home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Ötvenéves lenne Paul Walker
Brasnyó Zoltán
2023.09.28.
LXXVIII. évf. 38. szám
Ötvenéves lenne Paul Walker

Magánemberként odavolt a gyors autókért, hobbiját pedig autentikusan tudta bemutatni a Halálos iramban filmekben is. Legendává tették őt ezek a mozik, halála pedig mélyen megrázta a valóságos zsánerré avanzsált Halálos iramban mozik rajongóit.

Paul Walker szeptember 12-én töltötte volna ötvenedik életévét. 1973-ban született, 2013. november 30-án pedig, mindössze negyvenévesen hunyt el egy tragikus balesetben. Barátja, Roger Rodas a kaliforniai Santa Claritában egy Porsche Carrera GT vezetőülésében óriási sebességgel ütközött neki egy lámpaoszlopnak majd két fának — az autó kigyulladt, a két férfi pedig belehalt sérüléseibe. Egyikük szervezetében sem találtak alkoholt vagy kábítószert. Rodas, aki Walkerhez hasonlóan nagy autórajongó volt, 130 és 150 kilométeres óránkénti sebességgel száguldott a megengedett 70 helyett.

Paul Walker alakította Brian OConnert, a Halálos iramban-franchise egyik főszereplőjét. Pillanatnyi döntés vezetett oda, hogy csatlakozzon a filmhez a 2000-es évek elején. Akkor még sejtésük sem volt, hogy minden idők egyik legsikeresebb filmes sorozata lesz a Halálos iramban és annak számos folytatása. „Meglehetősen bizarr volt, ahogyan az ötletet elém tárták” — mesélte 2001-ben Walker az Access Hollywoodnak. Azt mondta, még forgatókönyvük sem volt, csak egy légből kapott ötlet, melyet jól el tudtak adni neki.


Fotó forrása: bild.de

Kaliforniában nőtt fel, és már gyerekként reklámokban szerepelt, illetve modellnek állt. A jóképű, szőke, kék szemű fiúra többen is felfigyeltek, nem sokkal később már sitcomokban, vígjátéksorozatokban is kapott szerepeket. Az áttörést aztán Vin Diesel oldalán a Halálos iramban hozta meg neki: az igen alacsonynak mondható, 38 millió dolláros költségvetéssel készült film világszerte mintegy 207 milliós bevételt hozott. A folytatásokkal együtt mára már nagyjából 7 milliárd dollárt kasszíroztak ezek a filmek, bár a kritikai fogadtatásuk eléggé felemás volt a későbbiekben. A szereplők a magánéletben is nagyon jóban voltak egymással. Walker és Diesel Michelle Rodriguezzel, Ludacrisszel, majd később Jason Stathammel is jó barátságot ápolt, szinte családként hivatkoztak magukra, ahogyan a filmekben is.

Az egyes epizódok lassacskán az illegális utcai versenyzést és a Los Angeles-i környezetet hátrahagyva világ körüli útra indultak, afféle országokon átívelő kémsztori kerekedett a Halálos iramban filmekből. Walker a hetedik rész forgatásának közepén halt meg. Végül be tudták fejezni Cody és Caleb Walker, a sztár testvérei segítségével, illetve számos technikai trükköt is bevetettek. A 2015-ben debütált mozi végül méltóképp búcsúzott tőle. Karaktere, Brian O’Conner a Halálos iramban filmek univerzumában feleségével, Mia Torrettóval és fiával visszavonultan él.

A közönség szerette Walkert, mivel nagyon megközelíthető, sztárallűröktől mentes személyiség volt. Nem fukarkodott a kedves szavakkal, ha a rajongóiról volt szó. Legfontosabb szerepe mellett több olyan produkcióban is részt vett, amely végül nem került moziba, helyette streamingfelületekre vagy DVD-tékákba. Játszott például a 2001-beli Joyride-ban vagy a 2010-beli Takersben. A tizedik Halálos iramban-részben egyébként lánya, a huszonnégy éves Meadow Walker is feltűnt, aki néhai apjához hasonlóan modellként dolgozik, és próbálja megvetni a lábát Hollywoodban.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..