home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Őszre hangolva
Összeállította: Szerda Zsófi
2020.10.04.
LXXV. évf. 39. szám
Őszre hangolva

Igaz, most még nyárias az idő, de az esték már hűvösebbek, érezhetően megérkezett az ősz. A nyári ruhák egy polccal feljebb kerülnek, a csíkos kardigánok pedig szemmagasságba. S ha már váltjuk ruhatárunkat, miért ne váltogatnánk az otthonunk hangulatát is az évszakoknak megfelelően? Kiváló alkalom ezt most elkezdeni, hiszen a legszínesebb évszakunk az ősz, tele sárgával, barnával és zölddel. Adunk néhány tanácsot, hogyan lesz az otthonunkban is ősz. Nincs is szükség különösebben nagy összegeket költeni erre, hiszen a természet tele van díszekkel, elég egy nagyobb sétát tenni, begyűjteni a gesztenyéket, a színes faleveleket, terméseket.

Ajtódíszek

Miért kell feltétlenül megvárnunk a karácsonyt azzal, hogy kidíszítsük a bejárati ajtónkat? Miért ne lehetne nyári, tavaszi vagy éppen őszi ajtódekorációnk? Díszítsük fel az ajtót az őszi erdőre emlékeztető koszorúval! Igaz, hogy csak átmeneti dekoráció lesz a lehullott falevelekből összeállított girland, de megéri, mert csodálatos hangulatot idéz. Gyerekkel különösen jó móka szép, színes faleveleket gyűjteni százával — minél többet, annál jobb —, majd felfűzni mindet egy fonalra, és kiakasztani a könyvespolcra. A színpompás falevelek, a bíbor bogyók, a narancsszínű dísztökök mind hívogatóak, így mindig örömmel lépünk majd be az otthonunk ajtaján. Gyűjtsünk tobozokat, lehetőleg különböző méretben, majd fessük le őket az ősz színeivel. Legyen piros, narancssárga, fehér, zöld is köztük, és persze néhányat hagyjunk barnán az őszi hangulat kedvéért. Nincs más dolgunk száradás után, mint fonalat kötni rájuk, és egy csokorban kilógatni az ajtóra.

Színváltás

Amikor a táj a nyári, üde zöldből, az égszínkékből és a vibráló napsütésből átvált a kicsit komótos, de annál melengetőbb földszínekre, akkor érdemes az enteriőrt is ezekre hangolni. Nem kell lecserélni a bútorokat vagy újrafesteni a falakat, elég csupán a kiegészítőkkel játszani egy kicsit. A nappaliban a díszpárnákat vagy csupán azok huzatát cseréljük le meleg árnyalatúakra, mint a terrakotta, a barna, a mohazöld vagy a bordó. A hideg járólapokra, melyek nyáron jólestek a lábunknak, most nyugodtan terítsünk le néhány puha szőnyeget, a hűvös hatást keltő üvegdekorációt pedig lecserélhetjük fából, kerámiából vagy textilből készültre, mely az ősz színeit idézi.

A puhaság és a melegség ideje

Amikor kint már kezd hűvösebbre fordulni, mindenki szívesebben kuckózik be otthon egy kényelmes fotelbe, s ilyenkor azt élvezzük, ha simogató, puha és meleg anyagok vesznek körül bennünket. Ez tehát a meleg tapintású, puha takarók, plédek, párnák, szőnyegek és függönyök ideje. Ha erre költünk is néhány ezrest, nem fogjuk megbánni, hiszen így olyan érzésünk lesz otthon, mintha az egész lakás átölelne bennünket. Jöhet a pamut, plüss, bársony, kord, műszőr, velúr, gyapjú, mely otthonos és meghitt hangulatúvá teszi a házunkat ősszel. Meleg árnyalatú, sötétebb, mintás ágyneműt húzzunk fel a pillekönnyű, nyári helyett, és töltsük meg egy jó meleg paplannal. Ágytakaróként ilyenkor remekül mutat a műszőr, és az ágy mellé a parkettára is érdemes teríteni egy-két puha szőnyeget, hogy reggel kellemes legyen kikelni az ágyból.

