home 2024. május 07., Gizella napja
Online előfizetés
Ötvenötödik Májusi Játékok
Koncz Erzsébet
2012.06.27.
LXVII. évf. 26. szám
Ötvenötödik Májusi Játékok

A pályaudvaron szereplőiMájus végén tartották meg Óbecsén az 55. Májusi Játékokat, azaz a gyermekszínjátszók hagyományos nemzetközi seregszemléjét. Sajnos, a város főterén felvonulással tervezett ünnepélyes megnyitó a nagy eső miatt elmaradt. A szemle műsorán hét előadás szerepelt, magyarors...

A pályaudvaron szereplői

Május végén tartották meg Óbecsén az 55. Májusi Játékokat, azaz a gyermekszínjátszók hagyományos nemzetközi seregszemléjét.
Sajnos, a város főterén felvonulással tervezett ünnepélyes megnyitó a nagy eső miatt elmaradt. A szemle műsorán hét előadás szerepelt, magyarországi, horvátországi és bosznia-hercegovinai gyerek bemutatásában. Az óbecsei és csongrádi gyerekek Köztes európai pályaudvar című közös előadása is szerepelt a fesztiválon, melynek zsűrijében dr. Aleksandar S. Janković dramaturg, Igor Pavlović színművész-rendező és Ferenc Judit színésznő értékelte a teljesítményeket.
A Köztes európai pályaudvar című előadás helyszíne, amint a címéből is kiderül, egy pályaudvar. Vannak ott lányok, fiúk, fiatalok, idősek, mint ahogy az lenni szokott. Megjelenik a rendőr is, meg a háttérben egy pap is olvasgat. A lányok élcelődnek egymással, hogy ki hol vette a cuccot, amit visel: a turkálóban vagy az ócskapiacon. A 73 éves anyóka közben folyton magyaráz a mellette ülő egyetemistának, aki végül kifakad, hogy hagyja már tanulni, különben megbukik a vizsgán. Egy fiú közbeszól: Az ismétlés a tudás anyja... Pedig a bekötött fejű ''anyóká”-nak közölnie kell valakivel, hogy az X Faktorra utazna Budapestre, ha jönne a vonat. Közben nagy vihar kerekedik, elmegy az áram, mindannyian megijednek, hogy nem jutnak el úti céljukig. A vihar alatt azonban összebarátkozik a kis társaság, még táncra is perdülnek. Aztán megjön a vonat...
A csongrádi drámapedagógus, Tyukász Imréné Margit és Posta István rendezte ezt a sok elemében mulatságos darabot, s elmondásuk szerint a történetet maguk a szereplők írták tavaly nyáron a drámatáborban. Hogy kik a szereplők? Óbecsei és csongrádi egyetemisták, gimnazisták, általános iskolások.
- Mivel Csongrád és Óbecse testvérváros, ezért itt szerveztük meg a drámatábort. A tanítási dráma lényege, hogy egy bizonyos helyzetbe képzeljük magunkat. Egy hét alatt a szereplők maguk találták ki a történetet. Azt igyekeztek bemutatni, hogy a pályaudvaron találkozó idegenek hogyan tudnak egész életre szóló barátságot kötni egymással. Tavaly előadtuk Erdélyben a Színjátszó Fesztiválon, meg most a Májusi Játékokon - halhattuk Tyukász Imréné Margit rendezőtől.
Délután a Városi Színházban sor került a város kulcsának átadására: Rajsli Dália vette át a község alelnökétől.
A délutáni fellépők közül először a noszai fiatalokat láthattuk Romhányi József musicaljében, a Doktor Bubóban, melyet Pesitz Mónika és Csernik Árpád színészek rendeztek.
A fergeteges tánc, a kitűnő darab nemcsak a rendezők munkáját dicséri, hanem a szereplőkét is. Ferenc Judit színésznő így érékelt: ,,Nagy öröm egy színházi embernek, mikor egy előadásán ennyi mosolygós gyereket lát. Hajrá! Csak így tovább!'

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..