home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Öt alapelv
(o. i.)
2010.02.10.
LXV. évf. 6. szám
Öt alapelv

Szabó Attila illusztrációjaA haldokló falu. Ezzel a címmel közölt szerkesztőségi kommentárt a Danas napilap - egy nappal azután, hogy február 27-én Szerbia-szerte megünnepelték az iskolák védőszentjének a napját. A cikk végkicsengése: a haldokló falura az iskola bezárása ad(hat)ja fel az ut...

Szabó Attila illusztrációja

A haldokló falu. Ezzel a címmel közölt szerkesztőségi kommentárt a Danas napilap - egy nappal azután, hogy február 27-én Szerbia-szerte megünnepelték az iskolák védőszentjének a napját. A cikk végkicsengése: a haldokló falura az iskola bezárása ad(hat)ja fel az utolsó kenetet. Az iskolahálózat idei évre tervezett ésszerűsítése, mely akcióban a kevés gyerekkel működő kisiskolák, kihelyezett tagozatok szűnhetnek meg. Ha megtörténik, nyilván ez lesz az utolsó csepp a pohárban: onnan azok a gyerekes családok is beköltöznek majd a városba, amelyek eddig még nem tették meg. Szerbiában nem igazán honos az élhető falu fogalma: ,,Miért alapítana bárki is családot ott, ahol a normális élethez nincsenek meg a feltételek? Szerbiában az áram, a telefon és a csatornahálózat még mindig luxusnak számít' - érvel a cikk szerzője. S noha ez Vajdaságra nem annyira igaz, Belgrádtól délebbre nyilván helytálló megállapítás. A falusi életkörülmények, az évtizedek óta csak szipolyozott mezőgazdaság, a munkahelyek hiánya mind olyan tényezők, amelyek nem a lakosság megtartására ösztönöznek. Ha az iskola, az utolsó marasztaló is megszűnik, akkor a falvak sorsa végleg megpecsételődik. Miközben vitathatatlan: ésszerűsíteni kell, hiszen a mindössze néhány tanulóval működő törpeiskolák pénzelése olyan luxus, melyet a Szerbiánál sokkalta gazdagabb országok sem engedhetnek meg maguknak.
,,A szülőnek, a tanárnak és a közvéleménynek is tudniuk kell, hogy Szerbiában több mint 4800 olyan iskolai tagozat működik, amelyben 15-nél kevesebb diák van. Tartottunk egy összejövetelt az itt élő nemzeti közösségek 16 nemzeti tanácsának a képviselőivel, s megkértük őket: előre gondolják át a problémát, hogy elkerüljük az esetleges nézeteltéréseket, amikor majd ennek a feladatnak a végrehajtásához jutunk. Nekik is meg kell érteniük, hogy ebben a munkában a gyermek érdeke áll az első helyen, de az állam anyagi lehetőségeit is szem előtt kell tartani. Az még nem a világ vége, ha összevonunk két olyan tagozatot, amelyben mindössze 2, 3 vagy 5 tanuló van, és biztosítjuk az utaztatásukat. Másfelől nem logikus, és nem is szándékunk bezárni minden olyan tagozatot, amelyben 15-nél kevesebb diák van, s amelynek következtében a családok faluról beköltöznének a városba' -nyilatkozta a lap iskolaünnepi kiadványában Žarko Obradović szerbiai oktatási miniszter. Azt is mondta: biztos, hogy az iskolai ésszerűsítés reakciókat vált majd ki, de a kormány szilárdan elhatározta, hogy ezt a feladatot következetesen véghezviszi, és nem tesz engedményeket. ,,Mert ha minden lépésben és minden kérdésben engedményeket teszünk, akkor semmilyen eredménye nem lesz a racionalizálásnak.'
A miniszter által említett találkozón (január 21-én) a Magyar Nemzeti Tanácsot Kucsera Géza, az MNT Intézőbizottságának elnöke képviselte. ,,åszintén szólva nem vagyok megelégedve a találkozóval, többet vártam, konstruktívabb hozzáállást' - nyilatkozta a megbeszélés után. Egyetlen támpont van: a racionalizációval kapcsolatban a miniszter márciusban ül le dr. Jeges Zoltán tartományi oktatási titkárral, hogy folytassák a tavaly elkezdett beszélgetést. De sem az iskolaalapítási jogok átvételével, sem a kétszakos tanárképzéssel, sem a diplomahonosítással kapcsolatban nem kaptak választ a jelenlevők. Az egyetlen megnyugtató hír: a miniszter nem tervez felmondásokat, de ennek kapcsán a konkrét megoldásokról még csak ezután beszélnek. A nemzeti kisebbségek képviselőivel folytatott beszélgetésben a miniszter azt mondta: igen, tudja, hogy a nemzeti kisebbségek esetében mit jelent a pozitív diszkrimináció. De azt is tudni kell, hogy az iskolahálózat ésszerűsítésének kérdésében a Nemzetközi Valutaalap óriási nyomást gyakorol a kormányra, s nincs mese - eleget kell tenni az elvárásoknak.
A Magyar Nemzeti Tanács oktatási bizottsága február elején készül összehívni az ülést, melyre meghívják azoknak az iskoláknak az igazgatóit, mely intézményekben működik magyar tagozat. Ott az intézményvezetőknek űrlapot kell majd kitölteniük, hogy az MNT adatokhoz jusson az iskolákról, a tagozatok számáról, valamint a tanulók meg a tanítók és tanárok létszámáról. A találkozó alkalom lesz arra, hogy maguk az igazgatók mondják el: helyi szinten iskolájukban hol és hogyan látnak ésszerűsítési lehetőségeket. A kapott adatok és a személyesen elmondott elképzelések alapján készülnek majd el az MNT-nek az iskolák ésszerűsítésével kapcsolatos meglátásai és megoldási javaslatai. Addig is, útmutatóul, szeretnénk beemelni a köztudatba az iskolahálózat ésszerűsítésével kapcsolatos 5 alapelvet:
1. A szerzett jogokról nem szabad lemondani.
2. Kis településeinken az iskolák nem szűnhetnek meg.
3. Racionalizáció a nagyobb településeken lehetséges, ahol több iskola működik kis létszámú tagozatokkal, s diákbuszokkal a tanulók utaztatása megoldható.
4. A kétszakos tanárképzés kérdésének a megoldása (törvényes megoldás kell hozzá).
5. Több település iskolájának az összevonása oly módon, hogy egy közös igazgatójuk és adminisztrációjuk lesz. (Kucsera Géza ez utóbbira Szabadka községből jó példaként Királyhalma, Hajdújárás is Nosza települést hozta föl - a három iskolának közös igazgatósága van).
Jómagam még egy alapelvvel toldanám meg ezt a listát: a 6. a szolidaritás volna. Hogy miért? Mert emberből vagyunk. Hajlamosak arra, hogy mindent a saját érdekeink, kényelmünk prizmáján keresztül nézzünk; ragaszkodunk ahhoz, ami nekünk jó, és nem törődünk se másokkal, se a közösségi érdekkel. Márpedig az iskolai ésszerűsítés nem lesz fájdalommentes. Ezért nagyon fontos, hogy a tömb szolidaritást vállaljon a szórvánnyal. A magyarlakta városok és kisvárosok a faluval. Ha kisebbségiként, nemzeti közösségként elvárjuk az államtól a pozitív diszkriminációt - úgy közösségként magunknak is így kell eljárnunk. A 2. alapelv nevében: kis településeinken az iskolák nem szűnhetnek meg.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..