A friss illatokat cseréljük gazdag aromákra

Biztosan kedves olvasóink is észrevették már magukon, hogy nyáron a friss, üdítő és hűsítő illatok esnek jól, ősszel azonban a testesebbek. Érdemes tehát a nyár illatait karakteresebb és gazdagabb aromákra cserélni. Ilyenkor vegyünk narancs-, fahéj-, vanília-, mézeskalács- vagy süteményillatú pot-pourrit, illóolajokat és gyertyákat, melyeket helyezzünk el a lakás más-más pontjain, hogy belengjék az egész teret.

Dekoráljunk őszi termésekkel

Egy-egy esős délutánon akár magunk is készíthetünk az őszi erdőben szedett falevelekből, tobozokból, ágakból és zuzmókból dekorációt, melyet néhány dísztökkel vagy szárított bogyókkal koronázhatunk meg. A csajokkal egy pohár bor mellett vagy a gyerekekkel a hétvégén kiváló program például őszi asztaldíszt készíteni. Makk, falevelek, dió, gesztenye, csipkebogyó… mindent szedjünk össze, ami az utunkba kerül egy erdei séta közben, és otthon töltsünk meg termésekkel befőttesüvegeket vagy vázákat. Ha szeretnénk még különlegesebbé tenni a dekorációt, akkor a makkokat vagy a gesztenyéket lefesthetjük aranyszínű akrilfestékkel, így elegáns külsőt kapnak. Ezt a trükköt egyébként halloween alkalmából is felhasználhatjuk: ha megvesszük a legolcsóbb (ronda) műanyag tököket, fessük le őket arannyal, és rajzoljunk nekik arcot fekete tűfilccel. Egy másik mutatós ötlet: Minden háztartásban lapul néhány üres befőttesüveg, melynek semmi funkciója nincs, most viszont életet lehelhetünk beléjük, ha néhány színes falevelet gyűjtünk, és ráragasztjuk az üvegekre. A leglátványosabb eredményt úgy kapjuk, ha színkavalkádot hozunk létre a levelekből, és mécsest teszünk az üvegekbe.

Gyertyafény

Rövidülnek a nappalok, a nap is gyengébben süt, így egyre kevesebb fény jut be a lakásba, de ezt ki is használhatjuk, és hangulatossá tehetjük az otthonunkat néhány meghitt gyertya vagy apró égősor segítségével. Helyezzünk el néhány illatos gyertyát a dohányzóasztalon vagy sárgás fénnyel világító LED-égőt a könyvespolcon, és ezután örülni fogunk, hogy egyre hamarabb van sötét. Ha pedig van hozzá elég helyünk, egy elektromos kandallót is beszerezhetünk, mely előtt üldögélve még meghittebbek lesznek a beszélgetések.

Szezonális teríték

Ne feledkezzünk meg a lakás többi helyiségéről sem. Öltöztessük át az étkezőasztalt is, adjuk rá az őszi kollekciót! Válasszunk egy bordó asztali futót, melynek közepére helyezzünk egy fakéreghatású tálat, melybe rakjunk szezonális gyümölcsöket, és tegyünk közéjük néhány fahéjrudat is, majd tálaljuk az őszi fogásokat például terrakottaszínű tányérokon. Ettől a látványtól még finomabb lesz a sütőtökkrémleves.

Csinos terasz

Nincsenek még mínuszok, töltsünk minél több időt a teraszunkon (ha van). Dekoráljuk virágokkal, hiszen ősszel nyílik az őszirózsa, a törpekrizantém, a díszkáposzta, a varjúháj és a csarab. Szerezzünk be egy hőgombát vagy egy infrahősugárzót az erkélyre, melyet néhány meleg pléddel és párnával tehetünk otthonossá ilyenkor. Így továbbra is kellemes órákat tölthetünk odakint, mondjuk, egy forró csokival a kezünkben.

A fenti ötletek megvalósítása után, azt hiszem, minden olvasónk egyik kedvenc évszakává válik majd az ősz.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..