home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Ösztöndíjak a szülőföldön való boldogulásért
Szakáll Laura
2021.10.21.
LXXVI. évf. 42. szám
Ösztöndíjak a szülőföldön való boldogulásért

Ünnepélyes keretek között írták alá a felsőoktatási ösztöndíjakról szóló szerződéseket Szabadkán. A Magyar Nemzeti Tanács azokat a magyar fiatalokat támogatja, akik a szerbiai egyetemek vagy főiskolák egyikébe iratkoztak be, és vállalják, hogy a tanulmányaik befejezése után itthon dolgoznak majd. Ezzel az itthon maradásra ösztönzik a leendő friss diplomásokat. Az MNT az anyaország támogatásának köszönhetően az első körben 312 ösztöndíjat ítélt oda az elsőéves hallgatóknak. A felsőbb évesek a 90 és 150 euró közötti alapösszeg mellett demonstrátori ösztöndíjra is pályázhattak. 70 ilyen szerződést írtak alá. A fiatalok azt mondják, nagyon sokat jelent számukra az MNT támogatása.

Molnár Emese a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karra nyert felvételt.

— Az ösztöndíjat a kollégiumi ellátásra fogom fordítani, és az étkezést is meg tudom oldani. Nagyon fontos ez számomra, mert annak a visszajelzése, hogy jó tanuló vagyok.

A zentagunarasi Horváth Hilda az építőmérnöki kar felsőbb éves hallgatója, demonstrátori ösztöndíjban részesült.

— Az utazási költségekben is segít az ösztöndíj, és a tanszerek megvásárlását is megkönnyíti.

A Magyar Nemzeti Tanács, Magyarország Kormánya és a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága támogatásának, valamint a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. közreműködésének köszönhetően az MNT immáron tizenegyedik éve hirdeti meg felsőoktatási ösztöndíjpályázatait az itthon tanuló főiskolások és egyetemisták részére.

— Az első pályázati körben 312 ösztöndíjat ítéltünk oda az elsőéves fiataloknak, a második kör 88 ösztöndíjra lett kiírva. Reményeink szerint ezt a 88 ösztöndíjat ki tudjuk osztani, hiszen legalább ennyien fognak pályázni. A tizenegy év alatt az ösztöndíjprogram több elemmel bővült, változott, hogy alkalmazkodjunk az igényekhez, elvárásokhoz. Ma már nemcsak az elsőéves hallgatók részesülnek ösztöndíjban, hanem a felsőbb évesek is, ők demonstrátori ösztöndíjat kapnak. A mesterfokozaton tanulók vagy a doktori képzésben részt vevők is támogatásban részesülnek, illetve 2021-től külön ösztöndíjat biztosítunk a Szerbiában tanuló, magyar anyanyelvű jogászhallgatóknak. A Magyar Nemzeti Tanács az odaítélt ösztöndíjjal egyengeti a fiatalok útját. Számunkra az a fontos cél, hogy képzettek, műveltek és tevékeny polgárok legyenek. Mi tudjuk, hogy a legjobb helyre fektetjük a magyar kormánynak és a Nemzetpolitikai Államtitkárságnak az erre a célra fordított támogatását — hangsúlyozta Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke.

Az ösztöndíjasokat Pirityiné Szabó Judit, a Nemzetpolitikai Államtitkárság Délvidéki és Diaszpóra Főosztályának vezetője is köszöntötte.

— Elmondhatjuk, hogy az ösztöndíjprogram az elmúlt évek alatt csaknem 10 000 ösztöndíjat biztosított a vajdasági magyar fiatalok számára. Nagy öröm az, hogy minden évben közel 400 ösztöndíjat ítélnek oda, és az idén is több mint 300 hallgatóval gazdagodik a vajdasági magyar ösztöndíjasok nagy családja. A második körös pályázattal pedig ez a család még tovább fog bővülni. A szerződés megkötésével a fiatalok elkötelezik magukat, hogy tanulmányaikat itt, a Vajdaságban végzik, és reményeink szerint a diploma megszerzését követően is a Vajdaságban erősítik a Kárpát-medencei magyar értelmiséget.

Az ünnepi eseményen mások mellett jelen volt Hajnal Jenő, az MNT elnöke és Kern Imre, Szabadka alpolgármestere is.

A szerző és a Pannon RTV felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..