home 2024. április 17., Rudolf napja
Online előfizetés
Ötödször is
Kartali Róbert
2022.05.18.
LXXVII. évf. 20. szám
Ötödször is

Összeállt az új Orbán-kormány — Elfoglalta hivatalát Novák Katalin államfő — „Elítéljük a putyini agressziót”

Összeállt az új Orbán-kormány

Orbán Viktor miniszterelnök a köztársasági elnök felkérésének eleget téve lefolytatta konzultációit a kormányalakításról, megállapodott leendő kormányának minisztereivel a következő négy év közös munkájáról. Semjén Zsolt lett a miniszterelnök-helyettes, de miniszterként felel a nemzetpolitikáért, a nemzetiségpolitikáért és az egyházpolitikáért. Nagy István maradt az agrárminiszter, Pintér Sándor vezeti tovább a Belügyminisztériumot, valamint hozzá került az egészségügy is. Lázár János az újonnan felálló Építési és Beruházási Minisztériumot, Szalay-Bobrovniczky Kristóf a honvédelmi tárcát kapta, Varga Judit vezeti tovább az Igazságügyi Minisztériumot, Csák János lett a Kulturális és Innovációs Minisztérium vezetője, Szijjártó Péter maradt a külgazdasági és külügyminiszter, Rogán Antal pedig a Miniszterelnöki Kabinetiroda élére került. Gulyás Gergely folytatja a Miniszterelnökség élén végzett munkáját, Varga Mihály viszi tovább a Pénzügyminisztériumot, Palkovics László lett a technológiai és ipari miniszter, Nagy Márton egy újonnan létrejövő pozíciót, a gazdaságfejlesztésért felelős miniszterét kapja, Navracsics Tibor pedig területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszter lesz.

 

Elfoglalta hivatalát Novák Katalin államfő

Novák Katalint istentisztelettel egybekötött ünnepségen iktatták be államfői hivatalába. Köszöntöm a világ összes magyarját — üzente beszédében az új köztársasági elnök Budapesten, a Kossuth téren. Mint mondta, felelőssége, hogy elnökként megmutassa, mit jelent a szülőföld, Magyarország, mit jelentenek honfitársai, a magyarok. Kiemelte, az elmúlt évtized munkájának eredménye, hogy a magyarok ismét emelt fővel élnek. Ismét van magyar magabiztosság, egészséges öntudat, nemzeti büszkeség. „Budapest a világ legszebb fővárosa, az Országháznál nincs csodálatosabb épület, a szegedi a legerősebb paprika, a magyar nők a legszebbek a világon, a szatmári szilva a legzamatosabb pálinka, és semmi sem érhet a magyar elme nyomába. Jó, ha mi így látjuk! S jó, ha tudjuk, hogy ezt csak mi látjuk így. Őrizzük meg nemzeti büszkeségünket, vigyázzunk rá! S legyünk figyelemmel arra is, hogy a nemzeti büszkeségből ne legyen nemzeti gőg, de ne legyen globalista gyávaság sem” — tette hozzá az új államfő.

 

„Elítéljük a putyini agressziót”

Novák Katalin tíz pontba szedve ismertette az ukrajnai háborúval kapcsolatos gondolatait. Kijelentette: Magyarország örökre nemet mond a Szovjetunió visszaállítását célzó minden törekvésre. A magyarok békét akarnak, követelve a háborús bűnök kivizsgálását és megbüntetését. Jelezte: Magyarország nem semleges, az ártatlan áldozatok és az igazság oldalán áll, az EU és a NATO tagjaként vállalt kötelezettségeinek Magyarország eleget tesz. Az államfő azt is közölte, Magyarország nem mond le szuverenitásáról, támogatja Ukrajna csatlakozását az európai országok közösségéhez. Úgy fogalmazott, Magyarország kész áldozatot hozni a békéért, és nem akadályozza szövetségeseink áldozathozatalát, de nem egyezik bele olyan döntésekbe, amelyek nagyobb áldozatot követelnek a magyaroktól, mint amekkora fájdalmat okoznak az orosz agresszornak. A béketárgyalások folytatása érdekében közvetítő szerepet ajánlott fel, és az ukrajnai magyarság érdekei mellett is kiállt.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..