home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Ötödször is Nemzetközi Zongorafesztivál
Bíró Tímea
2018.11.17.
LXXIII. évf. 46. szám
Ötödször is Nemzetközi Zongorafesztivál

Az Electe szervezésében az idei zongorafesztiválon olyan neves művészek lépnek fel, akik Európában, Ázsiában és Amerikában sajátították el a játékukra jellemző stílusjegyeket.

Az idei fesztivál annyiban tér el az eddigiektől, hogy két része lesz. Az első felében az Electe civil szervezet öt estén át hangversenyekkel várja az érdeklődőket a szabadkai városháza dísztermében, a fesztivál második fele pedig januárban lesz, amikor a hangversenyeken kívül mesterkurzusra is sor kerül. Görög Noémi, a szervezet művészeti vezetője ismertette az idei programot:

— A Nemzetközi Zongorafesztiválnak az volt az eredeti elgondolása, hogy nyaranként az EPTA neves zongoraművészeket és tanárokat hívott meg, akik által nappal mesterkurzusok folytak, este pedig koncertekre került sor. Ezt többé-kevésbé sikerült újraéleszteni azzal, hogy az idén november 18-ától 22-éig tart a koncertsorozat, majd január 21-étől 26-áig zongoraduók adnak hangversenyt, a Szabadkai Zeneiskolában pedig mesterkurzus várja az érdeklődőket. A koncertek 20 órakor kezdődnek, és minden művész fellépése megközelítőleg 60 perces lesz. Az V. Nemzetközi Zongorafesztivál nyitókoncertjén Vladimir Milošević játszik, aki a szerbiai fiatal zongoristák között az élvonalvezető, virtuóz, és nemzetközi síkon is megállja a helyét. Egy klasszikus programra számíthat a közönség. A második este a Brazíliából érkező João Elias lép fel, akit először Portugáliában hallottam zongorázni. Azért hívtuk meg, mert többnyire brazil szerzők műveit játssza, és ritkán lehet nálunk ezzel a hangzással találkozni. November 20-án nemcsak zongorát hallunk majd, hanem a hangszeren kívül éneket is, hiszen Kerényi Mariann két operaénekest is elhoz magával. Somogyvári Zita Tímea csodálatos hangját tavaly is hallhattuk, illetve Ádám Zsuzsanna is bemutatkozik a szabadkai közönség előtt, és azt gondolom, hogy az elmúlt egy év egyik legnagyobb énekes felfedezettje Magyarországon. Általuk két értékes hangot is megismerhetünk majd, és valójában azt is meg szerettük volna mutatni, hogy a zongora nemcsak szólóhangszer lehet, hanem énekeseket is kísérhet. Külön kiemelném, hogy a negyedik estén kortárs zenét hallhat a publikum, hiszen Nada Kolundžija kizárólag kortárs szerzők műveit játssza. Olyan magas fokon műveli ennek a fajta zenének az interpretációját, hogy a szerzők külön neki komponálnak. Kiváló produkcióra számíthatunk, mivel a művész hangeffektusokat is használ, tehát kilép a klasszikus zongorázási keretből. A koncert egyúttal lemezbemutató is lesz. A záróest a helyszínt illetően kivétel, hiszen az Ávilai Szent Teréz-székesegyházban kerül rá sor. Oroszországból érkezik hozzánk Olga és Xénia Kemova, ők duóban lépnek fel. A koncert különlegessége az lesz, hogy egyikük zongorán, másikuk pedig villanyorgonán fog játszani. Ezzel a hangversennyel ér véget az Electe idei évadja.

A szervezet az idén is kénytelen egy nagyon szerény összegből megvalósítani a koncertsorozatot, mindössze a belgrádi Piano Land és a Szekeres László Alapítvány támogatásában részesül. A koncertek ingyenesek, a szervezők önkéntes adományokat gyűjtenek, és a befolyt összeggel a Szabadkai Közkórház rehabilitációs osztályát támogatják.


PROGRAM:

2018. 11. 18., 20:00

Vladimir Milošević (Szerbia)
A városháza dísztermében

2018. 11. 19., 20:00

João Elias (Brazília)
A városháza dísztermében

2018. 11. 20., 20:00

Kerényi Mariann, Ádám Zsuzsanna & Somogyvári Zita (Magyarország)
A városháza dísztermében

2018. 11. 21., 20:00

Nada Kolundžija (Szerbia)
A városháza dísztermében

2018. 11. 22., 20:00

Kemova Duo (Oroszország)
Az Ávilai Szent Teréz-székesegyházban

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..