home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Ötven lista, majdnem félmillió szavazópolgár
Markovics Annamária
2022.11.09.
LXXVII. évf. 45. szám
Ötven lista, majdnem félmillió szavazópolgár

Vasárnap 23 nemzeti kisebbség választja meg nemzeti tanácsa képviselőit a következő négy évre. A mintegy félmillió regisztrált kisebbségi választó 50 listára voksolhat.

A Köztársasági Választási Bizottság tájékoztatása szerint 19 nemzeti kisebbség közvetlenül, 4 pedig (a goráni, a macedón, a horvát és a montenegrói) elektorok útján választja meg kisebbségi önkormányzatát november 13-án. A kisebbségi nemzeti tanácsok hatáskörébe az oktatás, a kultúra, a nyelvhasználat és a tájékoztatás tartozik.

A nemzeti tanácsok külön választói névjegyzéke közül még mindig a magyar számlálja a legtöbb feliratkozót, a lezárás után 116 273-an voltak rajta. (Tizenkét év alatt ez több mint 22 000-es csökkenés.) A második legnépesebb kisebbség a bosnyák, választói névjegyzékükön 113 476-an szerepelnek. A közvetlenül választók közül a legkevesebben a lengyelek vannak (317).


Fotók: Facebook/Magyar Összefogás

A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy nem függ a külön választói névjegyzékre feliratkozottak számától az, hogy egy nemzeti kisebbség hány listát tud indítani. Így például a magyarok szavazólapján csupán egy lista neve szerepel majd, a Magyar Összefogásé. De egyetlen listát indít a szlovén, a lengyel, a német, a görög és a vlach kisebbség is. Két lista közül választhatnak a románok, a romák, az ukránok és a csehek, három közül a bolgárok, a bunyevácok, az egyiptomiak és a szlovákok, míg az askálik négy lista között dönthetnek. A legtöbb listát az orosz, a ruszin, a bosnyák és az albán kisebbségi állította, a hozzájuk tartozó szavazók öt-öt jelöltlistára voksolhatnak vasárnap. A 454 807 szavazópolgár, aki feliratkozott a külön választói névjegyzékre, így összesen 50 lista közül választhat. Emellett 45 110-en vannak azok, akik elektorok útján alakítják meg a nemzeti tanácsukat.

Négy évvel ezelőtt a választópolgárok 18 nemzeti közösség esetében választhatták meg közvetlenül a nemzeti tanácsba kerülő jelölteket, akkor a 372 helyért 1067-en versengtek, tehát majdnem háromszoros volt a „túljelentkezés”. Az idén 387 helyért 865-en szálltak versenybe, vagyis jelentősen csökkent a jelöltek száma.

 

Magyar Összefogás

A Szerbiában élő magyar nemzeti közösség csak egy listára szavazhat, mely a Magyar Összefogás nevet viseli. A listavezető Fremond Árpád osztálytanító, a Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke és köztársasági parlamenti képviselője. Fremond Árpád korábban lapunknak adott interjújában elmondta, a 35-ös listán a jelöltek kétharmada a VMSZ soraiból került ki, egyharmada pedig függetlenként szerepel. Olyan emberekről van szó — részletezte —, akik sokat tettek a közösségért az elmúlt időszakban is. Mint mondta: új emberekkel, de az MNT által eddig megkezdett munkát kívánják folytatni.

 

Voksolás

A szavazást vasárnap 7 és 20 óra között tartják meg, a választópolgárokhoz az erről szóló értesítés, a szavazóhely megjelölésével együtt, már meg is érkezett. Azok is szavazhatnak, akik biztosan rajta vannak a külön választói névjegyzéken, mégsem kaptak értesítést. A voksoláshoz a személyazonosságot igazoló, Szerbiában kiállított, fényképes dokumentum (személyi igazolvány vagy útlevél) felmutatására van szükség.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..