től ismét látogathatók a parkok illetve a szabadidős tevékenységekre és sportolásra szolgáló közterületek. A polgármester hozzátette a fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében a polgárok kötelesek betartani az óvintézkedéseket, vagyis hogy két ember között legalább két méter legyen a távolság, mindenki viseljen védőfelszerelést, ill. kesztyűt, továbbá hogy használat előtt fertőtlenítsék a tornaszereket.

— Enyhülnek azok az intézkedések is, amelyek értelmében tilos volt a vasúti és autóbuszos közlekedés. Ezután engedélyezett lesz a helyközi közúti személyszállítás, és május 8-tól visszaállnak a városi és az elővárosi autóbusz járatok is — mondta Laban polgármester.

Bár jelenleg még egyszeri utazásra nem lehet jegyet váltani, mert a jegyárusító pénztárak bezárásáról szóló rendelet még hatályban van, és egyelőre csak havi bérlettel tudunk utazni, amit a munkáltató igazolásával lehet kiváltani. További megkötés, hogy a járműveken csak azokat az üléseket lehet használni, amelyek meg lesznek jelölve. Az utasítás szájmaszk és védőkesztyű viselésére kötelezi a járművek vezetőit és az utasokat is.

— A lehetőségekhez mérten igyekszünk majd minél több autóbuszt indítani a járatok rendszeressége érdekében. Ez az első fázis, amit a köztársasági válságtörzs a koronavírus terjedésének megfékezésére április 28-án meghozott utasításában előírt, a további enyhítés és az egyes autóbusz vonalak visszaállítása a járványhelyzet alakulásától függ majd. Az egyes fázisok időtartamát az önkormányzatok fogják megszabni, az illetékes közegészségügyi intézetek ajánlásai alapján – hangsúlyozta a polgármester.

A megállókon jól látható helyen el kell helyezni a járművön érvényes magatartási szabályokat (egyenkénti beszállás, személyes védőfelszerelés viselése, távolságtartás, az utasok fel- és leszállásának módja stb.), és meg kell jelölni a helyeket, ahová az utasoknak állniuk kell a megállóban, hogy megfelelő távolságtartással alkossanak sort.

A bevásárlóközpontok pénteken, május 8-án nyílnak meg újra, de az óvintézkedések szigorú betartása mellett — mondta a polgármester, és emlékeztetett arra, hogy kötelező lesz korlátozni az egy időben egy légtérben tartózkodó emberek számát, ügyelni kell az egymás között legalább két méteres távolság betartására, továbbá fertőtleníteni kell a helyiségeket, a padlót, a bútorokat, gépeket, szerszámokat és munkaeszközöket minden egyes ügyfélnek nyújtott szolgáltatás után. A védőmaszk és kesztyű viselete az eladók és a vásárlók részére is kötelező.

— Az óvodák és az iskolai napközik bejelentett megnyitását teljesen felkészülten várjuk. A Naša radost Iskoláskor Előtti Intézményt az önkormányzat ellátta a szükséges fertőtlenítőszerekkel. Tegnap megkezdődött a fertőtlenítés harmadik fordulója, amit csütörtökig mind az 56 épületben el fognak végezni. Az iskolák szintén kaptak fertőtlenítőszereket. Felkészültünk arra, hogy az oktatási intézmények május 11-én megkezdjék a munkát, és nem lesz hiány a szükséges védőeszközökből — hangsúlyozta Laban polgármester.

A szülők közt végzett véleménykutatás alapján az óvodák az újbóli megnyitást követő első napon mintegy 1400 gyereket fogadnak majd.

— Az épületek fertőtlenítése három fázisban megtörtént, a helyiségek takarítását és a füves területek kaszálását pedig nem is szüneteltették az óvodák, attól függetlenül, hogy gyerekeket nem fogadtak, éppen azért, hogy készen álljanak az újraindulásra, amikor majd arra a feltételek adottak lesznek.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..