home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Ötven éve tanít, oktat és nevel
Kartali Róbert
2022.12.07.
LXXVII. évf. 49. szám
Ötven éve tanít, oktat és nevel

A délvidéki magyarság megmaradását öt évtizede szolgáló oktatói, nevelői és lelkipásztori szolgálata elismeréseként Novák Katalin magyar köztársasági elnök a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét adományozta Msgr. Miocs Józsefnek, a szabadkai Paulinum Püspökségi Klasszikus Gimnázium és Szeminárium igazgatójának, rektorának. A nemzeti ünnepünk alkalmából odaítélt, magas rangú állami kitüntetést Csallóközi Eszter, Magyarország szabadkai főkonzulja adta át.

Amióta világ a világ, az értékes munkát megbecsülik. Ha valaki a kötelezőnél többet tesz, azt külön elismeréssel honorálják — emelte ki főkonzuli köszöntőjében Csallóközi Eszter. Mint mondta, Magyarországon hosszú történelmi folyamat formálta azt a sajátos elismerési módot, hogy az arra érdemesek szalagon, láncon vagy mellükön viselhető, látható kitüntetéseket kapjanak. A Monarchia felbomlása után jött létre a mai rendszer, amikor általánossá vált az a szokás, hogy nemcsak katonai haditettekért, hanem civil érdemekért is elismerést adományoztak. Így alakult ki az érdemrendek és érdemkeresztek mai kategóriája.

— Magyarország az az ország, amelynek az állam- és a nemzethatárai nem esnek egybe, de az elmúlt tíz év nemzetpolitikájának köszönhetően olyan támogatási rendszerek, magyar közösségi építkezési folyamatok indultak meg, amelyek teljesen megváltoztatták a külhoni lét lehetőségeit. Magyarország célja, hogy a nemzeti összetartozást erősítse, és segítse, hogy minden magyar a szülőföldjén teljes életet élhessen. A cél a szülőföldön egyénileg boldogulni és közösségként megmaradni. A nemzeti összetartozást erősíti az is, hogy a Kárpát-medence minden pontján történik kitüntetésátadás. Az elismerések azt is kifejezik, hogy egyetlen nemzet, egyetlen magyarság tagjai vagyunk, mely akkor tud megmaradni, ha minden nemzetrésze megmarad, és ha minden nemzetrészében vannak olyanok — lehetőleg sokan —, akik a magyarság megmaradásáért tevékenykednek.

Főtisztelendő Miocs József miután átvette a kitüntetést, úgy nyilatkozott, hogy lelkészként az oktatás és a nevelés volt az élethivatása. A tanítás mellett harmincöt éven át vezette a Szent Teréz Kórust. Mint mondta, a gimnáziumban egy jó csapat áll mellette, vannak fiatalok, akik majd átveszik a munkáját, de egyelőre még aktívan végzi a teendőit.

Miocs József Kúlán született 1942-ben. Zágrábban tanult filozófiai és teológiai területen, valamint a zágrábi Zeneművészeti Főiskola egyházzenei szakán szerzett diplomát. 1968-ban a szabadkai székesegyházban pappá szentelték. 1969-től a püspöki iroda jegyzője és a székesegyház káplánja. 1975-től a szabadkai Paulinum rendes tanára, a székesegyház karnagya és a Szent Teréz nevű magyar énekkar vezetője. 1981-től a Paulinum igazgatója, 1988-tól a szeminárium rektora. 1973-ban a székesegyház felépítésének 200. évfordulójára megalakította a Schola Cantorum énekkart. 1995-től szervezi az Ezüst Csengő Egyházi Gyermek- és Ifjúsági Kórusok Dalversenyét és Szemléjét. Miocs József nevéhez fűződik a Paulinum munkájának hivatalossá tétele. 1989-ig az addigi politikai helyzet miatt nem ismerték el az iskola bizonyítványát. Kitartó igyekezetének köszönhetően azonban 1990-től a bizonyítványokat már elfogadják, majd 2004-ben megvalósult az akkreditáció.

Miocs József ötven éve tanít, oktat és nevel. Életpályája során számos zenei alkotással és kiadvánnyal gazdagította a délvidéki kultúrvilágot. 2007-ben Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült, 2008 óta Szabadka díszpolgára, ezúttal pedig a délvidéki magyarság megmaradását ötven éven át segítő oktatói, nevelői és lelkipásztori szolgálata elismeréseként a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét vette át.

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..