home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Ötvenhatos diákvetélkedő Szabadkán
DIÓSI Árpád
2012.12.19.
LXVII. évf. 51. szám
Ötvenhatos diákvetélkedő Szabadkán

A Nyitott Távlatok civilszervezet szombaton hetedik alkalommal szervezte meg a középiskolások 1956-os forradalommal kapcsolatos vetélkedőjét a szabadkai új városházán. A Kárpát-medencében is egyedülállónak számító vajdasági szintű vetélkedőn öt középiskola hat háromfős és egy-egy személyből álló csapattal képviseltette magát. A résztvevők Újvidékről, Magyarkanizsáról, Szabadkáról és Zentáról érkeztek.

— A fiataloknak fontos ez a korszak, de mivel a történelemórákon nem foglalkoznak vele elég részletesen, így csak ilyen aktivitások során ismerhetik meg ezt a történelmi eseményt és körülményeit. A forradalom többek között a Délvidéknek azért is fontos, mert az ‚56-os forradalom leverése után Jugoszlávia menekülttáborokat hozott létre. A menekültek nagy része innen indult meg a nagyvilágba, néhányan pedig itt maradtak. Ezek nagyrészt még feltáratlan történetek. Remélem, a fiatalok a vetélkedő révén elkezdik kutatni őket — mondta Kudlik Zoltán, rendezvény főszervezője.
A vetélkedő során egy tesztet kell kitölteniük a diákoknak, majd esszéíró, kép- és hangfelismerő feladatok következtek. Utóbbi során a Kossuth és a Szabad Európa Rádió hangarchívumából összeállított anyagból kellett felismerni a forradalom egyes eseményeit. A vetélkedés villámkérdések megválaszolásával zárult.
A zsűri elnöke Kiss Gábor Ferenc, a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar történelem szakának tanára volt, tagjai Kertész Péter, az Ópusztaszeri Emlékpark igazgatója és Kocsis Szabolcski Éva, aki Szabolcski Ferenc ‚56-os magyarországi forradalmár lánya, és apja tiszteletére egy róla elnevezett plakettet adott át a legjobbaknak. A rendezvény főtámogatója a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. volt.
— Rendkívül színvonalas vetélkedővel találkozhat bárki, aki zsűritagként vagy akár versenyzőként is részt vesz ezen a rendezvényen. Helyezéstől függetlenül jelentős teljesítmény volt mindenki részéről, hogy helyt tudott állni a vetélkedőn. Ez a pontszámokból is látható, hiszen a helyezések között csupán hajszálnyi volt a különbség — méltatta a rendezvényt Kiss Gábor Ferenc.
Az első három helyezett könyv- és ajándékcsomagban részesült az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark és Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának felajánlásai révén, valamint belépőjegyet kapott az Emlékparkba és egy kétnapos budapesti kirándulást is nyert. Mint azt a főszervező megjegyezte, a Nyitott Távlatok támogatja azokat a kezdeményezéseket, amelyek az ilyen típusú rendezvények szervezését célozzák meg, a szervezésben pedig a civilszervezet fiatal aktivistái (Urbán Viola és Szabó Zoltán) segédkeztek. Az első helyezett a szabadkai Bosa Milićević Közgazdasági Középiskola, a második a szintén szabadkai Svetozar Marković Gimnázium, a harmadik helyezett pedig a Zentai Gimnázium csapata volt. A különdíjat a Zentai Gimnázium csapata, pontosabban az egy főből álló csapat képviselője, Homolya Ákos érdemelte ki.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..